Το «πρόσωπο» της χαράς και της δημιουργικότητας
- Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:12
Δυναμικό «παρών» στην Πανελλήνια Εκστρατεία Καθαρισμού “Let’ do it Greece” θα δώσουν φέτος έξι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο.
Το Νηπιαγωγείο Άνω Σύρου, το Νηπιαγωγείο Βάρης – Μάννα, το 6ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και το Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος» θα συμμετέχουν στη Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού για το Περιβάλλον, η οποία θα διεξαχθεί από 27 έως 31 Μαρτίου.
Let’s do it Syros
Εκπαιδευτικοί και μαθητές οργανώνουν δράσεις καθαρισμού και αισθητικής αναβάθμισης του σχολικού χώρου τους με τη συμβολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κάτι που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο νησί. Υπεύθυνος για τον συντονισμό δράσεων του "Les' do it Greece" στη Σύρο, είναι ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος.
Οι δράσεις θα λάβουν χώρα εντός των μονάδων με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας, με σκοπό να υιοθετηθεί ο σχολικός χώρος ως πεδίο δράσης καθαρισμού και βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Η Εθελοντική Δράση “Let’s do it” ως ιδέα ξεκίνησε από την Εσθονία, εμπνέοντας ομάδες και ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη για τον καθαρισμό της χώρας τους μέσα σε μια ημέρα. Πολύ σύντομα η συγκεκριμένη εθελοντική κίνηση διαδόθηκε σε πολλές χώρες, όπου ομάδες εθελοντών ήθελαν να μιμηθούν αυτή τη δράση. Η ιδέα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα, όπου κάποιοι εθελοντές αποφάσισαν να την κάνουν πράξη, προσαρμόζοντας τον τίτλο της εκστρατείας σε Πανελλήνια Εκστρατεία Καθαρισμού «Let’s do it Greece».
Τη συγκεκριμένη εθελοντική δράση, την ξεκίνησαν νέα παιδιά που μυήθηκαν στον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο τους, έχοντας ως όνειρο να ενώσουν όλη την Ελλάδα σε κοινή περιβαλλοντική δράση και να προβάλουν τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και διεθνώς, το καλό πρόσωπο της πατρίδας μας. Το πρόσωπο των ανθρώπων που προσπαθούν και προσφέρουν καθημερινά στον τόπο τους, το πρόσωπο των εθελοντών που συνεργάζονται σε κοινή προσπάθεια, το πρόσωπο της χαράς, της συμμετοχής και της δημιουργικότητας.
Καθαρισμός και αισθητική αναβάθμιση του σχολικού χώρου
Το «Let’s do it Greece» οργανώνεται φέτος για έκτη χρονιά, ενώ η Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού θα διεξαχθεί για τρίτη φορά.
Η ευρύτερη συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων της χώρας μας στην πανελλήνια εκστρατεία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το 2014. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, η πρόταση για την καθιέρωση της «Εβδομάδας Εθελοντισμού Let’s do it Greece στα σχολεία» βρήκε ανταπόκριση από πολλά σχολεία και εκπαιδευτικούς που με ενθουσιασμό οργάνωσαν δράσεις καθαρισμού και αναβάθμισης του σχολικού χώρου.
Το 2015, οι σχολικές μονάδες που ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα πολλαπλασιάστηκαν και οι δράσεις, πλούσιες σε φαντασία και πρωτοτυπία, αποτέλεσαν πεδίο έμπνευσης. Μαθητές και δάσκαλοι φύτεψαν στις σχολικές αυλές, ζωγράφισαν έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων στους τοίχους, προσπάθησαν να μειώσουν τα απορρίμματα, να δημιουργήσουν έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά και «υιοθέτησαν» το προαύλιο και τις τάξεις τους, δίνοντας μια άλλη ποιότητα στην καθημερινότητά τους.
Το 2016, σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής των σχολείων πανελλαδικά (945 συμμετοχές) με τις δράσεις να ξεπερνούν κάθε αρχική προσδοκία. Ο πυρήνας των εθελοντών νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών, καθώς και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο.
Η Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece, καθιερώνεται ως πεδίο δράσης και εφαρμογής στα σχολεία, των αρχών και επιδιώξεων της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στο «Πρόγραμμα Σπουδών του διδακτικού μαθησιακού πεδίου: «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», του Υπουργείου Παιδείας.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί ένα ακόμα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά υλοποιεί, μέσω δράσεων στο σχολικό χώρο, τις αρχές της αειφορίας που διατρέχουν το αναλυτικό πρόγραμμα και τα εξειδικευμένα projects ή προγράμματα που πιθανόν να έχουν ήδη αναληφθεί στις σχολικές μονάδες.
