Κοινωνική πολιτική χωρίς δημοτική “σφραγίδα”
- Δευτέρα, 3 Απριλίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 3 Απρ. 2017 - 17:00
Στην γραμμή προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, περιορίζοντας το κοινωνικό έργο του σχεδόν αποκλειστικά στην αξιοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αυτά εφαρμόζονται σε πανελλαδικό επίπεδο από το σύνολο των Δήμων της χώρας, καθώς στηρίζονται – κατά κύριο λόγο – από ευρωπαϊκούς πόρους.
Από τα απολογιστικά στοιχεία, τα οποία και θα παρουσιαστούν στη μεθαυριανή προγραμματισμένη εκδήλωση πεπραγμένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την περυσινή χρονιά, καθίσταται σαφής η απουσία της προσωπικής δημοτικής “σφραγίδας” από άποψη αποφάσεων χάραξης ουσιαστικότερης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, με τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να τυγχάνουν της στοιχειώδους στήριξης που παρέχεται μέσω των προγραμμάτων επισιτιστικής ή βασικής υλικής συνδρομής.
Παρά την οικονομική κρίση που “γιγαντώνεται” ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα των ετών, “βυθίζοντας” στα όρια της φτώχειας ολοένα και περισσότερα τμήματα της κοινωνίας, ωστόσο, η ανυπαρξία πρωτοβουλιών ή ενεργειών εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, για την ανάπτυξη ενός ποιοτικού κοινωνικού έργου, που θα αποτελούσε ένα κοινωνικό “μαξιλάρι” για αρκετούς συμπολίτες μας, αναμφισβήτητα προδίδει τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, αλλά σαφώς, φανερώνει και την τακτική της νυν Δημοτικής Αρχής να “επαναπαύεται” στην κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης κεντρικής πολιτικής.
Η οικονομική ανέχεια με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι αρκετοί συνάνθρωποί μας, πρέπει να σημειωθεί πως, σε τοπικό επίπεδο δεν είναι δημοσίως φανερή, καθώς αντιμετωπίζεται ως έναν βαθμό και μέσω των προσπαθειών ανάπτυξης κοινωνικού έργου από την πλευρά άλλων φορέων, όπως Συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και των δύο Εκκλησιών (Ορθόδοξης και Καθολικής) που – αναμφισβήτητα - καλύπτουν τα κενά της σημερινής κοινωνικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελούσε σημαντική παράλειψη να μην υπογραμμισθεί πως, το όποιο κοινωνικό έργο αναπτύσσεται εκ μέρους του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, στηρίζεται από τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας, οι οποίοι καταβάλλουν τον καλύτερο εαυτό τους, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Σύρου.
Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ): Προβληματική εφαρμογή με σποραδική διανομή τροφίμων
Ειδικότερα, κατά την περυσινή χρονιά συνεχίστηκε το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), το οποίο ωστόσο στην εφαρμογή του συνάντησε εξαιρετικές δυσκολίες. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, “Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης αποτελεί εταίρο στην Κοινωνική Σύμπραξη 53, με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Σύμπραξη Π.Ε. Άνδρου, Θήρας, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Τήνου, Σίφνου)”, υποστηρίζοντας μέσω του προγράμματος τη διανομή τροφίμων, προς στήριξη ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
“Η εφαρμογή του προγράμματος για το 2016 υπήρξε αρκετά προβληματική και οι διανομές τροφίμων ήταν σποραδικές (μόλις 4 διανομές σε όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες, μάλιστα, αφορούσαν ποσότητες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής του παρελθόντος έτους 2015)” σχολιάζεται χαρακτηριστικά στον απολογισμό του Δήμου, με τη Δημοτική αρχή να προσθέτει δε, πως, “η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ανήκει στον επικεφαλής εταίρο της Σύμπραξης” ενώ ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός πως, “ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έχει στην ευθύνη του το μεγαλύτερο μέρος των δικαιούχων του νησιού της Σύρου, οι οποίοι φτάνουν τους 239 ωφελούμενους”. Αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζεται επιπλέον πως, “Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αν και έχουν δικαιωθεί οι ενστάσεις 34 δυνητικών δικαιούχων από το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), το οποίο αποτελεί τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος, εντούτοις, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διανομή προϊόντων που να τους αφορά, ενώ, στα μειονεκτήματα του προγράμματος πρέπει να προστεθεί ακόμη ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους αναθεώρηση των δικαιούχων”. Αποτέλεσμα, είναι “οι δικαιούχοι να παραμένουν οι ίδιοι όπως και τον Αύγουστο 2015 (εκκίνηση του προγράμματος), χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ένταξης νέων δικαιούχων”.
