Βιωματική γνώση του τόπου και των αξιών
- Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2017 - 06:16
Την ιστορία του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, τους ανθρώπους της και την προσφορά τους, όπως επίσης τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από την αξία της συνεργασίας, οι μαθητές του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου “Αγ. Γεώργιος” και του Διθέσιου Νηπιαγωγείου Βάρης.
Μέσα από μία πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών των δύο νηπιαγωγείων και στο πλαίσιο των προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν, οι μαθητές των δύο νηπιαγωγείων της Βάρης και του Αγ. Γεωργίου, είχαν την ευκαιρία, μέσα από την συνεργασία μεταξύ τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, μέσα από ξεναγήσεις στον Καθολικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, τη Μονή των Καπουκκίνων, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη και των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, που εδρεύουν στον οικισμό, αλλά και να παίξουν πατροπαράδοτα παιχνίδια.
Για την κοινή δράση των δύο νηπιαγωγείων, μίλησαν στην εφημερίδα, η εκπαιδευτικός στο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο “Αγ. Γεώργιος”, κ. Ευγενία Σαγκινέτου και η προϊστάμενη του Διθέσιου Νηπιαγωγείου Βάρης, κ. Ζωή Αποστόλου, οι οποίες μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς, καθώς και γονείς, συνόδευσαν τα παιδιά στον περίπατο.
Περίπατος... γνώσης
Η δράση ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, 28 Μαρτίου, με τη συγκέντρωση των παιδιών στο Επάνω Τέρμα, απ’ όπου ξεκίνησαν για τον Καθολικό Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, όπου από τις εκπαιδευτικούς μοιράστηκαν ατομικές καρτέλες, αλλά και “κιάλια”, καθώς οι μαθητές, ανέλαβαν το ρόλο των μικρών εξερευνητών, καθ’ όλη τη διάρκεια του περιπάτου.
Ακολούθησε ξενάγηση στον ναό, ενώ τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του, παίζοντας παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια, ήρθε η στιγμή να γνωρίσουν τη Μονή των Καπουκίνων και τον Ι.Ν. Ιωάννου του Βαπτιστή, που ανήκει στη Μονή.
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο ναό από τον Αδελφό Paulino, ο οποίος τους έδωσε πληροφορίες, σχετικά με το Τάγμα των Καπουκίνων, το έργο των Μοναχών, αλλά και την ιστορία, μέσα και από την περιήγησή τους στο Μουσείο της Μονής. Εν συνεχεία, με την ευγενική άδεια των Αδελφών, τα παιδιά πήραν το πρωινό τους, κάνοντας ένα “πικ-νικ”, στον κήπο της Μονής.
Μετά το πρωινό, σειρά είχε το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, όπου οι λιλιπούτειοι εξερευνητές, ανακάλυψαν την ιστορία, τα τραγούδια και τη ζωή του Συριανού ρεμπέτη, μέσα από την ξενάγηση της υπεύθυνης του μουσείου, ενώ κατόπιν όλοι μαζί χόρεψαν με τα τραγούδια του.
Έχοντας διασκεδάσει ήδη με την καρδιά τους, τα παιδιά κατευθύνθηκαν στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, όπου ξεναγήθηκαν και έμαθαν, ενώ κλείνοντας την επίσκεψή τους στον οικισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να παίξουν παραδοσιακά συριανά παιχνίδια, όπως το “αεροπλανάκι” και το “τηγάνι”.
Πολλαπλά οφέλη για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Το Ιδ. Νηπιαγωγείο “Αγ. Γεώργιος” συμμετείχε στη δράση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μαθαίνω την Ελλάδα από τόπο σε τόπο”, της ηλεκτρονικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας eTwinning.
“Θέλαμε να γνωρίσουμε, ουσιαστικά, καλύτερα τον τόπο μας και συγκεκριμένα έναν από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων, αυτόν της Άνω Σύρου, να μάθουμε για την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα και να έρθουμε πιο κοντά στις δικές μας παραδόσεις”, σημείωσε η εκπαιδευτικός, κ. Σαγκινέτου.
Τα παιδιά, όπως επεσήμανε η κ. Σαγκινέτου, ενθουσιάστηκαν από την κοινή δράση και την ευκαιρία που είχαν να μάθουν μαζί με παλιούς και νέους φίλους τους για τον τόπο τους, ωστόσο, εξίσου εποικοδομητική, υπήρξε η συνεργασία και για τις ίδιες τις εκπαιδευτικούς.
