Εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας “Κιμωλίστες” μιλά στην εφημερίδα για τις δράσεις της στα μονοπάτια της Κιμώλου, το αυτοσχέδιο κινούμενο θερινό σινεμά και την ανοιχτή βιβλιοθήκη

Ανάδειξη με πρωτοτυπία και όραμα

Στην μικρή, αλλά πανέμορφη Κίμωλο, η εθελοντική ομάδα, οι “Κιμωλίστες”, εκμεταλλευόμενη τα μαγευτικά παρθένα φυσικά τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, πρωτότυπες ιδέες, αλλά και την αυθεντική, Κιμωλιώτικη φιλοξενία των ντόπιων, ανοίγει μία νέα σελίδα στην ανάδειξη του πολιτισμού και την τουριστική προώθηση του νησιού.

Μέσα στα προηγούμενα χρόνια, η Κίμωλος βρέθηκε στο επίκεντρο, λόγω της πρωτότυπης ιδέας μίας “χούφτας” ανθρώπων, να δημιουργήσουν μία ανοικτή δανειστική βιβλιοθήκη, όχι μέσα σε κάποια εγκατάσταση, αλλά στους δρόμους, τα στενά και τις πλατείες των οικισμών. Ωστόσο, εκτός των άλλων, η ομάδα “Κιμωλίστες”, που δραστηριοποιείται από το 2011, έχει πρωτοτυπήσει φέρνοντας το θερινό κινηματογράφο στο νησί, που δε διαθέτει σινεμά, προβάλλοντας κλασικές ταινίες σε πλατείες και παραλίες όλου του νησιού, ενώ παράλληλα, προάγει τον περιπατητικό τουρισμό, μεριμνώντας, σε συνεργασία με το Δήμο και Ορειβατικούς Συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, για τη σηματοδότηση και τον καλλωπισμό τους.

"Κρεμαστές" και ανοιχτές βιβλιοθήκες

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας “Κιμωλίστες”, κ. Φώτη Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε με πάθος για τις δράσεις της ομάδας, που, όπως τόνισε, γίνονται καθαρά από το μεράκι εθελοντών, χορηγών και με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των επιχειρηματιών, οι οποίοι στηρίζουν το προωθητικό έργο της ομάδας.

“Συνεργαζόμαστε σε όλες μας τις δράσεις με το Δήμο, ενώ συμμετέχουν και άτομα από το Δήμο, όπως δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι”, σημειώνει. “Τρεις είναι οι βασικοί άξονες που έχουμε ως ομάδα, πέραν των μικρότερων δράσεων, όπως η διοργάνωση αιμοδοσιών, οι μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ανακύκλωση, ή οι εθελοντικές δράσεις για καλλωπισμό. Ο πρώτος είναι η μέριμνα για τα μονοπάτια της Κιμώλου και της Πολυαίγου, το δεύτερο είναι το θερινό σινεμά και το τρίτο είναι οι βιβλιοθήκες”.

Όπως τονίζει ο κ. Μαρινάκης, η δράση που έφερε τους “Κιμωλίστες” στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ήταν η δράση της ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “πήγε ανέλπιστα καλά, μας έμαθε όλη η Ελλάδα μέσα από αυτό. Άρεσε πάρα πολύ η ιδέα που είχαμε να φτιάξουμε «κρεμαστές» βιβλιοθήκες, που τα βιβλία κρέμονταν από κλαδιά φίδας, σε γραφικά σοκάκια και σημεία”.

Άλλη μια ιδέα που ακολούθησε και εντυπωσίασε ήταν τα μπαούλα που υπήρχαν στα παλαιά νοικοκυριά, τα οποία διαμορφώθηκαν εναλλακτικά, φιλοξενώντας βιβλία και τοποθετήθηκαν στην πλατεία της Σωτήρας, όπου καθιερώθηκε η λειτουργία της κεντρικής βιβλιοθήκης. Το ίδιο συνέβη και με τις παραδοσιακές πιατοθήκες που μετατράπηκαν και αυτές σε ιδιαίτερες βιβλιοθήκες. Η ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη της ομάδας λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, εκπλήσσοντας και μαγεύοντας τους επισκέπτες, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες των κατοίκων, αφού στην Κίμωλο δεν υπάρχει Δημοτική ή άλλου είδους δημόσια βιβλιοθήκη.

Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια

Ωστόσο, το μεγάλο “καμάρι” της ομάδας είναι ο κινητός θερινός κινηματογράφος, μία δράση που ξεκίνησε το 2014 και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι, σε πλατείες, το προαύλιο του δημοτικού σχολείου, τον εσωτερικό χώρο του Κάστρου Κιμώλου, φωτίζοντας ατμοσφαιρικά το χώρο με μικρά φαναράκια, στήνοντας την οθόνη και φτιάχνοντας θέσεις από πλαστικές καρέκλες, ή όπου δεν το επιτρέπει η αισθητική, από δοκούς και καφάσια, “ντυμένα” με παραδοσιακές νησιώτικες κουρελούδες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρινάκης, η δράση ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του ίδιου, αφού η αγάπη του για το σινεμά και η έλλειψη ενός τέτοιου χώρου στο νησί, τον ανάγκασε να προμηθευτεί προτζέκτορα και πανί, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για ιδιωτικές προβολές. Αυτή την αγάπη του, το καλοκαίρι 2014 τη μοιράστηκε, σε συνεννόηση και με το Δήμο, για πρώτη φορά, με τους συντοπίτες του και τους επισκέπτες, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Κιμώλου, όπου, εκτός από τα καθίσματα και την ταινία, στους θαμώνες του “σινεμά” προσφερόταν και κέρασμα.