Επισιτιστική αρωγή μέσω διανομής πακέτων: Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι
Επιπλέον, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συνέχισε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του να εφαρμόζει τη διανομή πακέτων επισιτιστικής αρωγής προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2016, με τον αριθμό των δικαιούχων να έχει αυξηθεί ελαφρώς. Δεδομένου ότι η διανομή φαγητού αντικαταστάθηκε από τα έτοιμα πακέτα, η Δημοτική Αρχή προβαίνοντας σε μία αξιολόγηση της εν λόγω απόφασης, κατέληξε πως, “Με βάση τη μέχρι τώρα λειτουργία του προγράμματος, διαφάνηκε ότι ο νέος τρόπος παροχής επισιτιστικής συνδρομής εκ μέρους του Δήμου, είναι αποτελεσματικότερος και δικαιότερος σε σχέση με την προηγούμενη παροχή” γνωστοποιώντας μάλιστα πως, αν κι “έως το τέλος του 2015 περίπου 30 οικογένειες επωφελούνταν από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους όρους του οποίου δόθηκε προτεραιότητα σε άτομα και οικογένειες που δεν είχαν ενταχθεί σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα που λειτουργούν στο νησί”, ωστόσο “καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 με διανομές τροφίμων, επωφελήθηκαν κατά μέσο όρο 35 οικογένειες μηνιαίως”.
Τα συνολικά στοιχεία, δείχνουν πως, σε όλο το μήκος του περυσινού έτους, “διανεμήθηκαν 368 πακέτα τροφίμων σε δικαιούχους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα”.
Οικονομικές ενισχύσεις 27 ατόμων και οικογενειών
Πέραν των ανωτέρω, η αρμόδια Υπηρεσία προβαίνει σε γνωμοδοτικές αποφάσεις οικονομικής συνδρομής πολιτών λόγω ένδειας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Απολογιστικά για το έτος 2016 “ενισχύθηκαν οικονομικώς 27 άτομα και οικογένειες, λαμβάνοντας συνολικά το ποσό των 6.150 ευρώ από τον ΚΑ 02.30.00.6733.001 «Καταβολή χρηματικού βοηθήματος σε άπορους δημότες»” ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, “προτεραιότητα δόθηκε σε άτομα και οικογένειες που αντιμετώπισαν επείγουσες ανάγκες και ειδικά σε πρόσωπα που ήλθαν αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα Υγείας”. Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 2015, “η Κοινωνική Υπηρεσία έχει απευθύνει αίτημα επιχορήγησης στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για την ενίσχυση του κωδικού ειδικευμένων εσόδων 02.30.00.6733.002 «Καταβολή δαπάνης χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης λόγω ένδειας σε δημότες του Δήμου», ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία σχετική επιχορήγηση”.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος αναφέρει ότι στηρίζεται αρκετά και στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το έτος όμως 2017, το οποίο και ήδη διανύουμε, με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Κοινωνική Επιτροπή: Χώρος φιλοξενίας αστέγων, προγράμματα Υγείας, οικονομικά βοηθήματα
Στον επίσημο απολογισμό της, η Κοινωνική Υπηρεσία έχει συμπεριλάβει αποφάσεις της, μέσω των οποίων υπογραμμίζει πως έχει ενισχυθεί μέρος του κοινωνικού συνόλου των ευπαθών ομάδων. Στις κυριότερες αποφάσεις της, αναφέρει το αίτημα αναζήτησης και κατοχύρωσης κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών μας, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν προσωρινώς, ενώ επιπλέον, υπογραμμίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με την Επιτροπή Υγείας, “για την οργάνωση και ανάπτυξη του πιλοτικού προγράμματος πρόληψης και προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων ατόμων ΗΠΙΟΝΗ”, καθώς επίσης, επισημαίνει “τη διερεύνηση συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για τη δημιουργία ομάδας που θα αναλάβει την ενημέρωση των πολιτών μέσω ημερίδας”.
