Έντονες αντιδράσεις για τα πνευματικά δικαιώματα
- Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:16
- / Eνημέρωση: 25 Σεπ. 2016 - 13:20
Με φόντο τα πνευματικά δικαιώματα και το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις σχετικές ρυθμίσεις και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό και επιμελητηριακό κόσμο.
Με κοινή, μακροσκελέστατη, επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τα συλλογικά όργανα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καταγράφουν τις αντιδράσεις τους για τις «δυσμενείς εξελίξεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, επί του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ ανάλογη στάση, με ταύτιση απόψεων, τηρήθηκε και από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Αυθαιρεσίες της ΑΕΠΙ και εύσημα στον Πουλάκη
Στην επιστολή των φορέων γίνεται λόγος για «σκανδαλώδη τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη συλλογική διαχείριση υπέρ της ΑΕΠΙ Α.Ε.», η οποία προκάλεσε, όπως αναφέρεται την «αγανάκτηση και οργή στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου (χρήστες), καθώς και το σύνολο των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας (δικαιούχοι)».
Γίνεται αναφορά στον νόμο 2121/1993, ο οποίος «έδινε το δικαίωμα σε μία εταιρεία Α.Ε. μιας οικογένειας να αυθαιρετεί, να πλουτίζουν οι μέτοχοι, να καταδυναστεύονται οι χρήστες, να λαμβάνουν ψιχία ή και τίποτε οι χιλιάδες δημιουργοί και να γεμίζουν τα πινάκια των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις, να αισθάνονται οι χρήστες αποτροπιασμό για τη σκληρότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, για το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού της χώρας μας, χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες ότι η εφαρμογή του νόμου αξιοποιούνταν με σκληρότητα μόνον από τη συγκεκριμένη εταιρεία (ΑΕΠΙ Α.Ε.) και όχι από τους χιλιάδες δημιουργούς».
Αποδίδονται δε τα εύσημα στην κυβέρνησή και ιδιαίτερα στον Γ.Γ. Εσωτερικών, κ. Πουλάκη, «που έδωσε τέλος στις αυθαιρεσίες μιας ιδιωτικής Α.Ε. και μιας οικογένειας, να αφαιρεί άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να στερεί εισοδήματα από χιλιάδες εργαζόμενους, επιχειρηματίες, ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά έσοδα από το Κράτος».
Σημειώνεται ότι από το 2013 είχε ξεκινήσει από το ΥΠΠΟ «ο Εθνικός Διάλογος, προκειμένου να τροποποιηθεί αυτός ο νόμος έκτρωμα 2121/1993» και ενώ στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν «υπήρξε ένα κλίμα αισιοδοξίας, συνεργασίας και συνεννόησης στο σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και ανθρώπων του πολιτισμού (χρηστών και δικαιούχων) πλην της ΑΕΠΙ Α.Ε. και των εκπροσώπων της, που είχε κληθεί και παρίστατο και διαφωνούσε σε όλα».
Τελικώς συγκροτήθηκε το πρόπλασμα του νομοσχεδίου για την τροποποίηση νόμου της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο όμως δεν αξιοποιήθηκε από τους υπουργούς που πέρασαν, έως το 2015 που ήρθε προς εθνική διαβούλευση από τον υπουργό κ. Μπαλτά, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Ευνοημένη η ΑΕΠΙ
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην επιχειρηματική κίνηση της Ανώνυμης Εταιρείας ΑΕΠΙ και της εκ νέου σύστασης της, ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, στην Κύπρο «και να λειτουργεί με βάση του νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σχετικά με αυτή την κίνηση εικάζεται πως «ο διάλογος που είχε η ΑΕΠΙ Α.Ε. «με αρμόδιους και βουλευτές» ήταν ωφέλιμος και καθησυχαστικός... και έτσι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τη λήξη της λειτουργίας στη χώρα μας και τη μετακόμιση στην Κύπρο».
Σε ότι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση, εκφράζεται η διαπίστωση πως «η ΑΕΠΙ βγαίνει τρομερά και σκανδαλωδώς ευνοημένη από το νέο καθεστώς. Συγκεκριμένα θα πάψει να λειτουργεί ως οργανισμός συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, αλλά θα τελεί σε ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς, το οποίο θα της εξασφαλίζει όλα τα πλεονεκτήματα των ΟΣΔ, ενώ θα έχει μερικές μόνο από τις υποχρεώσεις των ΟΣΔ».
Σημειώνεται πως βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων «θα υπάρχουν 2 κατηγορίες και ΟΣΔ 2 ταχυτήτων, η ΑΕΠΙ με προνομιακό καθεστώς, όπως μέχρι σήμερα, και όλοι οι άλλοι», με χαρακτηριστικό ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία και πάλι δεν θα ελέγχεται από τα μέλη της, όπως οι υπόλοιποι ΟΣΔ, αντίθετα θα υπάρχει ένα συμβούλιο, ενώ η πλειοψηφία των δημιουργών τους, όπως προβλέπει η οδηγία της Ε.Ε. ότι πρέπει να είναι ελεγκτές, θα είναι ανήμποροί να επιβάλουν οτιδήποτε, όπως είναι και μέχρι σήμερα».
Σημαντικό στοιχείο δε αποτελεί το ότι «καταργείται η διαδικασία συναπόφασης αμοιβολογίων που προβλεπόταν μεταξύ Κ.Ε.Ε.Ε., ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.λπ» και δίνεται η ευχέρεια στην ΑΕΠΙ να «αποφασίζει μονομερώς το αμοιβολόγιο όπως και μέχρι σήμερα. Κατά το δοκούν. Να εκβιάζει τους χρήστες, έχοντας το πάνω χέρι και με ποινικό. Δηλαδή, θα αποφασίζει η ίδια για το πόσο υψηλές θα είναι οι αμοιβές και δεν θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα τους «σέρνει» στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».
Παράλληλα, «δεν θα υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος για τα οικονομικά της ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι θα συνεχίσει να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση και θα ανήκει σε μία και μοναδική οικογένεια, η οποία θα τη διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Πόσο μάλλον με την σκανδαλώδη αλλοίωση του σχεδίου νόμου καταργείται ο κρατικός επίτροπος που θα ήλεγχε, με αποτέλεσμα τα χρήματα τα οποία θα εισπράττονται από τους δυστυχείς και ανυπεράσπιστους χρήστες, να διοχετεύονται σε ανάγκες της συγκεκριμένης οικογένειας, τα έσοδα θα εξατμίζονται και οι δημιουργοί θα υποφέρουν και δεν θα έχουν να ζήσουν, όπως και μέχρι σήμερα. Το τραγικότερο, βέβαια, είναι ότι το Υπουργείο ευνοεί κατάφορα την ΑΕΠΙ, τη στιγμή που αυτή ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, για ενδεχόμενες ατασθαλίες».
Εξυγίανση του χώρου της συλλογικής διαχείρισης
«Πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου είναι να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ανταποδοτικά για τις υπηρεσίες τις οποίες θα λαμβάνουμε, προκειμένου να στηρίξουμε τον πολιτισμό της χώρας μας και τους χιλιάδες ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό να ζουν με αξιοπρέπεια. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με τους χιλιάδες δημιουργούς, να παραμείνουν όχι μόνο τα άρθρα που αφορούν στους χρήστες (22, 45 και 46) αλλά και τα άρθρα που αφορούν στους δημιουργούς (3, 53 και 56), γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι μόνο θα διασφαλιστεί η συνεργασία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και επιτέλους θα λειτουργήσει ο νόμος προς όφελος όλων και θα θωρακιστεί το μέλλον του πολιτισμού της χώρας μας».
Παρατίθενται δε οι θέσεις του προέδρου της Αυτοδιαχείρισης, κ. Γιάννη Γλέζου, σχετικά με το άρθρο 45 «Διαμεσολάβηση για Αμοιβές στη Δημόσια Εκτέλεση Μουσικής» οι οποίες ταυτίζονται με την συντριπτική πλειοψηφία χιλιάδων δημιουργών που είναι εξαρτημένοι από την ΑΕΠΙ Α.Ε. ως μέλη της, αλλά δεν συνυπέγραψαν τις τροποποιήσεις που επιθυμούσε η ΑΕΠΙ προκειμένου να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση.
Ζητείται η αποδοχή των αιτημάτων ώστε να «εξυγιανθεί ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των δημιουργών και των χρηστών» και καλείται να υπάρξει άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου τα προαναφερθέντα άρθρα «να παραμείνουν ως έχουν στο πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης στις 22/1/2016, συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρξει δικαιοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία και να απεγκλωβιστούν τα πινάκια των δικαστηρίων από χιλιάδες υποθέσεις, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία τους, χρήστες και δημιουργοί, ούτως ώστε ο νέος νόμος να λειτουργήσει προς όφελος του πολιτισμού της χώρας μας και όχι μιας ιδιωτικής Α.Ε. και μιας συγκεκριμένης οικογένειας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τέλος στα χαράτσια της ΑΕΠΙ
4 Ιουλ. 2016 - 6:16 - Οι εξελίξεις στην ΑΕΠΙ προκαλούν ανησυχία
7 Μαρ. 2017 - 6:13 - “Είμαστε εντελώς απροστάτευτοι”
26 Σεπ. 2016 - 6:27 - Επιχειρείται πλήγμα στον χώρο των εκδόσεων
22 Σεπ. 2016 - 6:16 - Απαντήσεις σε ερωτήματα για την ΑΕΠΙ
5 Ιουλ. 2016 - 6:22