«Τα αδέσποτα δεν έχουν φωνή, αλλά έχουν ανάγκες»
- Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2016 - 06:16
Εξειδικευμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες σε αδέσποτα ζώα των Κουφονησίων παρείχε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος κατά τη δεύτερη επίσκεψή της στο μακρινό νησί των Κυκλάδων.
Στις 5 και 6 Νοεμβρίου, πέντε κτηνίατροι, σε συνεργασία με εθελοντές και τοπικούς φορείς, χορήγησαν εμβόλια κατά της λύσσας σε αδέσποτα ζώα του νησιού και προχώρησαν σε στειρώσεις περίπου 50 γατιών, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία μιας ακόμη αποστολής.
Η Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων ευχαρίστησε θερμά τόσο τα μέλη της ΕΔΚΕ και την κ. Ειρήνη Στέφα για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης, όσο και τους κατοίκους του νησιού που αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια, αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο και τις γνώσεις και προσθέτοντας με τη συμμετοχή τους το δικό τους κομμάτι στη συλλογική αυτή πρωτοβουλία.
Εθελοντική προσφορά
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η ίδρυσή του αποτελεί καρπό ώριμης σκέψης μιας ομάδας φιλόζωων Ελλήνων κτηνιάτρων οι οποίοι, έχοντας ευαισθητοποιηθεί από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αποσκοπούν στο να συνεισφέρουν άμεσα στην εξομάλυνσή της, παρέχοντας αφιλοκερδή κτηνιατρική βοήθεια σε αδέσποτα ή άγρια ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης και είναι αποκλεισμένα από κτηνιατρική μέριμνα.
Το σωματείο στοχεύει, μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση του φιλοζωικού αισθήματος, ευελπιστώντας ότι θα πάψουν τα αδέσποτα ζώα να θεωρούνται “πληγή” και θα αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην καρδιά όλων των Ελλήνων.
Σημειώνεται ότι εκτός των Κουφονησίων, η οργάνωση έχει επισκεφτεί στο παρελθόν την Αμοργό,τη Σίφνο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Ίο.
Πρόσκληση από Δήμους και φιλοζωικές οργανώσεις
«Οι επισκέψεις μας πραγματοποιούνται κατόπιν πρόσκλησης των Δήμων ή φιλοζωικών εταιρειών με αριθμό μητρώου, που μας έχουν περιγράψει το πρόβλημα και μπορούν να συλλέξουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αδέσποτων γατιών και σκυλιών για να τα εμβολιάσουμε, να στειρώσουμε και να τους περάσουμε ένα μικροτσίπ», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΚΕ, Στέφανος Μπάτσας. Μεταξύ άλλων, η ομάδα παρέχει υπηρεσίες και σε αδέσποτα ζώα που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες παθήσεις. «Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην αποστολή στα Κουφονήσια έκαναν επίσης εντεροτομία σε μία γάτα η οποία είχε φάει πέτρες, που έπρεπε να αφαιρεθούν».
Όπως τόνισε, στόχος της ομάδας είναι η επίσκεψη σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση κτηνιάτρου. «Εάν υπάρχουν κτηνίατροι, πηγαίνουμε πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τους. Εάν ένας εξ’ αυτών αρνηθεί, δεν πηγαίνουμε. Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε καμία αντιπαλότητα με τους συναδέλφους, γιατί το θεωρούμε αντιδεοντολογικό. Από κει και πέρα, εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα του δήμου και χρήζει βοηθείας η περιοχή, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Καλύπτουμε τα κενά της πολιτείας»
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η πρόσκληση προέρχεται αποκλειστικά από φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται επίσημα σε μία περιοχή, όπως στην Αμοργό και την Ίο. «Ακόμα και σ’ ένα μικρό νησί το πρόβλημα είναι εκτεταμένο» σημείωσε ο κ. Μπάτσας, καθιστώντας γνωστό πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αδέσποτα. «Αναγκαστικά λοιπόν, λαμβάνουν δράση άνθρωποι που νοιάζονται γι’ αυτά και προσπαθούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Σε αυτό το κομμάτι ερχόμαστε κι εμείς, προσφέροντας εθελοντικά την εργασία μας» δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού.
«Εθελοντικές δράσεις όπως η Unisef, το Χαμόγελο του παιδιού ή κι εμείς, δημιουργούνται στις περιπτώσεις που η πολιτεία αδυνατεί να εκπληρώσει αυτά που πρέπει. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν σχετικά προγράμματα και δεν καλύπτεται καθαρά από την πολιτεία το θέμα του αδέσποτου, οπότε αναγκαστικά έχουν φτιαχτεί διάφορες φιλοζωικές οι οποίες επιτελούν έργο σε συνεργασία και με εθελοντές κτηνιάτρους».
«Στειρώνουμε μόνο αδέσποτα ζώα»
Ωστόσο, ο κ. Μπάτσας διευκρίνισε ότι η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας παρέχει τις υπηρεσίες της αποκλειστικά σε αδέσποτα ζώα. «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν την ευκαιρία να φέρουν το ζώο τους για να εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό, εξηγούμε πριν από κάθε επίσκεψη ότι δεν θα ήταν σωστό ένα δεσποζόμενο ζώο, στο οποίο ο ιδιοκτήτης του μπορεί να παρέχει κάποια πράγματα, να πάρει τη θέση από κάποιο αδέσποτο ζωάκι που έχει όρο ζωής δύο χρόνια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ένας κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει με ένα αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας αν ένα ζώο είναι δεσποζόμενο ή όχι. Συνεπώς, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στειρώνουμε μόνο αδέσποτα».
Σε κάθε αποστολή της, η ομάδα έχει θέσει ένα συγκεκριμένο όριο αδέσποτων ζώων, τα οποία θα εξετάσει και θα εμβολιάσει. «Πριν από κάθε επίσκεψη, οι φορείς μας ενημερώνουν πόσα ζώα θα δούμε. Συνήθως αυτά είναι λιγότερα, γιατί δεν έχουν καταφέρει να τα πιάσουν όλα. Η αποστολή μας καθορίζεται τόσο από τον αριθμό των ζώων, όσο και από την απόσταση της κάθε περιοχής. Στην Κάσο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να πάει 25μελής αποστολή. Στην Καβάλα όμως, πήγαμε 25-26 συνάδελφοι, οι οποίοι αναλάβαμε 120 ζώα μέσα σε μια μιάμιση μόνο ημέρα», κατέληξε ο κ. Μπάτσας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρότυπο νησί στη διαχείριση αδέσποτων
21 Νοε. 2017 - 6:17 - Κοινωνική στήριξη και αλληλεγγύη
10 Ιαν. 2025 - 6:15 - Οι Ελληνες εργάστηκαν δύο επιπλέον ημέρες για να πληρώσουν φόρους και εισφορές
9 Ιαν. 2025 - 20:14 - Σύρος: Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΝΟΠΟΚ
9 Ιαν. 2025 - 16:35 - Σύρος: Ευχαριστήριο της Δημοτικής Κοινότητας Φοίνικα
9 Ιαν. 2025 - 14:39