Πολίτες για τα Νησιά μας

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

  • Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2016 - 11:08

Η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας, το πρωί της Πέμπτης 04.08.2016, πραγματοποίησε συνάντηση στα γραφεία της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη, επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του στη Νάξο.

Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση όπου ο Υπουργός μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες που αφορούν το χαρτοφυλάκιο που του έχει ανατεθεί, ενώ από τη μεριά μας θέσαμε ζητήματα που αφορούν τον Τόπο μας και αποτελούν μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με την οργάνωση και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της

Τοπικής Αυτοδιοίκησης, -μεταξύ άλλων- θέσαμε το ζήτημα του Καλλικράτη ως νομοθετικού μορφώματος που συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες στον Δήμαρχο ενώ παράλληλα υπονομεύει πλήρως τη βούληση των Κοινοτήτων αφού δεν έχουν καμία ουσιαστική αποφασιστική αρμοδιότητα. Ζητήσαμε την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντικατάστασή του με ένα Νόμο που θα σέβεται τη Δημοκρατία, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και ανάγκες κάθε τόπου αλλά και το πραγματικό αυτοδιοίκητο των Δήμων και απαιτήσαμε, πριν την κατάθεση του, να έχει ληφθεί υπόψη η άποψη των πολιτών έπειτα από πραγματική διαβούλευση.

Θέσαμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νάξος αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΚΕΠ, Υπ Δόμησης, ΕΛΤΑ, ΔΟΥ, Τελωνείο, Επαρχείο, Δικαστήρια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, ΔΕΔΔΗΕ, κ.λ.π), οι οποίες στεγάζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε μισθωμένα και ακατάλληλα κτήρια για την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών για τους εργαζόμενους και για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σχετικά, ζητήσαμε τον προγραμματισμό αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος με νέα κτίρια όπου θα συγκεντρωθούν ομοειδείς υπηρεσίες με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αναφορικά με τη Νησιωτικότητα ζητήσαμε ενδεικτικά:

* Να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στους παραγωγικούς φορείς & στους πολίτες το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο των νησιών (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Χώρας.

* Να δεσμευτεί η Πολιτεία για ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της διαβούλευσης στις στρατηγικές σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών.

* Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων λαμβάνοντας μέτρα στήριξης της ντόπιας παραγωγής.

* Να αναγνωριστούν οι διαφορές που υπάρχουν στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι νησιώτες σε σύγκριση με τους δημότες της ηπειρωτικής Ελλάδας και να σχεδιαστούν δράσεις εξισορρόπησης αυτών των διαφορών.

* Να στηριχθούν οι δημόσιες υποδομές με κίνητρα στελέχωσης των υπηρεσιών – κινητικότητα υπαλλήλων.

Σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ζητήσαμε να αναληφθούν δράσεις για τη:

* Βελτίωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών στην εσωτερική τους και εξωτερική τους επικοινωνία (με το κοινό).

* Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού(περιβαλλοντικό όφελος) & κόστους αναλώσιμων.

* Βελτίωση της διαφάνειας με ανάρτηση όλων των ηλεκτρονικών αρχείων εκεί που απαιτείται.