Η πρωτοβουλία αυτή σύντομα κέρδισε τις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα, ο προτζέκτορας και το πανί, να “ταξιδέψουν” σε πολλές παραλίες και πλατείες του νησιού, “ταξιδεύοντας” με τη σειρά τους τους θεατές στα κινηματογραφικά “σύμπαντα” παλιών, κλασικών, διαχρονικών ταινιών.

Με το μεράκι και την φροντίδα της εθελοντικής ομάδας και των ανθρώπων που τη στηρίζουν, η οθόνη στήνεται στο κέντρο της πλατείας, ή εκεί που “σκάει” το κύμα στις παραλίες, ενώ το κέρασμα έχει παραμείνει βασικό κομμάτι της εμπειρίας.

Όσο δε, για την ενημέρωση του κόσμου για τις προβολές, αυτή γίνεται με τον παραδοσιακό, νησιώτικο τρόπο της... ντουντούκας. “Για να μη βάζουμε ανακοινώσεις σε κολόνες, να καταναλώνουμε χαρτί, έχουμε την ντουντούκα. Πηγαίνω πεζός, κυκλοφορώ σε μέρη που ξέρω ότι έχει κόσμο και ανακοινώνω”, λέει ο κ. Μαρινάκης. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγεί, πως έρχεται σε άμεση επαφή με τον κόσμο, ενώ παράλληλα, η... ντουντούκα, κεντρίζει την προσοχή πολύ αποτελεσματικότερα από το χαρτί.

Περιπατητικές διαδρομές και... ροματζάδα

Τέλος, η ομάδα φροντίζει, σε συνεργασία με τους εθελοντές από ορειβατικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, να καθαρίζει και να περιποιείται τις περιπατητικές διαδρομές της Κιμώλου. Παράλληλα, διοργανώνει περιπάτους, για όλες τις προτιμήσεις, μικρές διαδρομές, μεγάλες διαδρομές, εύκολα ή δύσκολα μονοπάτια, ενώ κάθε χρόνο, μία φορά, διοργανώνεται “σκαρφάλωμα” και στα τοπία της Πολυαίγου, της νησίδας νοτιοανατολικά της Κιμώλου. “Στην Πολύαιγο υπάρχει μία εκκλησία, η οποία έχει προαύλιο, ένα μεγάλο χώρο, πηγάδι, κουζίνα, ράντζα για να κοιμηθεί ο κόσμος. Κάθε καλοκαίρι, μία ημέρα με μπονάτσα, κάνουμε διαδρομή στην Πολύαιγο με διαμονή στην εκκλησία”, σημειώνει, “ενώ προσκαλούμε και άτομα που γνωρίζουν κιθάρα, ή κάποιο άλλο όργανο. Εκεί είναι εξαιρετικά, διότι έχει άπνοια και διαδρομή και διαμονή είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά”.

Ο κ. Μαρινάκης τονίζει, πως από το 2014 που έλαβαν χώρα οι πρώτες δράσεις πεζοπορίας, κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί από 1-3 ορειβατικούς συλλόγους, ενώ κάθε χρόνο, υπάρχει όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον εκ μέρους φορέων από όλη την Ελλάδα, αλλά και τουριστών. Τις πεζοπορικές δράσεις, καθώς και τις δράσεις καθαρισμού, στηρίζει όλη η επιχειρηματική κοινότητα της Κιμώλου.

Πρόσφατα, οι Κιμωλίστες απηύθυναν κάλεσμα προς τους ορειβατικούς συλλόγους, προκειμένου να συμμετάσχουν στον εθελοντικό καθαρισμό των μονοπατιών:

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες», διοργανώνει δραστηριότητα με σκοπό τη συντήρηση και τον καθαρισμό υφισταμένων τμημάτων μονοπατιών, αλλά και την διάνοιξη ορισμένων εγκαταλελειμμένων.

Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με δύο εξορμήσεις. Η πρώτη θα λάβει χώρα την περίοδο της Πρωτομαγιάς (28 Απριλίου – 2 Μαΐου), και η δεύτερη θα διεξαχθεί την περίοδο του Αγίου Πνεύματος (2 Ιουνίου -6 Ιουνίου). Οι αναγραφόμενες ημερομηνίες συμπεριλαμβάνουν και τους χρόνους μετάβασης και επιστροφής, προς και από την Κίμωλο.

Για την υλοποίηση της δράσης, εκτός από τη συμμετοχή των μελών της ομάδας μας, ζητάμε την έμπρακτη συνδρομή έμπειρων ορειβατών από όλους τους ορειβατικούς συλλόγους της χώρας. Ο αριθμός των ορειβατών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανέρχεται σε περίπου 10 άτομα ανά εξόρμηση.

Σε αντιστάθμισμα της εθελοντικής προσφοράς και εκούσιας εργασίας των ορειβατών, η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» με την αμέριστη συμβολή και συμπαράσταση του Δήμου Κιμώλου και τις ευγενικές χορηγίες πολλών επαγγελματιών και λοιπών φορέων, αναλαμβάνει το κόστος μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των φιλοξενούμενων ορειβατών.

Παρακαλούμε λοιπόν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με την εκούσια εργασία τους στον καθαρισμό μονοπατιών της Κιμώλου, μαζί με τους «Κιμωλίστες», να επικοινωνήσουν το συντομότερο στο τηλέφωνο 6944665646 ή στο email: kimolistes@outlook.com.

Θα χαρούμε να σας έχουμε αρωγούς στην προσπάθεια αυτή για το νησί μας.

Ετικέτες: