Συνεδριάσεις κι έκδοση ψηφισμάτων από Δήμους των Κυκλάδων με φόντο τα νησιά στα οποία καταργείται από 1η Ιουνίου του 2016 το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ

“Εμπαίζουν και κοροϊδεύουν τους νησιώτες”

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και τους νησιώτες βουλευτές του νομού

Την - επί της ουσίας - κατάργηση του συνταγματικού άρθρου περί νησιωτικότητας με την υπερψήφιση της αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τη δεύτερη κατηγορία νησιών, στηλιτεύουν οι άμεσα θιγόμενοι Δήμοι των Κυκλάδων, με ορισμένους αιρετούς δε, να τοποθετούνται σε πιο καυστικό τόνο και να κάνουν λόγο ακόμη και για “συνταγματικό πραξικόπημα” που χτυπά ευθέως τις όποιες αντοχές είχαν απομείνει έως σήμερα στους νησιώτες.

Η “ταφόπλακα” που τοποθετείται από την 1η Ιουνίου του 2016 σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας στο νησιώτικο χώρο, αλλά και σε επίπεδο επιβίωσης των κατοίκων με το κόστος ζωής να εκτοξεύεται κατακόρυφα, οδήγησε τα συλλογικά όργανα των Δήμων του νομού, αλλά και μερίδα των παραγωγικών φορέων στο να συνεδριάσουν και να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα εντός των τελευταίων 24ωρων, προκειμένου να δηλώσουν κατηγορηματικά την εναντίωσής τους, για τα καταστροφικά μέτρα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”.

Η διήμερη συζήτηση του περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών στις Επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, όχι μόνον δεν άφησε “ασυγκίνητο” κανένα νησί, αλλά στα περισσότερα εξ αυτών, εκδόθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα μέσω των οποίων ασκείται δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, μα παράλληλα, εκπέμπονται και σαφή μηνύματα προς τους βουλευτές των Κυκλάδων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ακόμη κι “ανεπιθύμητοι” από τις τοπικές κοινωνίες.

Η αμεσότητα και η συλλογικότητα σε επίπεδο ενεργειών και αντιδράσεων που χαρακτήρισε τα νησιά της Κέας και της Αντιπάρου που εντάχθηκαν εσχάτως και χωρίς να το αναμένουν στη δεύτερη κατηγορία νησιών, καθώς επίσης και τα νησιά της Μήλου, της Τήνου και της Σίφνου από το σύνολο των οποίων εκδόθηκαν ομόφωνα ψηφίσματα εκ μέρους των δημοτικών συμβουλίων τους, φαίνεται πως δεν χαρακτηρίζει την περίπτωση της Σύρου, η οποία διατήρησε υποτονική στάση, αναντίστοιχη των εξελίξεων που επέρχονται εντός των επόμενων ημερών, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία ένα “χλιαρό” ψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, το θέμα έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης προτείνοντας ένα σαφές κείμενο με πολιτική χροιά, προκειμένου να αποτελέσει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κόντρα στις οδυνηρές αλλαγές που φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ, το οποίο ωστόσο, θέλησε – ενδεχομένως – και να υποσκελίσει ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός παρουσιάζοντας ένα δεύτερο κείμενο, που στηρίχθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς δεν περιείχε πολιτική κριτική. Σε αυτό το σημείο δε, θα πρέπει να τονισθεί, πως, η εν λόγω στάση της Δημοτικής Αρχής αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα ερμηνείας της, ως προσπάθειας να διατηρηθούν ιδιαιτέρως χαμηλοί τόνοι στο νησί ενόψει της αυριανής προγραμματισμένης άφιξης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στη Σύρο για την υπόθεση του στρατοπέδου, στην οποία η δημοτική πλειοψηφία παρουσιάζεται να στηρίζει σχεδόν όλες τις ελπίδες... της για την περιβόητη “ανάπτυξη του τόπου”. Ωστόσο, σαφής και τεκμηριωμένη υπήρξε η παρέμβαση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αυτούσιο το κείμενο της οποίας φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της “Κοινής Γνώμης”.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία των ψηφισμάτων από το σύνολο των νησιών, στα οποία επιβάλλεται ο αυξημένος ΦΠΑ από την έναρξη του Ιουνίου.

