Μυθολογία κι Ιστορία σα γνωρίσω...
- Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:16
Την ελληνική Μυθολογία και Ιστορία ανακαλύπτουν αυτή τη χρονιά οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας, αξιοποιώντας τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει η τέχνη για εποικοδομητική μετάδοση γνώσεων, που στη συνέχεια θα μετουσιωθεί σε καλλιτεχνικό πυρήνα.
Μέσα από τη ζωγραφική, τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι και την ομαδική δουλειά, οι μαθητές κατανοούν καλύτερα τις ιστορικές πληροφορίες και τις μετατρέπουν σε έργα τέχνης. Στόχος του προγράμματος «Μυθολογία κι Ιστορία σα γνωρίσω...» είναι η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου εντός της τάξης, προϊόν της κριτικής ματιάς, της χειρωνακτικής εργασίας και της αισθητικής αντίληψης των παιδιών.
Δημιουργία Ζωφόρου
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές του Γ2 φαντάστηκαν και δημιούργησαν τους 12 Θεούς του Ολύμπου, τους οποίους τοποθέτησαν επάνω στη δική τους Ζωφόρο, που κατασκεύασαν με τη βοήθεια της μουσειοσκευής «Το δωδεκάθεο» του Μουσείο της Ακρόπολης.
Με επίκεντρο την απεικόνιση των θεών του Ολύμπου στη Zωφόρο του Παρθενώνα, η μουσειοσκευή της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης περιλαμβάνει ένα βιβλίο που περιγράφει και συνδέει μεταξύ τους τα διάφορα περιεχόμενα έντυπα και παιχνίδια, παρέχει οδηγίες αξιοποίησής τους και προτάσεις προς τον εκπαιδευτικό καθώς επίσης και δώδεκα βασικά έντυπα, ένα για κάθε θεό. Επίσης περιλαμβάνει μία σειρά από καρτέλες που απεικονίζουν μύθους χαρακτηριστικούς για κάθε ένα θεό καθώς και άλλες που εικονίζουν έργα αρχαίας και νεότερης τέχνης με παραστάσεις των θεών σε γλυπτά, σε αγγεία, σε νομίσματα, σε γραμματόσημα καθώς επίσης φυτά και ζώα αφιερωμένα στους θεούς. Τέλος, μία καρτέλα με θέμα «Σύμβολα και συμβολισμοί» τόσο στον αρχαίο όσο και στον σύγχρονο κόσμο καθώς και μία καρτέλα-παιχνίδι με δώδεκα φιγούρες-θεούς διαφορετικών χρωμάτων προτρέπουν το παιδί να δημιουργήσει τους δικούς του θεούς.
Η μουσειοσκευή ολοκληρώνεται με το έντυπο-παιχνίδι «Οι θεοί του Ολύμπου στη Ζωφόρο του Παρθενώνα». Οι μαθητές παρατηρούν τους θεούς σε μια φωτογραφική ανασύνθεση που τους αποκαθιστά όπως ήταν κάποτε στο κεντρικό τμήμα επάνω από την είσοδο του ναού και αναζητούν την ταυτότητα και τα σύμβολα των θεών.
Επιπλέον, οι μαθητές συμβουλεύτηκαν και την ιστοσελίδα «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα», που αναπτύχθηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται τόσο στους ειδικούς επιστήμονες όσο και στο ευρύτερο κοινό, ενώ διαθέτει και ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά. Σε αυτήν έχουν συγκεντρωθεί και υπομνηματιστεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα φωτογραφίες, υψηλής ευκρίνειας, όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου του Παρθενώνα.
Εικονογράφηση γραμματοσήμων με τους Θεούς του Ολύμπου
Έπειτα, μέσω παιχνιδιού η τάξη δημιούργησε τα δικά της σύμβολα θεών, σύμφωνα με όσα μελετήσει γι’ αυτούς και στο βιβλίο της Ιστορίας και στο υλικό της Μουσειοσκευής και από οπτικοακουστικό υλικό του διαδικτύου. Στη συνέχεια, οι μαθητές εικονογράφησαν γραμματόσημα με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και επηρεασμένοι από το γνωστό μύθο της Πανδώρας, κατασκεύασαν το δικό τους κουτί, τοποθετώντας στο βάθος του την Ελπίδα και όλες όσες συμφορές σκέφτηκαν.
Ο μύθος του Ηρακλή αλλιώς…
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να αντιστρέψουν το μύθο του Ηρακλή και της Αρετής και της Κακίας. Χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες, τα παιδιά παρουσίασαν γραπτώς τις δικές τους θεωρίες, δίνοντας μια νέα εκδοχή στην ιστορία. Συγκεκριμένα, η Ομάδα Α’ (Άγγελος, Δήμητρα, Μαρία, Νίκος) σημείωσε πως «αν ο Ηρακλής διάλεγε το δρόμο της Κακίας θα έλεγε στον Ευρυσθέα να κάνει εκείνος τους δώδεκα άθλους για να μην κουραστεί ο ίδιος ο Ηρακλής». Η Ομάδα Β’ (Βιβιάνα, Γκμπριέλα, Ήβη, Θεόφιλος, Στέλιος έγραψε πως «όταν ο Ηρακλής πήρε το δρόμο της Κακίας μπροστά του είδε μια κακιά παραλία που είχε κακούς ανθρώπους και δυστυχώς τον σκότωσαν». Με τη σειρά της η Ομάδα Γ (Ειρήνη, Ιωσήφ, Θάνος, Ηλίας, Μαριάντα) υποστήριξε πως «αν ο Ηρακλής διάλεγε το δρόμο της Κακίας θα έκανε κακό στους ανθρώπους όπως να τους αφήσει να σκοτωθούν, να μαραθεί η φύση, να αφήσει τα τέρατα να καταστρέψουν τη γη». Τέλος, η Ομάδα Δ (Μάριος, Μυρτώ, Κωνσταντίνος, Χριστίνα) σκέφτηκε πως «αν ο Ηρακλής ακολουθούσε το δρόμο της Κακίας οι άνθρωποι θα είχαν σκοτωθεί».
Υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος είναι η δασκάλα της τάξης Γ2, Γλυκερία Τσιρονίκου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καταγγελία-διαμαρτυρία γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας
25 Οκτ. 2021 - 11:49 - Μια δυνατή ομάδα με τρελά κέφια
10 Ιουν. 2021 - 6:14 - Αστείρευτη έμπνευση και… στις μέρες του κορωνοϊού
22 Απρ. 2021 - 6:17 - Τα αξιοθέατα του τόπου μας και ... όχι μόνο
6 Απρ. 2021 - 6:18 - Κι όμως υπάρχει ελπίδα
12 Φεβ. 2021 - 6:12