“Είναι πάρα πολύ εποικοδομητικό, ακόμη και για εμάς τους εκπαιδευτικούς, καθώς ανταλλάζουμε απόψεις και διαφορετικά βιώματα από τη φύση του επαγγέλματος. Όταν πήραμε την απόφαση να γίνει από κοινού η δράση και συναντηθήκαμε για να την οργανώσουμε, ακούστηκαν αρκετές και διαφορετικές ιδέες. Σίγουρα, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα, όταν συνεργάζονται περισσότερα άτομα μαζί, είναι πάντα καλύτερο και η όλη δράση βγαίνει κατά πολύ αρτιότερη. Ως εκ τούτου, θεωρώ, όχι μόνο για το δικό μας σχολείο, αλλά μεταξύ όλων των σχολείων του νησιού, εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν συνεργασίες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που το νηπιαγωγείο “Άγιος Γεώργιος”, συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με σχολεία όλης της Ελλάδας”, τόνισε.
Εθελοντισμός από την οπτική του αποδέκτη
Αντίστοιχα, το Νηπιαγωγείο Βάρης, συμμετείχε, στο πλαίσιο του προγράμματος “Νοιάζομαι και Δρω”, το οποίο βασίζεται στην εθελοντική δράση, την κοινωνική προσφορά και την αλληλεγγύη και συντονίστρια για όλες τις Κυκλάδες είναι η Δ/ντρια Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Παραμυθιώτου.
Όσον αφορά στην πρωτοβουλία για την κοινή δράση, η προϊστάμενη εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου, κ. Αποστόλου, τόνισε, πως ήταν αποτέλεσμα μίας αγαστής, ευγενούς και ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των εκπαιδευτικών που μεταφέρθηκε και σε επίπεδο σχολικών μονάδων.
“Το κάθε σχολείο είχε μεν τους δικούς του στόχους, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθούσε, ωστόσο το πλαίσιο, ήταν κοινό, να γνωρίσουμε τον τόπο μας, τα πιθανά προβλήματα αυτού του τόπου, αλλά σε ό,τι αφορά στο δικό μας πρόγραμμα, γνωρίσαμε τον εθελοντισμό, από τη σκοπιά των ανθρώπων, που προσφέρουν εθελοντικό έργο”, υπογράμμισε, κάνοντας ειδική μνεία στους Καπουκίνους Μοναχούς, τους ξεναγούς, καθώς και τον υπεύθυνο για την οργάνωση των παραδοσιακών παιχνιδιών, που συμμετείχαν εθελοντικά στη δράση.
“Είδαμε τον εθελοντισμό, όχι από την πλευρά αυτών που προσφέρουν, αλλά από την πλευρά των αποδεκτών της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της σημασίας τους”, ανέφερε, σημειώνοντας, πως στα παιδιά άρεσε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν από ανθρώπους, με τους οποίους δεν έρχονται συχνά σε επαφή. Όπως σχολίασε, τα παιδιά “πήραν βιωματική γνώση των εννοιών που πραγματευόμαστε καθημερινά στη σχολική αίθουσα. Τους άρεσε πάρα πολύ και η συνεργασία, δεδομένου ότι πήγαμε παντού όλοι μαζί, φάγαμε όλοι μαζί”.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η μετακίνηση από και προς το σχολείο της Βάρης, έγινε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λαμπράκη, στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τέλος, η κ. Αποστόλου σημείωσε, πως “σε ό,τι αφορά στο δικό μας πρόγραμμα, έπεται μία σειρά δράσεων, προκειμένου να δούμε τον εθελοντισμό και από άλλες πλευρές”, όπως η διοργάνωση σε συνεργασία με τους Δρομείς Σύρου, του Vari Run, στις 7 Μαΐου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το νηπιαγωγείο Βάρης παραδίδει περιβαλλοντικά μαθήματα στην Ευρώπη
17 Ιουν. 2022 - 6:17 - Το Νηπιαγωγείο Βάρης στο πρόγραμμα ErasmusPlus+ "Children in action against climate change"
26 Μαΐου. 2022 - 13:15 - Το μέλλον της Ευρώπης στο νηπιαγωγείο Βάρης
20 Μαΐου. 2022 - 6:16 - Ψυχαγωγική βιωματική εκπαίδευση
23 Ιαν. 2020 - 6:17 - Οι μαθητές γίνονται παράδειγμα για όλους
2 Δεκ. 2019 - 6:13