Ενίσχυση του τουρισμού σε σχέση με πέρσι δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου επταμήνου του 2016, με σημαντική αύξηση και στην απασχόληση εργαζομένων

Περαιτέρω ισχυροποίηση του μεγάλου «πυλώνα»

  • Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:11
  • /   Eνημέρωση: 20 Σεπ. 2016 - 0:00

Στον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύεται και φέτος ο τουρισμός, καθώς φαίνεται να αυξάνει για ακόμη μία χρονιά τα έσοδα, σε αντίθεση με άλλους τομείς και παρά την «φοροκαταιγίδα», που υπέστη το 2016 ο κλάδος.

Από το 2010, στην έναρξη ακόμη της οικονομικής κρίσης, όταν και ξεκίνησε η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, ο οποίος βγήκε από μία μακρά υφεσιακή περίοδο, με μία αύξηση 40% των εσόδων, έναντι μείωσης της τάξης του 25% στον ΑΕΠ, έχει καταλήξει να συμβάλλει με ποσοστό ύψους 10% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας, σε άμεσο επίπεδο και 25% συνυπολογίζοντας και το έμμεσο.

 

Ο μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που προέκυψαν από το σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και τα οποία περιλαμβάνει σε σχετικό ενημερωτικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο, η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης αποδίδεται στον τουριστικό τομέα, σε ποσοστό 82,8% επί του συνόλου της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, στις συνολικά 253.945 προσλήψεις, οι 210.226 οφείλεται στις τουριστικές επιχειρήσεις. Μόνο για τον τελευταίο μήνα του επταμήνου, Ιούλιο, η αύξηση στους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων, φαίνεται να υπερβαίνει την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, κατά 52%.

Σύμφωνα μάλιστα, από τα μηνιαία στοιχεία Ιουλίου, που εξέδωσε το ΙΚΑ, διαφαίνεται αύξηση, τόσο στην απασχόληση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2015, κατά 14,8%, όσο και στις αμοιβές, κατά 13,3%.

Ένα ακόμη θετικότατο στοιχείο, αφορά στην εισροή εσόδων από χώρες του εξωτερικού, δεδομένου, ότι ο τουρισμός φαίνεται να είναι ο πρώτος στην κατάταξη εξαγωγικός τομέας, καθώς τα έσοδα, που απέφερε, προέρχονται σε ποσοστό 90% από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, να συμβάλλει στο κλείσιμο της «ψαλίδας» του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, σε ποσοστό περίπου 90%.

Όπως επισημαίνεται από το Σύνδεσμο και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,5% ή περίπου επιπλέον 753.000 αφίξεις, στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με πέρσι.

Πτωτική τάση, φαίνεται να έχουν οι οδικές αφίξεις, με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας. Πιο αναλυτικά, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου 322.000 λιγότερες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Κατά τον μήνα Αύγουστο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +10,7%, +11% και +10,6% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +6,4% και +7,1% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -15,1%, -26,1% και -59,5% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η ισχυροποίηση του ρεύματος “last minute” κατά τον μήνα Αύγουστο, ενισχύει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου αφίξεων που έχει θέσει ο Σύνδεσμος από την αρχή του χρόνου για αύξηση +6%, σε σχέση με το 2015, όμως συνεχίζει να παρουσιάζεται ως εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων, ενώ επισημαίνεται, πως η ανακοίνωση των στοιχείων εσόδων επταμήνου, που αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά στο σύνολο του έτους.

Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζεται, πως η όποια θετική ή αρνητική διακύμανση στα έσοδα του τομέα, δεν θα αντικατροπτίζει την εικόνα στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, «αφού με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα θα καταγράψει ζημιές».

Τέλος, κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΕΤΕ, όσον αφορά στη διαχείριση των ζητημάτων, που επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό, σημειώνοντας, ότι «το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων του ελληνικού τουρισμού, όπως η οριστική και συστηματική διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος καθώς και η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου, συμβάλλει ανασταλτικά στην εικόνα της χώρας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και άρα στην περαιτέρω άνοδο των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού.

 

Εξορθολογιστική η απόφαση περί ΠΕΤΑ

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά, σχετικά με την κατάργηση του καθεστώτος Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΕΤΑ), η οποία είχε τεθεί σε ισχύ το 1986 και μέχρι σήμερα δεν είχε τροποποιηθεί, οι παράγοντες του τουρισμού σχολιάζουν θετικά, με την προϋπόθεση, ότι την απόφαση αυτή, θα ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα, για μία ολοκληρωμένη διαχείριση.

Όπως έχει διαφανεί μέχρι στιγμής, η απόφαση της κ. Κουντουρά, έχει προκαλέσει «πάταγο» στο χώρο του τουρισμού, καθώς αναμένεται μία ανακατάταξη του ξενοδοχειακού χάρτη, προκαλώντας αντιδράσεις ποικίλου χαρακτήρα, από διάφορους φορείς.

Πάγιο αίτημα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει πολλές φορές εκφράσει στην ηγεσία του Υπ. Τουρισμού, παραμένει και η θέσπιση μέτρων, για τον έλεγχο και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, στη μέχρι στιγμής «σκιώδη», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, καταλυματική υποδομή, αναφερόμενος στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες, μέσω γνωστών διαδικτυακών πλατφορμών. Από την πλευρά του το Υπ. Τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικού νομοθετικού πλαισίου, όπως έχει ανακοινώσει η κ. Κουντουρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων στην τουριστική αγορά, η απόφαση της αν. Υπουργού δείχνει να προέκυψε, κατόπιν της διαπίστωσης έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος, για περιοχές ενταγμένες στο ΠΕΤΑ και εφόσον βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η ανακατανομή των επιδοτήσεων, για την ίδρυση και λειτουργία καταλυμάτων, όπως είναι οι επιδοτήσεις για εργασίες αναβάθμισης ή ανακαίνισης. Επιπλέον, με την απόφαση αυτή, τίθεται μία επιπλέον «τροχοπέδη» στη δημιουργία ακριβών καταλυμάτων σε μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τα οποία λειτουργούν ως ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι ως ξενοδοχεία, κάτι, που είχε στο παρελθόν αναφερθεί, ως φαινόμενο, που θα επιχειρηθεί σταδιακά να σταματήσει.

Ετικέτες: