Μηνύματα Πίστεως με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Δεκαπενταύγουστος: Η μητέρα όλου του κόσμου γιορτάζει

  • Σάββατο, 30 Ιουλίου, 2016 - 09:33

Αφιερωμένα στη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι αφιερωμένα τα σημερινά «Μηνύματα Πίστεως» με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Όπως σημειώνεται, ο Αύγουστος είναι ένας σταθμός αγωνιστικός και ελπιδοφόρος, γιατί μας θυμίζει ότι γιορτάζει, η μητέρα όλου του κόσμου, η Παναγία.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια μεγάλη χριστιανική γιορτή, γνωστή από άκρη σε άκρη, αφού δεν υπάρχει πόλη ή χωριό της Ελλάδας που να μη γιορτάζει και να μην πανηγυρίζει.

Σύμφωνα με την κ. Φετουρή, «για εμάς τους πιστούς αποτελεί πανήγυρις γιατί γνωρίζουμε το βαθύτερο νόημα τους ημέρας, ξέρουμε ότι είναι το μεγαλύτερο σχέδιο του Χριστού για να σωθεί ο άνθρωπος. Οι Έλληνες περιμένουν τη συγκεκριμένη εορτή σαν το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού, Μοιάζει πάρα πολύ με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η εκκλησία με την 1η του μηνός χτυπάει την καμπάνα κάθε απόγευμα για να μας θυμίσει ότι πρέπει να πάμε στον ιερό ναό της Ενορίας μας να προσευχηθούμε στην Παναγία, να κάνουμε μια παράκληση σε αυτή, ώστε να μας ελευθερώσει από την αγωνία, το άγχος για το αύριο και να ελευθερώσει και την πατρίδα μας.

Κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου ψάλλονται δύο παρακλήσεις, η μεγάλη και η μικρή. Οι βραδινές αυτές δεήσεις έχουν ξεχωριστό τόνο και σημασία και μία βαθιά έννοια που μιλάει στα βάθη της καρδιάς, προκαλώντας στους πιστούς κατάνυξη και συγκίνηση.