Πορεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

Μύκονος χωρίς πλαστικές σακούλες

  • Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2016 - 06:21

Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού της Μυκόνου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών, με απώτερο σκοπό την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο νησί, ξεκινά ο Δήμος Μυκόνου μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ.

Οι ενέργειες θα ολοκληρωθούν με την επίτευξη της ένταξης της Μυκόνου σε σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάργησης της πλαστικής σακούλας μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου. 

«Σεβασμό στον τόπο μας»

Μέσα από τη δράση αυτή, η ΚΔΕΠΠΑΜ προσδοκά να στείλει το μήνυμα ότι η πλαστική σακούλα είναι “τοξικό χάπι” και επικίνδυνη για πολλούς οργανισμούς, μεταξύ αυτών και ο άνθρωπος.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου καλεί την «οικογένεια» του νησιού να καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση ή την κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο σπίτι, στην επιχείρηση ή στις καθημερινές δραστηριότητες, αντικαθιστώντας την με σακούλα πολλαπλών χρήσεων ή χάρτινη. 

Αρχή της Επιχείρησης είναι πως η πρόληψη που στηρίζεται στη βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από κάθε νομολογία και αποδεικνύει με τον ουσιαστικότερο τρόπο τον σεβασμό μας προς τον τόπο μας.

«Τοξικό χάπι» για πολλούς οργανισμούς

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην Ελλάδα, ετησίως καταναλώνονται 269 σακούλες ανά άτομο. Η αλόγιστη κατανάλωση - χρήση της πλαστικής σακούλας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής στερεών αποβλήτων και τη μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων. Οι πλαστικές σακούλες, εάν δεν καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, μπορούν να ταξιδέψουν πολύ εύκολα προς το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο μακριά και να απορριφθούν από αυτό. Λόγω του μικρού τους βάρους και της ανθεκτικότητάς τους παρασύρονται από τον άνεμο και τη βροχή και μόλις εισέλθουν στη θάλασσα μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ταξιδεύοντας στην επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις. 

Οι πλαστικές σακούλες απειλούν τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στη θάλασσα, ενώ προκαλούν σημαντική αισθητική ρύπανση, μειώνοντας την τουριστική αξία παράκτιων περιοχών. Επιπλέον, μπλέκονται στον αλιευτικό εξοπλισμό και προκαλούν προβλήματα στη ναυσιπλοΐα και στις προπέλες των σκαφών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά της πλαστικής σακούλας αποτελούν ένα «τοξικό χάπι» για τους οργανισμούς που τα καταπίνουν, καθώς εκτός από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν από την παραγωγή τους, μπορούν να συσσωρεύουν στην επιφάνειά τους έμμονους οργανικούς ρύπους.