Εγκαινιάζεται το νέο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου, που μέσα του κλείνει πλούσιες και σπάνιες συλλογές από την αρχαιότητα, μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα

«Δημιούργημα ευαισθησίας και αγάπης»

Τα εγκαίνια του νέου Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Αντιπάρου «Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου», θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 20:00 το βράδυ, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού.

Μία σημαντική προσθήκη στο ήδη πλούσιο πολιτιστικό προϊόν των Κυκλάδων, πραγματοποιείται με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αντιπάρου, μέσα από την προσφορά της οικογένειας Αλέξανδρου Κοντογιώργου και την συμβολή και υλοποίηση του εγχειρήματος από το Δήμο Αντιπάρου.

Ειδική μνεία στη δράση της Κ. Ραγκούση - Κοντογιώργη

«Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου είναι δημιούργημα της ευαισθησίας και της αγάπης για τα πολιτιστικά στοιχεία που έχουν σχέση με την περιοχή και κατ’ επέκταση με τις Κυκλάδες και το Αιγαίο», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του ενημερωτικού εντύπου, για το νέο Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η οικογένεια Α. Κοντογιώργου δώρισε άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Αντιπάρου, τα πολιτιστικά αντικείμενα, που προέρχονται από το Μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟ», που αποτελεί δημιούργημα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας συλλογής, της κ. Κυριακής Ραγκούση, ενώ από την πλευρά του, ο Δήμος Αντιπάρου εξασφάλισε και διαμόρφωσε το κτίριο και τις άλλες λειτουργίες που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

«Το αποτέλεσμα, θα έλεγε κανείς, είναι μοναδικό για τα πολιτιστικά δεδομένα της περιφέρειας. Σε ένα καλαίσθητο και ευρύχωρο κτίριο, στο κέντρο του οικισμού, εκτίθενται οι συλλογές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία. Τα πολιτιστικά αγαθά συγκροτούν ενιαία σύνολα (συλλογές) με ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική αξία για την Αντίπαρο και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται.

Όπως τονίζεται, αυτή η προσπάθεια απευθύνεται «σε όσους αισθάνονται τη μαγεία ενός συλλεκτικού βιβλίου, μιας παλιάς φωτογραφίας, ενός πορτολάνου, ενός χειρογράφου ή ενός παλαιού νομίσματος. Το μουσείο μας είναι στη διάθεση του μελετητή, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε πολίτη και πνευματικού ανθρώπου. Με αίσθημα ευθύνης οι άνθρωποι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ), αποβλέπουν στο να προστατεύσουν και να διασώσουν από τον αφανισμό, γνήσιους θησαυρούς της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, μέσα από διάφορες πολιτιστικές δράσεις».

Πλούσιες και σπάνιες συλλογές

Ανά ενότητα, στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου περιλαμβάνονται 4-5 χιλιάδες τόμοι, περιοδικά και έντυπα, που αντιπροσωπεύουν, στο μεγαλύτερος μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στην Πάρο και την Αντίπαρο, αλλά και οποιαδήποτε έκδοση αναφέρει πληροφορίες για την περιοχή και τις Κυκλάδες, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα βιβλία γενικού ενδιαφέροντος. Ειδικά τμήματα στηρίζουν και τεκμηριώνουν τις αντίστοιχες συλλογές των πολιτιστικών αντικειμένων (Νομισματικά, Ταξιδιωτικά, Λαογραφικά κ.α.).

Η συλλογή των χειρογράφων και εγγράφων, περιλαμβάνει 120 χειρόγραφα από το 1755 έως το 1930, τα οποία αναφέρονται στη ζωή των νησιών με σημαντικές ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες.

Η συλλογή των χαρακτικών διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών της περιόδου 1500-1900 που αναφέρονται κυρίως στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει επιμέρους συλλογές με χάρτες – πορτολάνους και άλλα ναυτικά όργανα, παριανές ενδυμασίες, παριανούς χορούς, το σπήλαιο της Αντιπάρου, αρχαία λατομεία, διάφορες σκηνές της ζωής των νησιών, ενώ όλα τα χαρακτικά έχουν ταυτιστεί, ύστερα από έρευνα στα αντίστοιχα πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα διατίθεται και μια πλούσια συλλογή παλαιών και νεότερων νομισμάτων, στην οποία ξεχωριστή θέση έχουν τα αρχαία, τα νομίσματα των αποικιών της Πάρου και εκείνα της Ελληνοβελγικής εταιρείας που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των μαρμάρων κατά τον 19ο αιώνα.