Κέα: Απάνθρωπη απόφαση. Ξαφνιάζουν την τοπική κοινωνία δίνοντας περιθώριο οκτώ ημερών

Κατηγορηματικός ως προς τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλέσει η εκτόξευση του ΦΠΑ στη μικρή κοινωνία της Κέας παρουσιάζεται ο δήμαρχος, Ιωάννης Ευαγγέλου, διατυπώνοντας μάλιστα λακωνικά την αντίθεσή του στις απροειδοποίητες ενέργειες της κυβέρνησης, με τις οποίες εντάχθηκαν απρόσμενα στη δεύτερη κατηγορία των νησιών, τόσο η Κέα, όσο και η Αντίπαρος. “Η σημαντική ένσταση είναι ότι μας ξάφνιασαν” δήλωσε στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα ο ίδιος, εξηγώντας πως, η Κέα έχει μόλις οκτώ ημέρες να προετοιμαστεί για τα νέα σκληρά δεδομένα. Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων, πως, “Ο Δήμος Κέας και οι παραγωγικοί φορείς του νησιού εκφράζουμε τη βαθύτατη αγωνία μας για την επικείμενη κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας, η οποία θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές επιπτώσεις που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στο νησί μας. Θεωρούμε πως είναι το ολιγότερο απάνθρωπο να εντάσσεται το νησί μας στην κατηγορία αυτών που πρέπει μέσα σε λίγες μέρες (μόνον 7 εργάσιμες), να προσαρμοσθούν οι επαγγελματίες και γενικά η τοπική αγορά στην καταστροφική αυτή αλλαγή. Είναι απάνθρωπο, ενώ από τον νόμο είχαμε ενταχθεί στη κατηγορία των νησιών που θα υπόκειντο στην αλλαγή σε τρίτο στάδιο, και ενώ πουθενά δεν εφαίνετο αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, πληροφορούμαστε μόλις 7 μέρες πριν ότι πρέπει να προσαρμόσουμε όλη την εμπορική διαδικασία του νησιού”. Από κοινού, Δήμος και παραγωγικοί φορείς, προσθέτουν δε, πως, “Το ήδη μικρό εισόδημα των κατοίκων του νησιού θα εξανεμισθεί αφού η πρακτική εμπειρία μας έχει διδάξει πως η οποιαδήποτε απροειδοποίητη αύξηση έμμεσης φορολογίας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, απορροφάται από τους επαγγελματίες”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, αυτή η απόφαση οδηγεί “τις νησιώτικες περιοχές σε έναν φαύλο κύκλο παρακμής”.

Καταλήγουν μάλιστα, υποστηρίζοντας πως, “Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά “ζυγίζει” ένα σαφώς περιορισμένο λόγω της ύφεσης, δημοσιονομικό όφελος και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στο νησί μας”. Στην κατακλείδα του ψηφίσματος, αξίζει να τονισθεί πως υπήρξε έκκληση προς το σύνολο των αρμοδίων σε κεντρικό – κυβερνητικό επίπεδο “για να αναστείλουν την υπαγωγή της Κέας στην αύξηση του ΦΠΑ”.

Αντίπαρος: Πειθήνια υποταγή και διάψευση προεκλογικών δεσμεύσεων

Λιτή και σύντομη, πλην όμως περιεκτική σε νόημα η ανακοίνωση – ψήφισμα του Δήμου Αντιπάρου για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου σε μία ακόμη σειρά νησιών, στο περιεχόμενο της οποίας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, είναι γεγονός πλέον ότι, “Η διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων και η πειθήνια υποταγή σε κάθε παράλογη μνημονιακή επιταγή δεν απαιτούν χαρισματικούς ηγέτες ούτε ιδιαίτερη πολιτική ευφυΐα, μόνο διάθεση πειθαναγκασμού και υποταγής σε αλλότρια συμφέροντα”. Όπως σημειώνεται παραπάνω, “Ο Δήμος Αντιπάρου διαμαρτύρεται έντονα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων” καθώς αυτή θα προκαλέσει “μία πρόσθετη οικονομική ανασφάλεια στα νησιά μας” αλλά και εντονότερα στο ίδιο το μικρό Κυκλαδονήσι.

Δηλώνοντας τα μέλη, την “πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης”, τονίζουν ακολούθως πως, “η υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης συνεπάγεται αδιαφορία για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών και απομονωμένων, ξεχασμένων όχι μόνο από τον χάρτη αλλά και από την κυβερνητική πολιτική”, καταλήγοντας πως, οι βουλευτές του νομού που στηρίζουν και ψηφίζουν “αυτή την απαράδεκτη διάταξη στη Βουλή, θα βρουν αντίθετη την κοινωνία της Αντιπάρου”.