Δάσκαλοι και καθηγητές διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τη συνεργασία τους, να αφιερώσουν ο καθένας στον τομέα του, μια δράση που θα αποσκοπεί στην εμπέδωση των στόχων του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς προς τους συνανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.
Μεθοδολογία
Η Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών του “Let’s do it Greece» προτείνει στα σχολεία τη δημιουργία μίας ομάδας που θα εκπροσωπεί τη σχολική μονάδα τους, αποτελούμενη από τον Διευθυντή, τον εκπαιδευτικό που θα οριστεί ως συντονιστής για τις δράσεις, μαθητές από όλες τις τάξεις και εκπρόσωπο από τον σύλλογο γονέων.
Η ομάδα εκπροσώπησης του σχολείου προτείνεται να έχει ως αντικείμενο ενασχόλησης την έρευνα και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στον σχολικό χώρο: αυλή, τάξεις, κοινόχρηστοι χώροι, εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου (π.χ. πεζοδρόμιο ή πεζόδρομος), καθώς και τη διαμόρφωση σχεδίου δράσεων για μια εβδομάδα με βάση τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από την έρευνα που προηγήθηκε.
Η ομάδα καλείται επίσης να συνδέσει τις δράσεις με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, να παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και να επικοινωνήσει με τους φορείς που συμμετέχουν πανελλαδικά στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού «Let’s do it Greece» προκειμένου να συνεργαστούν.
Ενδεικτικές δράσεις
Τα σχολεία που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Εθελοντισμού για το περιβάλλον μπορούν να φυτέψουν λουλούδια, αρωματικά φυτά, δέντρα, λαχανικά στην αυλή και να περιποιηθούν τον κήπο και τον προαύλιο χώρο του σχολείου. Έχουν την επιλογή να οργανώσουν εθελοντικό καθαρισμό της αυλής και των τάξεων, να καταγράψουν, να μετρήσουν και να διαχωρίσουν τα απορρίμματα. Επιπλέον, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών και άλλων υλικών μέσα ή κοντά στο σχολείο τους, ή εναλλακτικά να δημιουργήσουν αυτοσχέδιους κάδους και να συγκεντρώσουν υλικά προς ανακύκλωση όπως (χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, μπαταρίες κ.α.)
Η Εβδομάδα προσφέρεται, μεταξύ άλλων, για παρατήρηση του σχολικού περιβάλλοντος και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης ως προς τη βλάστηση, τα απορρίμματα, τα υλικά, τα χρώματα, τη σκίαση, τις ενεργειακές απώλειες, τη σπατάλη φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στο σχολείο, τις δυνατότητες ανακύκλωσης.
Παιδιά και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για το παγκόσμιο πρόβλημα της αύξησης των απορριμμάτων και της σπατάλης των φυσικών πόρων, ερευνούν τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων του σχολείου και ενισχύουν τη χρήση νερού της βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου, προτείνοντας τη χρήση παγουριού και δοχείου κολατσιού, με ευφάνταστες αφίσες.
Επιπλέον, προωθούν τη χρήση της πάνινης τσάντας με ευφάνταστες δημιουργίες των μαθητών, οργανώνουν εργαστήρια χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά και αφαιρούν τα μουτζουρωμένα σημεία από τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς τοίχους του σχολείου (τα λεγόμενα tags).
Στο πλαίσιο κινητοποίησης όλων των μαθητών, τα σχολεία μπορούν να προτρέψουν τα παιδιά σε συμμετοχή στο Let’s do it Greece, b) να τα ενημερώσουν με μικρές παρουσιάσεις για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, γ) να παρουσιάσουν το έργο και τη δράση των εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής τους και της χώρας μας, δ) να επικοινωνήσουν με άλλα σχολεία της περιοχής και να ανταλλάξουν ιδέες. Τέλος, τα σχολεία μπορούν να υπογράψουν το «σύμφωνο» καλών πρακτικών απέναντι στο σχολικό και ευρύτερο περιβάλλον.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η «φλόγα» του εθελοντισμού στα σχολεία της Σύρου
26 Απρ. 2018 - 6:16 - Οι μαθητές για το Περιβάλλον
2 Μαρ. 2018 - 6:21 - Let΄s do it Greece και το 2017
6 Μαρ. 2017 - 12:31 - Σχολεία 2025: Πόσα τριήμερα φέρνει στους μαθητές η νέα χρονιά
3 Ιαν. 2025 - 19:33 - Γιατί οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους
3 Ιαν. 2025 - 16:32