Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης και η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Generation 2.0

Τα παιδιά της Σύρου γίνονται πολίτες του κόσμου

Η διαφορετικότητα, οι τέχνες, η ιστορία, η μουσική, ο πολιτισμός, η γεωγραφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν τα βασικά συστατικά της «λάβας» που θα ξεχυθεί τις επόμενες ημέρες στη Σύρο, μέσα από ένα διαφορετικό ηφαίστειο.

Μετά τις επιτυχημένες παραμυθοϊστορίες της Πέμπτης, που ταξίδεψαν τα παιδιά της Σύρου από τη Γεωργία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία, μέχρι τη Γαλλία, την Ουκρανία, την Αλβανία και την Ελβετία, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σύρου και η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης ανοίγουν από κοινού νέους πνευματικούς ορίζοντες στους μικρούς φίλους τους.

Αυτή τη φορά, στο πλευρό τους βρίσκεται και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity με την οποία φέρνουν στο νησί το «Ηφαίστειο της Διαφορετικότητας», ένα πρωτοποριακό παιχνίδι που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείο με στόχο την κατανόηση και την εξοικείωση των μαθητών με έννοιες όπως αυτή της διαφορετικότητας, της διαπολιτισμικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμμετοχική δράση

«Θέλουμε να συνεχίσουμε το κομμάτι της διαπολιτισμικότητας μέσα από τη συμμετοχική δράση» δήλωσαν στην «Κοινή Γνώμη» οι υπεύθυνοι του προγράμματος, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα βιωματικό παιχνίδι μάθησης και σύνδεσης διαφορετικών κουλτουρών που μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθέσεις και να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των ανθρώπων όπως η επικοινωνία και η συνύπαρξη.

Το παιχνίδι θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 19 Μαίου 2016 17:30-19:30 και Παρασκευή, 20 Μαίου 2016 19:00-21:00, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου. Η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι δωρεάν και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2281088089, έως τις 17/5, στα ωράρια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

To Generation 2.0 RED είναι μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση νέων, που ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδυάζουν την κοινωνική δράση και την έρευνα, λειτουργούν ως εκπρόσωποι των νέων που κατοικούν στην Ελλάδα και μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Έχοντας ως στόχο μία κοινωνία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, και αναγνωρίζοντας πως η σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η ομάδα του Generation 2.0 RED δημιουργεί και προωθεί εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας, όπως τα βιωματικά, κινητικά παιχνίδια και τα ειδικά σχεδιασμένα επιτραπέζια γνώσεων.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση εστιάζει ιδιαίτερα στην ομαλή ένταξη των παιδιών και των νέων μεταναστευτικής καταγωγής (δεύτερη γενιά) καθώς και των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Πρωταρχικός στόχος της αποτελεί επίσης η ανάδειξη της διαθεματικότητας του ρατσισμού και των διακρίσεων, καθώς και η προώθηση της ισότητας, όχι μόνο ως απάντηση στον ρατσισμό αλλά και ως ανεξάρτητη κοσμοθεωρία και ιδανικό που πρέπει να διέπει της ανθρώπινες σχέσεις.

Ευαισθητοποίηση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα

Το «Diversity Volcano» απευθύνεται σε μαθητές από 11 έως 14 ετών και στοχεύει στην αναγνώριση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην κατανόηση της σημασίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ένα επιδαπέδιο παιχνίδι γνώσεων το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με παιδαγωγούς που ειδικεύονται σε παιχνίδια, για την έμπρακτη αξιοποίηση των γνώσεων που έχουν διδαχθεί τα παιδιά από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Γυμνασίου. Οι παίκτες καλούνται να μετακινηθούν πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη απαντώντας ερωτήσεις γνώσεων και να γίνουν Πολίτες του Κόσμου! Οι ερωτήσεις διαφέρουν σε δυσκολία ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Μέσα από αυτήν τη δημιουργική και εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία, οι παίκτες συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνουν και αναγνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρες, χώρες και έθιμα, και ευαισθητοποιούνται πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεων. Σε μία εποχή που η εξοικείωση με τον «Άλλον» είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και εκτός, το παιχνίδι έρχεται να καλλιεργήσει αισθήματα ανεκτικότητας, αποδοχής και αλληλεγγύης. Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, τα παιδιά συζητούν με τους ειδικά εκπαιδευμένους εμψυχωτές, ώστε να επεξεργαστούν το τι έμαθαν ή σκέφτηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σημειώνεται ότι το παιχνίδι είναι μια ιδέα της Τόνιας Ασημακοπούλου και του Generation 2.0 RED και χρηματοδοτείται από το Open Society Foundations και υλοποιείται σε συνεργασία με το Solidarity Now.

Γι’ αυτό λοιπόν, αν είσαι κι εσύ 11 έως 14 ετών και σου αρέσει να ταξιδεύεις και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα, διάλεξε μία ήπειρο για να ξεκινήσεις και… φύγαμε!