Τήνος: Η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η κατάργηση του άρθρου 101

Δριμεία κριτική ασκεί και ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός μέσω της δημόσιας τοποθέτησής του, λέγοντας πως, “Το “έγκλημα” είχε προαποφασισθεί προ πολλού, και απλά χθες ξεκίνησε η τελευταία πράξη του θεάτρου του παραλόγου που βιώνουμε, κι εμείς οι νησιώτες, τα τελευταία χρόνια...”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Ως δήμαρχος Τήνου, αισθάνομαι οργή για τη συνεχιζόμενη απαξίωση και τη συστηματική υποβάθμιση του ευαίσθητου κομματιού του Ελληνικού χώρου που στολίζουν τα μικρά αυτά κομμάτια γης, τα νησιά μας, οι κοιτίδες φωτός και πολιτισμού...” επισημαίνοντας πως, όλα αυτά συντελούνται “στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ισοπεδωτικής πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, που δεν αναγνωρίζει προβλήματα και ιδιαιτερότητες”. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, η αύξηση του ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο σημαίνει “αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων και εγκατάλειψη σημερινών”, καθώς επίσης “την προσθήκη κι άλλων συμπατριωτών μας στην ουρά για κοινωνικά επιδόματα” αλλά και “την ενίσχυση της ροπής των επιχειρήσεων προς τη φοροδιαφυγή”, ο δήμαρχος Τήνου συμπληρώνει πως, δυστυχώς οι κυβερνώντες “προχωρούν σε αυτήν την κίνηση, χωρίς να έχουν θεσπίσει τουλάχιστον μία ισχυρή δέσμη ισοδύναμων μέτρων”.

Έχοντας απευθύνει έκκληση στους τοπικούς βουλευτές να μη στηρίξουν την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Ορφανός καταλήγει, λέγοντας πως, “Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιστεύουμε ότι αυτό που θα δούμε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, είναι η κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας”.

Σίφνος: Μέτρο χωρίς δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ακολουθούν προσφυγές

Άμεσα κινητοποιήθηκε και ο Δήμος Σίφνου, με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να ομονοούν στην έκδοση ενός ψηφίσματος, μέσω του οποίου έστειλαν τα μηνύματά τους προς πάσα κατεύθυνση για την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και τις ολέθριες συνέπειες που θα φέρει στην τοπική οικονομία του τόπου. Αρχικά στο κείμενό τους, υπενθύμισαν πως , “Η θέσπιση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πριν από 35 χρόνια λειτουργούσε για τους νησιώτες προστατευτικά σε σχέση με το αυξημένο -εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των νησιών- κόστος διαβίωσης” κάτι που σήμερα αποτελεί παρελθόν, με τους ίδιους να προσθέτουν πως, το μέτρο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 8 μονάδες, “είναι ένα μέτρο πολύ σκληρό και αντιαναπτυξιακό, αντίκεται και ουσιαστικά αίρει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη -τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αρχή της νησιωτικότητας, είναι ενάντια σε κάθε κοινή λογική” ενώ επιπλέον, “δε θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κράτους, αλλά είναι δεδομένο ότι συνδυαστικά στο τέλος θα προκαλέσει και μείωση αυτών”. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μάλιστα, επικαλέστηκαν και τις σχετικές δημόσιες παραδοχές του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Αλεξιάδη εντός Βουλής, αλλά και του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου κατά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στη Βουλή, στις 20 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να τεκμηριώσουν τον τελευταίο ισχυρισμό τους. Υπενθύμισαν μάλιστα πως, ο τοπικός βουλευτής, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως, “…Χωρίς αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής” τονίζοντας ταυτόχρονα πως, “τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν πέρυσι πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μην υπάρξει αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά…”.

Από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς της Σίφνου, το δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε αυτή την απόφαση, καλώντας τους βουλευτές Κυκλάδων να μην το στηρίξουν “έστω και την ύστατη στιγμή”. Γνωστοποίησαν τέλος, πως, “ο Δήμος Σίφνου προτίθεται να προσφύγει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους των νησιών που θα θιχτούν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με συντονισμένες νομικές ενέργειες”.