Πέραν των ανωτέρω, στο κοινωνικό έργου του, ο Δήμος έχει συμπεριλάβει και τις προτάσεις προς το δημοτικό συμβούλιο, “πραγματοποίησης όλων των δράσεων, εκδηλώσεων και εκδρομών για τα μέλη των ΚΑΠΗ Δήμου”, αναφέροντας τέλος και “την καταβολή οικονομικών βοηθημάτων σε πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας και εξαιτίας αυτής απειλείται η προοπτική ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσής τους”. Σε τούτο το σημείο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως, ο Δήμος διατηρεί τις δομές των ΚΑΠΗ σε όλη την έκταση του νησιού.
Γραφείο Υγείας: Έκδοση 42 νέων βιβλιαρίων και ανανέωση 109 ακόμη, ανασφάλιστων πολιτών
Από την πλευρά του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω του Γραφείου Υγείας της Κοινωνικής Υπηρεσίας προσέφερε υπηρεσίες σε δεκάδες πολίτες που είναι ανασφάλιστοι, εκδίδοντας βιβλιάρια Υγείας αλλά και ανανεώνοντας μερικά από αυτά. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται “Έως τις 4/4/16 το Γραφείο ήταν επιφορτισμένο με την έκδοση/ανανέωση βιβλιαρίων ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών στους δημότες του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, αλλά και των υπολοίπων 18 κυκλαδίτικων Δήμων, στους οποίους η Υπηρεσία παρέχει διοικητική υποστήριξη, καθώς η συγκεκριμένη διαδικασία σταμάτησε, “κατ' εφαρμογή του Ν.4368/16 και της Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-16 ΚΥΑ” αφού πλέον, “οι ανασφάλιστοι πολίτες τυγχάνουν δωρεάν ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης σε δημόσιους φορείς παροχής υγείας με χρήση μόνο του ΑΜΚΑ τους”.
Σήμερα ωστόσο, “Εξαιρείται της δωρεάν παροχής η φαρμακευτική περίθαλψη, για την οποία οι ανασφάλιστοι είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν με ποσοστό 25% στη δαπάνη αγοράς” και ως εκ τούτου, “αρμοδιότητα του Γραφείου Υγείας στη νέα διαδικασία είναι η παραλαβή αίτησης απαλλαγής (ή ενστάσεων) από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η εξέταση των δικαιολογητικών, η ενημέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ανασφαλίστων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και η έκδοση σχετικής απόφασης για τους δημότες του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης και των λοιπών διοικητικά υποστηριζόμενων Δήμων”. Στα επίσημα στοιχεία για το έτος 2016, γνωστοποιείται πως, το Γραφείο Υγείας, “πραγματοποίησε από την 01/01/16 έως την 04/04/16 την έκδοση 42 νέων Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφαλίστων και την ανανέωση 109 ήδη υπαρχόντων και από την 01/08/2016 έως την 31/12/2016 την έκδοση 90 πράξεων παροχής δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης”.
Πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας: Εξετάσθηκαν 220 γυναίκες
Δράση που απευθύνθηκε στον γυναικείο πληθυσμό της Σύρου στο πλαίσιο της κοινωνικής μέριμνας αποτέλεσε και η συνεργασία του Γραφείου Υγείας με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, καθώς διοργανώθηκε πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας το χρονικό διάστημα από 1/9/16 έως 6/9/16. Βάσει των στοιχείων που γνωστοποιεί η Κοινωνική Υπηρεσία, “Στο πρόγραμμα εξετάστηκαν δωρεάν 220 γυναίκες άνω των 45 ετών και ανάλογα με τις ενδείξεις των μετρήσεων οι εξεταζόμενες παραπέμφθηκαν ή όχι στους θεράποντες ιατρούς τους”.
