Τα χρυσά Μήλα των Εσπερίδων
- Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2016 - 06:22
- / Eνημέρωση: 3 Νοε. 2016 - 7:48
Ένας καλός φίλος, από την Αθήνα, ο αγαπητός Αντώνης, μας έστειλε ένα μικρό κείμενο, που όπως είπε, αυτό το γεγονός συνέβη σε ένα σχολείο. Νομίζω ότι αξίζει να το αναφέρω. Όσοι από τους αναγνώστες γνωρίζουν αυτή τη μικρή ιστορία της Ελληνικής Μυθολογίας θα γελάσουν. Όσοι δεν την θυμούνται πάλι θα γελάσουν και θα θυμηθούν αυτά που μας μάθαιναν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας εκείνα τα χρόνια στα σχολεία μας.
Το κείμενο που έστειλε ο Αντώνης πιθανόν ανέκδοτο έγραφε:
«Ένας επιθεωρητής πηγαίνει ένα πρωί στο σχολείο μπαίνει στην τάξη, καλημερίζει με χαμόγελο τα παιδιά και ρωτάει:
-Ποιος έκλεψε τα μήλα των Εσπερίδων παιδιά;
-Όχι εμείς. Δεν τα κλέψαμε, απαντούν τα παιδιά. Τότε ο δάσκαλος των παιδιών λέει:
-Κύριε Επιθεωρητή δεν γίνονται τέτοια πράγματα στο σχολείο μας. Οι μαθητές δεν κλέβουν.
Απογοητευμένος ο Επιθεωρητής από τις απαντήσεις τόσο των μαθητών, όσο και του δασκάλου, φεύγει από το σχολείο και στέλνει ένα γράμμα στον Υπουργό Παιδείας και έγραψε: «Κύριε Υπουργέ, επισκέφθηκα ένα από τα καλλίτερα σχολεία της χώρας μας και στην ερώτηση που έκανα, ποιος έκλεψε τα μήλα των Εσπερίδων, κανένα παιδί δεν ήξερε να μου απαντήσει και το χειρότερο είναι ότι δεν το ήξερε ούτε ο δάσκαλος.
Πολύ σύντομα έλαβε μια επιστολή από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος του έγραφε: Κύριε επιθεωρητή εσείς να κοιτάζετε τη δουλειά σας. Αυτό το γεγονός είναι υπόθεση της αστυνομίας!!!»
Ας δούμε λίγο και την Ελληνική Μυθολογία που επί χιλιάδες χρόνια έχει προσφέρει χιλιάδες μυθικές ιστορίες, που έγιναν γνωστές και αγαπήθηκαν απ’ όλο τον κόσμο.
Εσπερίδες
Σύμφωνα πάντα με τη Μυθολογία, οι Εσπερίδες είναι κόρες του Εσπέρου, (του εσπερινού άστρου που ανατέλλει εκεί που δύει ο ήλιος) και της Νυκτός.
Οι κόρες τους, οι Εσπερίδες είχαν τα ονόματα: Αίγλη, Ερύθεια, Αρέθουσα, Εσπερία και Εσπέρη. Ίσως να ήταν και περισσότερες οι κόρες του Εσπέρου, αλλά αυτές αναφέρει ο Απολλόδωρος. Κατοίκουσαν, όπως αναφέρει η Μυθολογία, κοντά στο όρος Άτλας, που βρίσκεται, λέει, σ’ ένα μακρινό σημείο της βορειοδυτικής Αφρικής, «πέρην κλυτού Ωκεανοίο» εις τον κήπο των Θεών.
Ο λαμπρός αυτός κήπος είναι γεμάτος με δένδρα που ένα είναι φορτωμένο με χρυσά μήλα! Σκοπός των Εσπερίδων ήταν να προσέχουν και να φυλάσσουν τα δένδρα με τα χρυσά μήλα που ήταν το γαμήλιο δώρο της Γαίας στον Δία και στην Ήρα, όταν έγινε ο γάμος τους. Επειδή η Γαία δεν είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Εσπερίδες, ανέθεσε παράλληλα τη φύλαξη του δένδρου με τα χρυσά μήλα σε έναν εκατοντακέφαλο Όφιν (φίδι) ο οποίος ονομαζόταν Λάδων. Ο Λάδων ήταν ένας δράκος, γιος του Τυφώνα και της Εχίδνης, τον οποίον οι αρχαίοι Έλληνες τον παρουσίαζαν και σαν έναν άγριο σκύλο. Παράλληλα στη Μυθολογία ο Διόδωρος θεωρούσε ότι τα «μήλα» δεν ήταν τα φρούτα. Η λέξη «μήλα» άλλοτε σημαίνει «πρόβατα» και άλλοτε «αγελάδες». Είχε διπλή και τριπλή σημασία η λέξη. Όσοι ιστορικοί έχουν ασχοληθεί με τα «Μήλα των Εσπερίδων» αναφέρουν ότι ήταν κάτι πολύ σπουδαίο και φυσικά ήταν και το γαμήλιο δώρο στον Δία.
