Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου μιλά για τα οφέλη της στοχευμένης προώθησης της Σύρου, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ενός συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων

«Στον τουριστικό χώρο όλα είναι δυνατά»

Για τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στην επίτευξη των τουριστικών στόχων, αλλά και την επαναφορά στο προσκήνιο, της ιδέας, για σύσταση ενιαίου φορέα για τον συντονισμό των τουριστικών και όχι μόνο επιχειρήσεων, μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, κ. Ιάκωβος Αρβανίτης.

Με αφορμή την πρόσφατη εξασφάλιση εβδομαδιαίων τουριστικών πακέτων, συνδυαστικά με τη Μύκονο, που πέτυχαν από κοινού η Ένωση Ξενοδόχων, με ιδιώτη τουριστικό πράκτορα, για την αγορά της Ρουμανίας, αλλά και την έλευση στο νησί 25 Ρουμάνων τουριστικών πρακτόρων, για λογαριασμό μεγάλου Tour Operator της ανατολικής ευρωπαϊκής χώρας, ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ιάκωβος Αρβανίτης μιλά στην εφημερίδα, για τη δράση και την ανάληψη πρωτοβουλιών, εκ μέρους των τουριστικών επιχειρηματιών του νησιού, αλλά και την επανεκκίνηση των συζητήσεων, για τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα, που θα δίνει κοινές κατευθύνσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προτεραιότητα η διατήρηση σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Αρβανίτης, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της Ένωσης και του πρακτορείου, προκειμένου η έλευση των τουριστικών πρακτόρων της Ρουμανίας, να χρησιμοποιηθεί και για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν για το νησί της Σύρου.

Όπως είχε δηλώσει και κατά την υποδοχή τους, στο λιμάνι της Ερμούπολης, στόχος της Ένωσης παραμένει η διατήρηση της αεροπορικής σύνδεσης της Σύρου με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνδεση του νησιού με την Ρουμανία, τη Σερβία και άλλες ανερχόμενες τουριστικές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διακρίνονται για τη χαμηλή εποχικότητά τους. Παράλληλα, μέσω των επαφών με τα Πατριαρχεία στις χώρες αυτές, έχουν ήδη δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι επισκέπτες, να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Σύρο, όλο το χρόνο, ακόμη και στο πλαίσιο του προσκυνηματικού τουρισμού.

Ο κ. Αρβανίτης τόνισε, ότι μέσω των επαφών και των συζητήσεων με τους τουριστικούς πράκτορες, «αν μπορέσουμε να τους “κατεβάσουμε”, κάτι που είναι αρκετά εύκολο, οδικώς από τη Ρουμανία ή τη Σερβία στη Θεσσαλονίκη, θα μπορέσουμε να τους φέρουμε αεροπορικώς στη Σύρο και αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο, προκειμένου η αεροπορική εταιρεία να κρατήσει το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σύρος και το χειμώνα».

«Στον τουριστικό χώρο όλα είναι δυνατά. Όλα μπορεί κανείς να τα επιτύχει, όταν υπάρχει θέληση, όταν υπάρχει διάθεση, όταν υπάρχει όρεξη για δουλειά, η οποία να είναι όμως οργανωμένη, άρτια και εγκαίρως προγραμματισμένη», υπογράμμισε.

«Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού οργάνου»

Όπως εξήγησε ο κ. Αρβανίτης, δεδομένου, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία κινείται εκτός των πλαισίων, που θέτει ο Δήμος, μέσω της Τουριστικής Επιτροπής, η οποία μάλιστα αποτελεί και ένα όργανο υποβαθμισμένο, καθώς οι συνεδριάσεις του είναι σπάνιες, οι επιχειρηματίες, που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, προσανατολίζονται στην επανεκκίνηση των διαδικασιών, για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού οργάνου, μέσω του οποίου θα επεξεργάζονται και θα οργανώνονται ιδιωτικές ενέργειες προβολής και προώθησης,

«Η δική μας η φιλοσοφία και ο τρόπος προσέγγισης των αγορών στηρίζεται πάνω στο σύγχρονο τουριστικό marketing και σε συνήθεις τουριστικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόζονται κατά κόρον ανά τον κόσμο. Για αυτό το λόγο, κι επειδή κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μία διαφορετική αντίληψη ή εκτίμηση κάποιων πραγμάτων στο πλαίσιο λειτουργίας της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πήραμε την πρωτοβουλία να κινηθούμε όπως κινηθήκαμε σε αυτή την περίπτωση. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε άμεσα στο νησί μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, «ενδεχομένως, σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ενισχυθούν και κάποιες πρωτοβουλίες και κάποιες σκέψεις οι οποίες υπάρχουν, ώστε όπως συζητήσαμε σε μία συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γ. Λεονταρίτη, να προχωρήσουμε πλέον πολύ πιο σοβαρά, πολύ πιο οργανωμένα, πολύ πιο μεθοδευμένα στη δημιουργία ενός Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Σύρου, με την ίδρυση του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει το νησί επαγγελματικά προς τα έξω, να οργανώνει τις διάφορες δραστηριότητες».

«Στο παρελθόν είχε γίνει μία τέτοια κίνηση για τη δημιουργία του συνδέσμου, αλλά δυστυχώς, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων και θέσεων κάποιων φορέων, “ναυάγησε”. Ωστόσο, χτες, μέσα από τις συζητήσεις, είδαμε, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την τουριστική πολιτική για τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, και κατ’ επέκταση την τουριστική του πορεία, ανάπτυξη και προβολή του», εξήγησε περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, ανατέθηκε στον ίδιο, έπειτα από απόφαση των εκπροσώπων των φορέων, να αναλάβει εκ νέου τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς στην προηγούμενη προσπάθεια, ο κ. Αρβανίτης ήταν υπεύθυνος για την κατάρτιση του καταστατικού και την επιμέλεια των επιμέρους λεπτομερειών.

Ο κ. Αρβανίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, για την ευόδωση του εγχειρήματος αυτή τη φορά. «Εγώ βλέπω ότι υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει θέληση και από κει και πέρα, όλα μπορούν να γίνουν. Ευελπιστώ να φτάσουμε στο επίπεδο, που θα δημιουργηθεί αυτός ο σύνδεσμος, αποκλειστικός ρόλος του οποίου θα είναι η προβολή και η προώθηση της τουριστικής Σύρου στο εξωτερικό κυρίως, αλλά όχι μόνο».