Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το
- Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 2016 - 06:17
Στις ρευματικές παθήσεις στον 21ο αιώνα, μια σιωπηλή επιδημία με σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, το σύστημα Υγείας και την εθνική οικονομία επικέντρωσε η ανοιχτή εκδήλωση της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος «ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ» στη Σύρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛΕΑΝΑ» και το Σύλλογο Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ», στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας για τις Ρευματικές Παθήσεις.
Ιατροί ρευματολόγοι καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών από τη Σύρο και την Αθήνα αναφέρθηκαν στα ρευματικά νοσήματα, την επίδραση στην ποιότητα ζωής και την αντιμετώπιση τους, το ρόλο του ρευματολόγου, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στις Κυκλάδες.
Το κοινό καλωσόρισαν ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ Παναγιώτης Τρόντζας και η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κυκλάδων Μαρία Ρούσσου.
Διαγνωστική και παραπεμπτική προσπέλαση στον πόνο του ασθενούς
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ρευματολογίας από τις αρχές του 1990, όταν και ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με περιπτώσεις ασθενών στη Σύρο, που αγνοούσαν την ύπαρξη της συγκεκριμένης ειδικότητας, έως και σήμερα, που ο αριθμός των ρευματοπαθών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 3 εκατομμύρια. Καταλήγοντας, επεσήμανε τη σπουδαιότητα εκδηλώσεων που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για διαγνωστική και παραπεμπτική προσπέλαση στον φοβερό πόνο του ρευματοπαθούς, ενός ασθενή που αγγίζει όλο το φάσμα της ιατρικής.
Με δεδομένο ότι οι ρευματικές παθήσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Απόστολος Ρουσσουνέλος υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, με στόχο την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ ασθενών και ιατρών.
Πρώιμη διάγνωση – Έγκαιρη παρέμβαση
Οι ρευματοπάθειες προκαλούν σοβαρά οργανικά και λειτουργικά προβλήματα και κατατάσσονται διεθνώς μέσα στις πρώτες αιτίες πρόκλησης σωματικής ανικανότητας με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα. Για το λόγο αυτό εντάσσονται στις προτεραιότητες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτηρίζονται ως κύριες παθήσεις. Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζονται στους ασθενείς, περιλαμβάνονται πόνοι στις αρθρώσεις (αρθραλγίες που συνοδεύονται από δυσκαμψία κυρίως το πρωί), αρθρίτιδα (διόγκωση, πόνος, δυσκαμψία και θερμότητα σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις), αρθρίτιδα που συνοδεύεται από φλεγμονή στα μάτια, αρθρίτιδα που συνοδεύεται από εξάνθημα στο δέρμα όπως ψωρίαση, καθώς και αρθρίτιδα με έντονους πόνους στη μέση, στο θώρακα, στη λεκάνη και σε άλλες αρθρώσεις.
Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 100 ρευματικά νοσήματα, με την αρθρίτιδα να αποτελεί το κύριο σύμπτωμα των παθήσεων, αλλά όχι και το μοναδικό. Εκτός από τις αρθρώσεις, οι μύες, οι τένοντες, τα οστά, τα μάτια, το στόμα, η μύτη, το δέρμα, τα νύχια, τα αυτιά, η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος και άλλα συστήματα του οργανισμού μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στον ασθενή κάθε ηλικίας, εάν προσβληθούν από κάποια ρευματοπάθεια. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, που αποτελούν τις βάσεις για την αντιμετώπιση και τη σταδιακά εξάλειψή τους.
3 εκατομμύρια ρευματοπαθών στην Ελλάδα
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τρόντζας, ο οποίος τόνισε ότι οι ρευματισμοί και οι αρθρίτιδες είναι μια παλιά ιστορία που χρόνο με το χρόνο εξελίχθηκε σε νούμερο ένα πρόβλημα υγείας. Από τα τρία εκατομμύρια ρευματοπαθών στην Ελλάδα, το 13% του πληθυσμού πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά Αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από Νεανική Αρθρίτιδα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) και τα μικρόβια φαίνεται να συμβάλουν στη παθογένεσή τους ενώ τα γονίδια παίζουν ρυθμιστικό ρόλο και όχι άμεσο ρόλο.
Όπως υπογραμμίστηκε, στη χώρα μας οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).
Ασθενείς κάθε ηλικίας
ΟΙ παθήσεις αυτές προσβάλλουν όλες τις ηλικίες (όχι μόνο τους ηλικιωμένους) και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Μπορεί να έχουν εκδηλώσεις από άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, τα αγγεία, το αίμα, το έντερο κλπ.
Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.
Οι επιδράσεις στην ποιότητα ζωής και τα προβλήματα στις Κυκλάδες
Αμέσως, στο βήμα ανέβηκε ο Συριανός ρευματολόγος Μιχάλης Λυγνός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ενοχλήματα που παραπέμπουν σε ρευματοπάθειες. Στη συνέχεια, η Ρευματολόγος και Γενική Γραμματέας της ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ Ευαγγελία Καταξάκη μίλησε για τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας των ρευματικών παθήσεων, ενώ η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Τομέα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Δάφνη Αρετάκη εστίασε τόσο στην επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής, όσο και στις ανάγκες των ασθενών. Τις ιδιαιτερότητες των ρευματικών παθήσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα παρουσίασε η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Κλίτσα και αμέσως μετά, ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Αλέξανδρος Λημναίος μοιράστηκε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του από την χειρουργική αποκατάσταση κατεστραμμένων αρθρώσεων. Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων (ΙΑΣΙΣ), Μαρία Ρούσσου η οποία ανέλυσε τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των Ρευματικών Παθήσεων στις Κυκλάδες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Η σύγχρονη αντιμετώπιση»
11 Ιουλ. 2018 - 16:18 - Σύρος: Το νέο πρόγραμμα για δωρεάν rapid test από 11 Νοεμβρίου
8 Νοε. 2024 - 13:44 - Σύρος: Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
6 Νοε. 2024 - 8:45 - Σύρος: Συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά τον Δεκέμβρη
4 Νοε. 2024 - 17:20 - Σύρος: Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid test για την επόμενη εβδομάδα
1 Νοε. 2024 - 12:09