Αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό «κόσμημα»
- Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2017 - 06:22
Με φροντίδα και δαπάνες της Καθολικής Επισκοπής Θήρας αναπαλαιώθηκε το Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά, ένα από τα λίγα παλαιά αρχοντικά του 17ου αιώνα που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1956.
Πρόκειται για ένα οικοδόμημα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και κάλλους, από το οποίο, μετά τους σεισμούς, απέμεινε μόνο το κατώι, όπου ήταν οι βοηθητικοί χώροι του παλιού αρχοντικού. Προβάλλει το μοναδικό στη Σαντορίνη κτίσμα εκείνης της εποχής, όπου οι ισόγειοι χώροι αναπτύσσονται γύρω από ένα πάτιο (αυλή) και αυτό προσδίδει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη στον εσωτερικό αίθριο χώρο που δημιουργείται, ο οποίος είναι εν μέρει στεγασμένος με ένα υπέροχο σταυροθόλιο και εν μέρει ασκεπής. Στην είσοδο του Μεγάρου προβάλλει το οικόσημο της οικογένειας Γκύζη.
Η αναπαλαίωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο για να διατηρηθούν ανέπαφοι οι χώροι και να αναδειχθούν όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όσο και για να εξυπηρετηθούν η λειτουργία και οι ανάγκες του Πνευματικού Κέντρου ως χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πολύτιμη συμβολή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι
Από την ίδρυσή του και ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, το Μέγαρο Γκύζη διοργανώνει κάθε χρόνο ένα σύνολο από πολιτιστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, συναυλίες, ρεσιτάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και παρουσιάσεις βιβλίων, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο των Σαντορινιών κατοίκων όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού.
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη (Gyzi Megaron Festival) αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για τη Σαντορίνη, εδώ και 37 χρόνια. Εμπνεύστρια, ιδρύτρια και πρώτη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ ήταν η κυρία Τερέζα Κοκκαλάκη, η οποία με ιδιαίτερο ζήλο και αίσθημα ευθύνης συνέβαλλε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι το νησιού. Από το 2007 μέχρι το 2014, τα ηνία του Φεστιβάλ ανέλαβε ο κύριος Γιάννης Παπακωνσταντίνου ο οποίος διεύρυνε τους ορίζοντες και τις συνεργασίες του Φεστιβάλ, καθιστώντας το, διεθνές πολιτιστικό γεγονός και πόλο έλξης για καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης.
Από το 2016, στην οικογένεια του Μεγάρου Γκύζη έχουν προστεθεί δύο καταξιωμένοι στο χώρο καλλιτέχνες, με έντονη δραστηριότητα τόσο στον δημιουργικό τομέα, όσο και σε αυτόν της διοίκησης και διαχείρισης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μονάδων. Οι νέοι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου και ο Γιώργος Ρούσσος, ανέλαβαν να συνεχίσουν το σημαντικό έργο της οργάνωσης, προβολής και πραγματοποίησης του συνόλου των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μεγάρου.
Οικονομική στήριξη από την Καθολική Επισκοπή Θήρας
Από το χειμώνα του 2016, το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη διεύρυνε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται πλέον σε μία περίοδο που εκτείνεται όλο το χρόνο. Πραγματοποιώντας συνεργασία με το Δήμο Θήρας και το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. (Δημοτικό Αθλητικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Σαντορίνης) και πάντα με την οικονομική στήριξη και αρωγή της Καθολικής Επισκοπής, έχει ήδη παρουσιάσει στο χώρο του πάνω από 20 χειμερινές εκδηλώσεις. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τις Καλές Τέχνες, καθώς και σε παρουσίαση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Γκύζη, καθίσταται όχι μόνο θεσμός και προορισμός για τους επισκέπτες, αλλά και ένας πολιτιστικός πυρήνας που θα έχει ως σκοπό τη διαρκή και ουσιαστική πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα χειμερινών εκδηλώσεων, το οποίο ολοκληρώνεται το Σάββατο 18 Μαρτίου με τον πιανίστα Sébastien Salvaterra και την κιθαρίστα Martina Barlotta σε μια παράσταση μουσικής δωματίου.
Ευρωπαϊκή αναγνώριση
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη έχει επιλεγεί και έλαβε την αναγνώριση EFFE 2015-2016. Είναι πλέον μέρος του Προγράμματος EFFΕ, που ξεκίνησε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, το οποίο ενοποιήσει διακεκριμένα φεστιβάλ τεχνών (μουσικής, χορού, θεάτρου και επιστημών) στην Ευρώπη , και πέραν αυτής, που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα το 2016 συμμετείχε στο αφιερωματικό Ελλάδα-Ρωσία. Το πρόγραμμα αυτό απέβλεπε στην οικοδόμηση χρήσιμων συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους με ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών πολιτιστικών, επιστημονικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών σχέσεων.
Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη πραγματοποιείται πάντα με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις, χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση και εξ’ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από την Καθολική Επισκοπή Θήρας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα ξεχωριστό θέαμα με καθηλωτικές εικόνες
19 Σεπ. 2024 - 6:16 - Σαντορίνη: Συναυλία με τον Μιχάλη Κατσαρό και την Σοφία Σιάνου στα Φηρά
5 Αυγ. 2024 - 13:01 - Δράσεις παράδοσης και μορφωτικών δραστηριοτήτων
16 Ιουλ. 2024 - 6:15 - Σύνδεση του χθες με το σήμερα
12 Ιουλ. 2024 - 6:16 - Σαντορίνη: To νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα μέσα από την έκθεση "Εξομολόγηση"
26 Ιουν. 2024 - 16:01