“Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”
- Σάββατο, 23 Απριλίου, 2016 - 09:40
Αναφορικά με την ανάμνηση της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν με χαρά και με βάγια στα χέρια, μα και με κραυγές ενθουσιασμού, μιλά σήμερα η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας διαδικτυακής εκπομπής στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.
Οδεύοντας στην Κυριακή των Βαΐων και αναμένοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα, η θρησκευτική παράδοση εκπέμπει ολοένα και σημαντικότερα μηνύματα πίστης προς τους ανθρώπους, οι οποίοι και καλούνται να συμμετέχουν στο θείο δράμα. Η κ. Φετουρή ξεκινά την αναφορά της κάνοντας μνεία στο Σάββατο του Λαζάρου.
“Κυριακή των Βαΐων. Δύο εικόνες με διάφορα πρόσωπα. Η μία είναι σκοτεινή και η άλλη είναι φωτεινή. Και στις δύο αυτές εικόνες, το μόνο Πρόσωπο που υπάρχει είναι ο Ιησούς Χριστός. Πριν όμως μιλήσουμε για τα γεγονότα των Βαΐων, θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σημερινή γιορτή και την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Ιησούς Χριστός είχε φίλο τον Λάζαρο. Πέθανε ο Λάζαρος και ο Κύριος ανεβαίνει στη Βηθανία μαζί με τη Μαρία και τη Μάρθα, τις αδελφές του Λαζάρου και κατευθύνεται στο νεκροταφείο. Νεκρός ο Λάζαρος και είχε αρχίσει ήδη να αναδίδει την αφόρητη δυσοσμία της φθοράς, τέσσερις ημέρες νεκρός. Μπροστά στον τάφο του Λαζάρου ο Κύριος δακρύζει. Σκεφθείτε δακρύζει ο Θεός.
Ο Κύριος ενώνει και τα δικά μας δάκρυα που είναι ποτάμι πάνω στους τάφους με τα δικά του. Αλλά ο Κύριος δεν κατέβηκε στη γη μόνο για να σκουπίσει τα δάκρυά μας. Ήλθε να σταματήσει βέβαια τα δάκρυα όχι μόνον της Μαρίας και της Μάρθας, αλλά και τα δάκρυα όλου του κόσμου. Έναν τέτοιο ύμνο, θα τον ακούσουμε ακριβώς αυτήν την ημέρα.
Τη μία ημέρα σταμάτησαν τα δάκρυα της Μαρίας και της Μάρθας γιατί βέβαια τους ανέστησε τον αδελφό τους και μετά την άλλη ημέρα, ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα για τελευταία φορά. Ανέβηκε για το εκούσιο πάθος. Ανέβηκε ακριβώς για να σταματήσει τα δάκρυα όλων των ανθρώπων.
Γιατί πήγε στα Ιεροσόλυμα ο Κύριος; Για να ζήσει τα πάθη Του. Έρχεται όμως σαν βασιλιάς και θα καταλήξει στον Σταυρό. Κι αυτό το ξέρει πάρα πολύ καλά ο Κύριος. Κι όχι μόνο το ξέρει αλλά και το θέλει, το λαχταρά. (...)
Τί ζητούν οι άνθρωποι; Να τον δουν πραγματικά βασιλιά αφού ανέστησε τον Λάζαρο. Όμως αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα φωνάζουν, οι ίδιοι αύριο θα τον κατηγορήσουν, θα τον δικάσουν. Γιατί; Ποιά η αφορμή; Η αφορμή είναι μία, διότι ομολόγησε ότι είναι ο Μεσσίας. Δεν σκέφτηκαν οι άνθρωποι που τον δίκαζαν ότι αν δεν ήταν Μεσσίας, θα μπορούσε να αναστήσει τον νεκρό; Τί άλλο πρέπει να κάνει αυτός ο νικητής του θανάτου και σε εμάς, για να μας βγάλει από τον τάφο της απιστίας;".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι μόνο νηστεία»
14 Μαρ. 2020 - 10:42 - "Ο σταυρός δηλώνει την ίδια τη ζωή"
15 Σεπ. 2018 - 10:06 - “Γιορτάζει η μητέρα όλων των ανθρώπων της γης”
15 Αυγ. 2018 - 10:45 - Εορτασμός των Αγίων Πάντων
2 Ιουν. 2018 - 9:40 - Πεντηκοστή: Η πιο μεγάλη εορτή της Εκκλησίας
26 Μαΐου. 2018 - 10:25