Μήλος: Οι βουλευτές ξεχνούν τους νησιώτες. Είναι ανεπιθύμητοι

Εκτός της κατηγορηματικής κι ομόφωνης εναντίωσης του δημοτικού συμβουλίου Μήλου στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το μέτρο για την αύξηση του νησιώτικου ΦΠΑ, καυστικός και σαφής υπήρξε ο δήμαρχος του νησιού, Γεράσιμος Δαμουλάκης μέσω δηλώσεών του στην εφημερίδα. Εξηγώντας πως, για το θέμα υπήρξε και διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, αναφερόμενος πρωτίστως στη στάση των βουλευτών, υποστήριξε ότι, “Αν ψηφίσουν, θα είναι ανεπιθύμητοι. Βάζουν ταφόπλακα στα νησιά. Οι βουλευτές ξεχνούν τους νησιώτες. Προχωρούν σε συνταγματικό πραξικόπημα. Δεν επιτρέπεται Κυκλαδίτες να υπογράφουν την καταστροφή των Κυκλαδιτών. Εμπαίζουν και κοροϊδεύουν αναλόγως της θέσης που βρίσκονται. Εμείς δεν τους στείλαμε στη Βουλή για να προστατεύσουν τις καρέκλες τους, αλλά για να είναι χρήσιμοι στους άλλους”.

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και το περιεχόμενο του ψηφίσματος που συντάχθηκε προ ημερών για το θέμα, στο οποίο χαρακτηρίζεται “άδικη και ατελέσφορη η πρόταση της κυβέρνησης”, με τα αιρετά μέλη να σημειώνουν ως το “ισχυρότερο επιχείρημα” τους, τις ίδιες τις δηλώσεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προ της κατάθεσης προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι οποίοι δήλωναν πως, “…αν καταργηθεί και αυτό (ΦΠΑ) τότε καταργούμε μαζί και το μοναδικό μέχρι σήμερα στοιχείο εφαρμογής της νησιωτικότητας. Είναι για εμάς αυτονόητο ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά δεν αποτελεί προνόμιο, αποτελεί το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στις δυσκολίες μετακίνησης και διαβίωσης των νησιωτών και ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου γενικότερα…”. Γνωστοποιώντας τέλος, πως, “όποιος από τους βουλευτές ψηφίσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο νησί μας θα είναι ανεπιθύμητος” κατέστησαν σαφές, πως, ο Δήμος Μήλου “προτίθεται να προσφύγει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους των νησιών που θα θιχτούν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ”.

Σύρος: Η κατάργηση ΦΠΑ “φρένο” στις προσπάθειες ανάπτυξης

Αυτούσιο ακολουθεί το κατά πλειοψηφία εγκριθέν ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο περιλαμβάνει αποδυναμωμένη – ωστόσο - τη φωνή εναντίωσης στις καταστροφικές πολιτικές, αφού ως κείμενο ακολούθησε της πρότασης της Κίνησης Πολιτών Σύρου - που έθιξε πρώτη και ουσιαστικά το φλέγον ζήτημα -, διχάζοντας εν μέρει και το σώμα. Υπογραμμίζεται πως, το παρακάτω κείμενο δεν ψήφισαν οι Π. Χρυσαφίδης, Κ. Στρογγύλης, καθώς επίσης ούτε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ν. Καΐλης αλλά και το μέλος της πλειοψηφίας, Μ. Καζαντζάκη.

Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως: “Δια του παρόντος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκφράζει την πλήρη αντίθεση όλων των δημοτών και των κατοίκων του νησιού μας στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που δρομολογείται από την 1η Ιουνίου για επιπλέον νησιωτικές περιοχές της χώρας, μία από τις οποίες είναι και η Σύρος. Ενώ η χώρα μας βιώνει πολύ σκληρά μέτρα εδώ και αρκετά χρόνια, προσπαθώντας παράλληλα να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι πραγματικά λυπηρό να καταστρατηγείται η αρχή της νησιωτικότητας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με βάση την παράγραφο 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος. Εξάλλου, η αρχή της νησιωτικότητας είναι κατοχυρωμένη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια! Τα τελευταία χρόνια, η Σύρος έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και βήματα προς την οδό της ανάπτυξης με έμφαση στον τουρισμό και τη δημιουργία οικονομικού αντικειμένου και θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της, ιδιαίτερα τους νέους. Όμως, το νέο μέτρο που πρόκειται να επιβληθεί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α., έρχεται να βάλει φρένο σε αυτές τις προσπάθειες και να τορπιλίσει την πορεία του νησιού μας προς την έξοδο από την οικονομική κρίση και την επιστροφή του στην ευημερία, μέσα από την σημαντική αύξηση που θα επιφέρει στις τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων. Κατά συνέπεια, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καλούμε την κυβέρνηση της χώρας, έστω και την ύστατη ώρα, να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις συνέπειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο νησί μας, καθώς και τους τοπικούς βουλευτές του νομού Κυκλάδων να μην υποκύψουν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.”.

Ετικέτες: