Το ρεμπέτικο είναι κομμάτι της ρίζας μας
- Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2016 - 06:19
Η αντίστροφη μέτρηση για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» - ναυαρχίδα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού, έχει ήδη ξεκινήσει.
Τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, που έδωσαν πνοή σε αυτή τη μεγαλεπήβολη ιδέα, στοχεύοντας στη βαθύτερη γνωριμία του κοινού με τις μουσικές ρίζες του, έχουν αρχίσει να στρώνουν «κόκκινα χαλιά» σε Ερμούπολη και Άνω Σύρο για να τιμήσουν μέσα από ένα πενθήμερο δράσεων τον «Πατριάρχη» του ρεμπέτικου.
Άμετρος σεβασμός και εκτίμηση στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου
«Αποτελούσε μεγάλη ανάγκη όλων των Συριανών, δεδομένης της ιδιαίτερης σχέσης του νησιού μας με την αστική λαϊκή μουσική, να αξιοποιήσουμε τον μουσικό πλούτο που μας άφησε ως παρακαταθήκη ο «Πατριάρχης» του Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης, για τον οποίο νιώθουμε άμετρο σεβασμό και εκτίμηση, καθώς κατέστησε τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο» δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.
Όπως επισημαίνει, «μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, ταινίες, ντοκιμαντέρ και παιδικές εκδηλώσεις φιλοδοξούμε το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου να αποτελέσει το εφαλτήριο για την καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, την επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου και παράλληλα την προβολή του τόπου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
Αξιοποίηση των ισχυρών όπλων της Σύρου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος σημειώνει ότι η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ήταν μία από τις πρωτοβουλίες του διοικητικού συμβουλίου με στόχο την ενίσχυση της Σύρου μέσα από την αξιοποίηση των ισχυρών «όπλων» της, όπως η ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά της.
«Ζήτησα από όλα τα στελέχη να καταθέσεις ιδέες που θα ήταν χρήσιμες για το νησί της Σύρου, το οποίο έχει υποστεί στο μεγαλύτερο βαθμό την οικονομική κρίση. Μεταξύ αυτών, τέθηκαν διάφορες ιδέες σχετικές με τη Γαστρονομία και τη κρουαζιέρα, αλλά και η πραγματοποίηση του φεστιβάλ ρεμπέτικου, που είχε πολλάκις συζητηθεί από τον Αντώνη Μαραγκό, υπεύθυνο αναπτυξιακών θεμάτων στο Επιμελητήριο και καταξιωμένο μουσικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γνωριμία των Συριανών με τη μουσική παράδοσή τους
Καθιστά δε γνωστό, ότι ο κ. Μαραγκός ο οποίος πέρα από το μπουζούκι, ασχολείται και με την κατασκευή μουσικών οργάνων, είχε αναρωτηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για τους λόγους που η Σύρος δεν έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα την ειδική σχέση που έχει με τον Μάρκο Βαμβακάρη.
«Η ιδέα μας συνέπεσε με την απόφαση του δήμου να ασχοληθεί με το ρεμπέτικο κι έτσι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την υλοποίηση του πρώτου χρόνου του φεστιβάλ, με την ελπίδα να προχωρήσει, να καθιερωθεί και να πάρει διεθνείς διατάσεις όπως του πρέπει» σημειώνει ο κ. Ρούσσος.
Επιθυμία της διοίκησης είναι να εξαντλήσει μελλοντικά κάθε προσπάθεια, ώστε η Σύρος να «αγκαλιάσει» στον ίδιο βαθμό και τα παιδιά του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιο και Δομένικο, που πέρα από το βάρος του ονόματός τους, διαθέτουν και μία λαμπρή πορεία στο χώρο της μουσικής, άγνωστη στο ευρύ κοινό του νησιού.
«Δυστυχώς αυτή τη χρονιά ήταν τέτοιες οι συνθήκες που δεν καταφέραμε να τους έχουμε μαζί μας. Θα επιμείνουμε όμως τις επόμενες χρονιές».
Ο κ. Ρούσσος καθιστά επίσης γνωστό ότι το Επιμελητήριο έχει ξεκινήσει μία επαφή με ανθρώπους τόσο από την Αργεντινή όσο και από άλλες χώρες που σχετίζονται με τη μουσική, προκειμένου να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο αυτό το κομμάτι.
Το ρεμπέτικο της Σύρου στους δρόμους της Unesco
Επιπλέον, αναφέρεται στην αξιόλογη πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την αναγνώριση του ρεμπέτικου ως μοναδικού πολιτιστικού στοιχείου για την Ελλάδα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κατακτήσει μία θέση στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα ισάξια με το φλαμέγκο, το φάντο, τα μπλουζ και το αργεντίνικο τάνγκο.
«Είναι πολύ σημαντικό για το ρεμπέτικο να προχωρήσει και στους δρόμους της Unesco. Μέσα στις πόλεις που έχουν προταθεί και το δικαιούνται είναι η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και η Σύρος. Έχει ενημερωθεί σχετικά και η κ. Κουντουρά, η οποία συμφωνεί», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος κάνει έκκληση σε όλους τους μουσικούς της Σύρου να δουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ως ένα ξεχωριστό γεγονός, προς όφελος του νησιού. «Θέλουμε όλους τους μουσικούς από τα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγάλους να είναι δίπλα μας, να υπάρχει μια συνέχεια και τους καλώ όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια γιατί μόλις τελειώσει το πρώτο φεστιβάλ ρεμπέτικου, θα ξεκινήσει αμέσως η προετοιμασία για το δεύτερο».
Δεν παραλείπει δε, να ευχαριστήσει τόσο τον Γιώργο Νταλάρα όσο και τη σύζυγό του, για τη βοήθεια αλλά και τον τεράστιο ενθουσιασμό τους, που όπως ο ίδιος υπογραμμίζει «ξεπερνάει και τον ενθουσιασμό Συριανών καλλιτεχνών».
Ωστόσο σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός μουσικών εντός και εκτός Σύρου έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αφιλοκερδώς, υποκινούμενοι από την αγάπη τους τόσο για τη λαϊκή μουσική, όσο και για τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Κοινή θέληση από τους φορείς και τον κόσμο
Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Μαραγκό, το Φεστιβάλ αποτελεί μία καλή ευκαιρία να γίνουν γνωστά στο κοινό το εύρος και την ιστορία της ρεμπέτικης μουσικής. «Για παράδειγμα δε γνωρίζουμε τι έχει αφήσει στο συρτάρι του ο Βαγγέλης Πρέκας, τραγούδια του οποίου έχουν ερμηνεύσει ο Γαβαλάς, ο Μπιθικώτσης και πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες. Αυτά στο άμεσο μέλλον θέλουμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα αξιοποιήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι επίκεντρο κάθε διοργάνωσης θα είναι ασφαλώς ο Μάρκος Βαμβακάρης.
«Ξεκινήσαμε αυτή την χρονιά πιλοτικά να δούμε τι δυναμική έχει αυτό το μουσικό είδος, το ρεμπέτικο, ώστε να ενισχύσουμε το ρόλο της Σύρου ως πολιτιστικού προορισμού. Ο κόσμος και οι επαγγελματίες το είδαν πάρα πολύ θετικά και ο καθένας από αυτούς βοήθησε με τον τρόπο του ώστε να ωριμάσει η ιδέα και να προχωρήσει».
Όπως τονίζει, η Σύρος πρέπει να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην εδραίωση και ανάδειξη του συγκεκριμένου μουσικού είδους, στην ιστορία του οποίου περιλαμβάνονται 46.000 ηχογραφήσεις και περίπου 9.000 συνθέσει.
«Στις 3,5 ζωντανές δεκαετίες του, γεννήθηκε ένα τεράστιο μουσικό έργο και μάλιστα σε μια εποχή, όπου δεν υπήρχε ούτε η ψηφιακή τεχνολογία, ούτε το ίντερνετ, υπήρχαν μόνο τα γραμμόφωνα. Το ρεμπέτικο δεν είναι ένα μουσειακό κομμάτι, αλλά η λαϊκή μουσική μας παράδοση που ζει, διασκεδάζει τον κόσμο και μπορεί να διεκδικήσει το ρόλο που της πρέπει».
“Το ρεμπέτικο δεν είναι μουσειακό κομμάτι»
Όπως εξηγεί, στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλει το μουσικό έργο του Μάρκου Βαμβακάρη και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη λαϊκή μουσική. «Είναι καλό να γνωρίζουμε τη ρίζα μας. Αν δεν έχεις ρίζα δεν ανθίζεις. Το ρεμπέτικο είναι κομμάτι της ρίζας μας κι εφόσον η Σύρος δεν έχει αστική παράδοση, δημώδη ή κλασική νησιώτικη, νομίζω ότι οφείλει να το αξιοποιήσει».
Τέλος, σημειώνει πως τόσο ο Δήμος, όσο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμούν να φέρουν κοντά στη Σύρο και τους γιους του Μάρκου Βαμβακάρη, που αποτελούν σπουδαία μουσικά κεφάλαια και ιδιαίτερα ο Στέλιος Βαμβακάρης, τραγούδια του οποίου έχουν ερμηνεύσει σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Νίκος Ξυλούρης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ήρθε για να μείνει
28 Αυγ. 2016 - 12:52 - «Η Σύρος ασχολείται σοβαρά με την ταυτότητά της»
16 Ιουν. 2016 - 18:46 - Σύρος: Στην ιστορική ταβέρνα του “Τεμπέλη” η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου
6 Αυγ. 2024 - 12:59 - Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ολοκλήρωσε μια ακόμα πετυχημένη διοργάνωση
5 Σεπ. 2022 - 6:17 - Το φεστιβάλ Ρεμπέτικου επιστρέφει για 6η χρονιά
23 Αυγ. 2022 - 6:18