Μόνιμη έκθεση… με γερές βάσεις
- Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2017 - 06:18
Σε μόνιμη έκθεση «Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης» μετατρέπεται και μετονομάζεται το μέχρι πρότινος Μουσείο της Σύρου – «παιδί» της αρχαιολόγου Μαρίας Ρώτα, που για περισσότερο από είκοσι χρόνια αποτελεί μία σημαντική «κυψέλη» πολιτισμού, γνώσης και ιστορίας με χιλιάδες φίλους που απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας.
Μετά τα προβλήματα που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας του Μουσείου και στην ανησυχία των υπευθύνων σχετικά με το μέλλον του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική κατοχύρωση της δομής, η οποία πλέον περνάει στην κυριότητά του.
Καταγραφή ειδωλίων και αντικειμένων
Για το λόγο αυτό, το προσωπικό του Γραφείου Πολιτισμού κατέγραψε τα αντίγραφα Κυκλαδικής Τέχνης και τα αντικείμενα που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας «Δημήτριος Βικέλας» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, προκειμένου να περιέλθουν στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.
Η καταγραφή του καταλόγου καθώς και η πρόταση δημιουργίας Μόνιμης Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης θα τεθούν προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017. Την αποκλειστική διαχείριση της έκθεσης θα έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.
Σημειώνεται ότι στην αίθουσα «Δημήτριος Βικέλας» φιλοξενούνται από το 1993 αντίγραφα Κυκλαδικής Τέχνης, εκ των οποίων άλλα είχαν αγοραστεί προ εικοσαετίας από τον Δήμο και άλλα ήταν δωρεά του ζεύγους Γιάννη και Ελένης Βάτη. Εκεί με πρωτοβουλία της κ. Μαίρης Ρώτα, πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά και ξεναγήσεις σε επισκέπτες του νησιού, που οδήγησαν στην καθιέρωση του θεσμού των «Μικρών Ξεναγών».
Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξε το Γραφείο Πολιτισμού στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν τρεις προθήκες στην πρώτη αίθουσα. Η 1η προθήκη περιλαμβάνει συνολικά 27 ειδώλια. Στη δεύτερη φυλάσσονται 21 ειδώλια, ενώ στην τρίτη εκτίθενται γυναικεία ειδώλια, κεφάλια από μαρμάρινο ειδώλια του τύπου με διπλωμένα χέρια, μαρμάρινα ανδρικά ειδώλια, κωνικό αγγείο, μαρμάρινο μικρό καθιστό ειδώλιο, λίθινος σφυροπέλεκυς, πήλινο τηγανόσχημο σκεύος, πήλινο αρκουδάκι, οψιανός σε διάφορα μεγέθη, σφοντύλια, εργαλεία κ.α).
Επίσης στην ίδια αίθουσα υπάρχουν 8 ορθογώνιοι κύβοι με μαρμάρινα γυναικεία ειδώλια, μαρμάρινες φιάλες κ.α.
Στη δεύτερη αίθουσα όπου διδάσκονται τα προγράμματα της Μουσειακής Αγωγής υπάρχουν: κουκλοθέατρο, τραπεζοκαθίσματα, πίνακας ανάρτησης ζωγραφικής, γραφείο Η/Υ, υλικά χειροτεχνίας, βιβλία, δύο κατόψεις της Χαλανδριανής, χάρτης των Κυκλάδων, τηλεόραση, βίντεο, υπολογιστής, cd-player, ραδιοκασετόΦωνο, τηλέφωνο και κουτιά αποθήκευσης.
Συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από Σεπτέμβρη
Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού εξηγεί ότι εκτός από τη λειτουργία της έκθεσης τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όσο και στο πλαίσιο μαθητικών επισκέψεων στο νησί, αποτελεί και η συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ειδικευμένη παιδαγωγό.
Μετά την αποχώρηση της Λίζας Μπατζάκη και της Μαρίας Κάπαρη από το Μουσείο, χρέη εκπαιδεύτριας θα αναλάβει αποκλειστικά από τον Σεπτέμβριο του 2017 η νηπιαγωγός Πόπη Μπατζάκη, η οποία μάλιστα έχει διδαχτεί Μουσειακή αγωγή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την εκπαιδευτικό και αρχαιολόγο, Σοφία Γιαλουράκη.
«Από τον χώρο αυτό έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά μέχρι σήμερα και ο θεσμός των Μικρών Ξεναγών έχει αγαπηθεί τόσο από τους Συριανούς όσο και από τους επισκέπτες του νησιού μας. Για τους λόγους αυτούς, προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του μέσω και κάποιου χορηγού. Ωστόσο, δεν είναι εφικτή η εξασφάλιση χορηγίας εάν ο χώρος δεν αποκτήσει πρώτα νομική υπόσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού.
Συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παράλληλα, πρόσθεσε πως εκτός από τη συμβολή της Πόπης Μπατζάκη, η οποία προσέφερε μέχρι σήμερα ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της στο Μουσείο, η Μόνιμη Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης θα λειτουργεί καθημερινά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από υπάλληλο του Δήμου. «Ευελπιστούμε να είμαστε ανοιχτά και κάποιες ημέρες το Πάσχα, αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθητικών επισκέψεων, ώστε να γίνονται κανονικά οι ξεναγήσεις στον χώρο».
Όπως σημείωσε, μέχρι τότε, ο χώρος θα παραμείνει κλειστός προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες. «Μπαίνουν παιδιά μέσα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στόχος μας λοιπόν είναι η συνέχιση του θεσμού και η λειτουργία του σε γερές βάσεις», υπογράμμισε. Κατέστησε επίσης γνωστό ότι το εκπαιδευτικό μέρος θα ενισχυθεί και με την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, κατόπιν συνεννόησης με τον Επιμελητή του κ. Νίκο Παπαδημητρίου.
Σωστή και εύκολη λειτουργία
«Επιδιώκουμε αυτή τη συνεργασία και θα την έχουμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο» δήλωσε, κρίνοντας ότι η νομική υπόσταση του χώρου αποτελεί ένα ουσιαστικό θέμα το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα ο Δήμος με στόχο τη σωστή και ευκολότερη λειτουργία του. «Από τη στιγμή που τη διαχείριση του χώρου περνάει στο Δήμο, θα μπορούν να δοθούν χρήματα για να συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και να διατηρηθεί ζωντανός αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός που δημιούργησε η κ. Μαρία Ρώτα και όλοι αυτοί οι δωρητές», κατέληξε η κ. Μενδρινού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η εκπαίδευση αποκτά στέρεες βάσεις
25 Απρ. 2018 - 6:18 - Η ιστορία του νησιού στα «χέρια» τους
20 Απρ. 2017 - 6:16 - Έπιστρέφουν οι "Μικροί Ξεναγοί" της Σύρου
19 Απρ. 2017 - 16:21 - «Όλη η Σύρος είναι υπερήφανη για αυτά τα παιδιά»
19 Οκτ. 2016 - 6:14 - «Θύμα» της οικονομικής κρίσης
14 Οκτ. 2016 - 6:18