Το μουσείο διαθέτει και συλλογή από 4 αρχαίους αμφορείς οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με την απόφαση, μέσω της οποίας χορηγήθηκε και η άδεια κατοχής.

Αξιόλογες, επίσης, είναι και οι συλλογές λαογραφικού περιεχομένου:

1. Μέτρα και σταθμά: Πλούσια συλλογή με αντικείμενα από το Βυζάντιο ή και παλαιότερα, μέχρι σήμερα.

2. Φωτογραφίες: Σπάνιες φωτογραφίες της περασμένης εποχής. Αποτελεί πηγή άντλησης στοιχείων για μελετητές και συγγραφείς.

3. Λατρευτικά: Αντιπροσωπευτική συλλογή αντικειμένων, εκ των οποίων κάποια είναι σπάνια.

4. Ξίφη και πιστόλες: Πολεμικά είδη αντίστοιχων πολεμικών περιόδων.

5. Κοσμήματα-μετάλλια: Πλούσια συλλογή από κοσμήματα φερμένα από ξένους τόπους για τις γυναίκες της περιοχής και αναμνηστικά μετάλλια.

6. Ναυτικά: Αντικείμενα χρηστικά των ναυτικών.

7. Πετρώματα και κοχύλια: Δείγματα πετρωμάτων της περιοχής και κοχύλια διάφορα.

8. Γραμματόσημα: Παλαιά και νεότερα μαζί με φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και επετειακές εκδόσεις.

9. Χρηστικά αντικείμενα: Κεραμικά, ξύλινα, μπρούτζινα, γυάλινα, χάλκινα, αργυρά, μαρμάρινα, διάφορα αντικείμενα από τα νοικοκυριά καθώς και σημαντικές πηγές πληροφοριών. Η συλλογή είναι πλούσια και σπάνια.

Αναβάθμιση πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Αναστάσιος Φαρούπος, τόνισε τη σπουδαιότητα της δημιουργίας αυτού του μουσείου, καθώς αφενός αναπτύσσεται μία κοιτίδα του πολιτισμού, για το ίδιο το νησί, ενώ εμπλουτίζεται και το τουριστικό προϊόν του, δεδομένου, ότι εκτός από το διάσημο Σπήλαιο Αντιπάρου, μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάποιο άλλο αξιοθέατο για τους τουρίστες, εκτός από τις παραλίες, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη φυσική ομορφιά του.

«Είναι ένας χώρος, τον οποίο πραγματικά αξίζει να επισκεφτεί κανείς», σχολίασε ο κ. Φαρούπος, ενώ πρόσθεσε, πως «αναβαθμίζει και την ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι, εκτός του ότι θα μπορούν να μελετήσουν αρκετά βιβλία με λαογραφικά στοιχεία, θα μπορούν ακόμη και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι μέσω των σχολών τους ερευνούν τον πολιτισμό και τη λαογραφία των Κυκλάδων, να επισκέπτονται το Μουσείο», υπογραμμίζοντας, πως έχουν υπάρξει επαφές και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο διαθέτει Τμήμα Λαογραφίας, προκειμένου οι φοιτητές να κατευθύνονται και προς το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αντιπάρου.

Ο Δήμαρχος Αντιπάρου υποστήριξε, πως αν και αρχικά υπήρξαν προβληματισμοί, από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, όσον αφορά στο αν το Μουσείο θα καταφέρει να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένων των γενικότερων συνθηκών, η δημοτική αρχή, πίστεψε εξ’ αρχής σε αυτή την «επένδυση», διατηρώντας την πάγια δέσμευση και αντίληψή της, περί ενίσχυσης των πολιτιστικών δράσεων και των ενεργειών για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. «Πρέπει να επιδοτούμε τον πολιτισμό. Δεν ωφελεί να τον αντιμετωπίζουμε μόνο από τη σκοπιά του κέρδους», σημείωσε, ενώ διαβεβαίωσε, ότι «οτιδήποτε αφορά στον πολιτισμό, μπαίνει υψηλά στις προτεραιότητές μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».