Συνέχιση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και προώθηση προνοιακών επιδομάτων
Στις θετικές εξελίξεις, που καρπώνεται ως κοινωνικό έργο η Δημοτική Αρχή αποτέλεσε και η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, “Βοήθεια στο Σπίτι”, αφού οι πόροι που έχει διαθέσει το Υπ. Εργασίας καλύπτουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
“Στόχος του προγράμματος είναι η εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες που κατοικούν στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, δίνοντας προτεραιότητα σε: α. άτομα με χαμηλό εισόδημα τα οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση, β. άτομα τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω κινητικών ή άλλων δυσκολιών και γ. άτομα τα οποία διαβιούν μοναχικά”. Όπως σημειώνεται στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, η στήριξη παρέχεται σε δημότες σε όλες τις περιοχές της Σύρου, μέσω και της απασχόλησης του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού στον Δήμο, ώστε οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, απασχολήθηκαν “μία ψυχολόγος, δύο νοσηλευτές/τριες, δύο κοινωνικές φροντίστριες, που παρέχουν υπηρεσίες καθημερινά, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση.
Ενδεικτικά παρατίθενται στατιστικά στοιχεία από την λειτουργία του προγράμματος για τον μήνα Δεκέμβριο 2016: Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” εξυπηρετήθηκαν δέκα συνάνθρωποί μας ΑΜΕΑ, επτά άτομα ηλικίας 65-70 ετών, δεκαπέντε πολίτες ηλικίας 71-77 καθώς επίσης και 68 ηλικιωμένοι από 78 ετών και πάνω. Συνολικά οι ωφελούμενοι για την περυσινή χρονιά και ενδεικτικά τον μήνα Δεκέμβριο, ανήλθαν στους 100.
Στα ανωτέρω, αξίζει να προστεθεί και η υποχρέωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, που εκ νέου, ως ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής προσμετράται στο θετικό πρόσημο του κοινωνικού έργου της.
Σε αναμονή για το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου
Εκτός των ανωτέρω, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης απολογιστικά σημειώνει ως θετικό γεγονός και την εξέλιξη της χρηματοδότησης των 164.160 ευρώ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ν. Αιγαίου 2014 – 2020, για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητα εντός του 2017 καθώς σκοπεύει στην ολοκληρωμένη στήριξη των δημοτών.
Σύμφωνα με όσα εξηγεί η Δημοτική Αρχή για το Κέντρο Κοινότητας, “θα αποτελέσει τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «one stop shop» με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, το οποίο θα υποστηρίζει την Κοινωνική Υπηρεσία και θα ενισχύει τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται (όπως: την καθολική εφαρμογή του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους-ΤΕΒΑ, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.λπ.)” αφού με τη λειτουργία του “επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες του νησιού”.
Το Κέντρο Κοινότητας θα συστεγαστεί με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, σε κτίριο, το οποίο διασφαλίζει την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων και όπως σημειώνεται, “αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης των απαραίτητων ενεργειών εκ μέρους του Γρ. Προσωπικού του Δήμου, για την πρόσληψη του προβλεπόμενου προσωπικού και την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου”.
Τονίζεται τέλος πως, “Ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι άτομα που ζουν στον Δήμο, κατά προτεραιότητα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που απειλούνται από φτώχεια, άνεργοι, ΑΜεΑ, άτομα αντιμέτωπα με το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.)” ενώ “η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη θα καλύψει τη λειτουργία του Κέντρου για μία τριετία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Απούσα η πολιτική ουσία, παρόντα τα κοινωνικά προβλήματα
13 Ιαν. 2025 - 6:20 - Στήριξη ευάλωτου πληθυσμού σε κρίσιμους καιρούς
27 Ιουν. 2022 - 6:19 - Πεπραγμένα σε τουρισμό και πολιτισμό
23 Ιουν. 2022 - 6:18 - Πολιτική ανακούφισης ευπαθών ομάδων στη Σύρο
25 Ιουν. 2019 - 6:20 - Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για τον τουριστικό απολογισμό
9 Νοε. 2017 - 18:34