Ποιος έκλεψε τα «Μήλα των Εσπερίδων»;
Τα «Μήλα των Εσπερίδων» τα έκλεψε ο Ηρακλής!
Σύμφωνα με παλαιά και νέα κείμενα «ο πατήρ των θεών και των ανθρώπων, ο Δίας, κατήλθε από τον Όλυμπον εις την πόλιν των Θηβών και ηνώθη με την κόρην του Ηλεκτρύωνος την Αλκμήνη η οποία εγέννησε τον ισχυρόν και φοβερόν Ηρακλέα…»
Ο μύθος του Ηρακλή προξενεί έκπληξη με την ποικιλία και τον πλούτο των περιστατικών που αναφέρονται στη ζωή και στη δράση του. Σε ολόκληρη την Ελληνική μυθολογία δεν υπάρχει ήρωας, αλλά ούτε και θεός, που να έγινε αντικείμενο τόσων μύθων. Όλες οι περιοχές της Ελλάδος έχουν ένα μύθο με στοιχεία και δραστηριότητες του Ηρακλή.
Η Θηβαϊκή παράδοση ασχολείται ιδιαίτερα με την ιστορία της ζωής του Ηρακλή από την παιδική του ηλικία. Οι δώδεκα άθλοι του που είχαν άμεση σχέση και με τους θεούς και με τους ανθρώπους εντυπωσιάζουν. Και οι μύθοι που αναφέρουν στον Ηρακλή άλλοτε τον παρουσιάζουν να θριαμβεύει κι άλλοτε να κινδυνεύει. Στις αρνητικές δραστηριότητες του, συχνά μεσολαβούσε η Ήρα η οποία προσπαθούσε να τον καταστρέψει από ζήλια αφού ήταν γιος του Δία, από άλλη γυναίκα.
Στις Μυκήνες ήταν βασιλιάς ο Ευρυσθέας, όπου είχε μια μεγάλη οικογένεια και με την μυστική μεσολάβηση της Ήρας, ο Ηρακλής έβλαψε την οικογένεια του Ευρυσθέα…
Αργότερα ο Ηρακλής υποτάσσεται στον Ευρυσθέα, ο οποίος του ζήτησε να φροντίσει να του φέρει τα «Μήλα των Εσπερίδων» για να τον συγχωρήσει για το κακό που έκανε στην οικογένειά του.
Τους λαμπρούς κήπους των «χρυσών μήλων» είχε αναλάβει τη φύλαξη τους ο δράκοντας ο Λάδων τον οποίον σκότωσε ο Ηρακλής με τη βοήθεια του φίλου του Άτλαντα, ο οποίος και του ζήτησε να κόψει εκείνος τα μήλα. Ο Ηρακλής δεν τον άφησε. Μπήκε ο ίδιος στον κήπο και έκοψε τα χρυσά μήλα, παρά την προσπάθεια της Ήρας να μην επιτευχθεί ο στόχος του.
Μετά από τόσο κόπο ο Ηρακλής, έτρεξε και φθάνει στις Μυκήνες. Μπήκε στο ανάκτορο και παραδίδει στον Ευρυσθέα τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων που με τόσο κόπο κατάφερε να αποκτήσει. Έτσι επανήλθαν οι φιλικές τους σχέσεις. Η φαντασία των Ελλήνων συγγραφέων ανέπτυξε πολύ τα διάφορα επεισόδια του Ηρακλή για την απόκτηση του θησαυρού των Εσπερίδων. Τα επεισόδια που αναφέρονται είναι πολλά…
Αναφέρονται σε κείμενα:
Ευριπίδη, Απολλόδωρου, Διόδωρον, Παυσανία κ.α. Ιλιάδα και Οδύσσεια.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μία ανεκτίμητη πολύχρονη ιστορική και κοινωνική προσφορά
10 Μαρ. 2025 - 6:16 - Από το “Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης” δημιουργήθηκε το Μουσείο (Αντιγράφων) Κυκλαδικής Τέχνης.
27 Φεβ. 2025 - 6:22 - Εμπόριο - Βιομηχανία Σύρου
24 Φεβ. 2025 - 6:22 - Έγιναν σεισμοί στην περιοχή των νησιών Σαντορίνης και Αμοργού
14 Φεβ. 2025 - 6:22 - ΑΙΓΑΙΟ: Το Ελληνικό αρχιπέλαγος
31 Ιαν. 2025 - 6:22