Αγάπη για κάθε λέξη που δεν ομολογούμε
- Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2017 - 06:14
Με την παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει» - καρπό του θεατρικού εργαστηρίου που διεξήχθη τον περασμένο χειμώνα στη Μύκονο, η Θεατρική Ομάδα του νησιού γιορτάζει τα 20 χρόνια ενεργούς παρουσίας της στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Το έργο, που θα παρουσιαστεί από 26 έως 28 Μαΐου στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ, αποτελεί μια ιδέα πρωτότυπη και ένα φιλόδοξο σχέδιο του Δομίνικου-Δημήτρη Κουκά που άρχισε σαν παιχνίδι τα προηγούμενα χρόνια και ολοκληρώνεται φέτος με τη συνεργασία της ομάδας με αγαπημένους και ταλαντούχους Μυκονιάτες μουσικούς.
Μία τραγική ηρωίδα του σήμερα
«Με αυτό το έργο, ρίχνουμε μια ματιά στην Νύχτα, στον βίαιο και συνάμα ποιητικό της μύθο που κρύβει τις δικές του Ερινύες. Ακούμε τα βάσανα μιας ''Μάνας Κουράγιο'' που έχει ανάγκη από επικοινωνία. Μια συντετριμμένη Γυναίκα που δεν το βάζει κάτω. Κι ας ξεπουλά τις Αρχές της, εκπορνεύοντας ότι πιο αθώο κουβαλά, απευθύνεται στην ανθρώπινη ευαισθησία μας, χωρίς να χάνει το χιούμορ της», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Όπως υπογραμμίζει, «η γυναίκα της εποχής εκείνης, εσωτερική μετανάστης, δεν απέχει πολύ από την εξτρεμιστική εποχή μας και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της αμαρτίας. Αυτή η ιστορία επαναλαμβανόμενη, χάρη στην κοινωνία που σαν Μήδεια σκοτώνει αναίμακτα την αθωότητα όπου την εντοπίσει, μας προκαλεί. Αν προστατευθεί η ιδέα για Ανθρωπιά επιστρατεύοντας λίγη αγάπη, ίσως σωθεί και η Ψυχή μας από την λαίλαπα των εμπόρων των Εθνών».
Προσθέτει δε, ότι μια εικοσάχρονη πορεία αποτελεί πάντα ευκαιρία για απολογισμό». Εμείς ψηφίζουμε ως ομάδα στην εμμονή για Δημιουργία. Κι επιπλέον, με στόχο έναν ουσιαστικό εορτασμό μιας επετείου, προτείνουμε επικοινωνία και Αγάπη για κάθε Λέξη που δεν ομολογούμε, αλλά συνεχίζει να υπάρχει».
Η παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει» της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου έχει δανειστεί τον τίτλο της από την ομώνυμη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δύο κείμενα. «Το έργο μας παράχθηκε μέσα από το θεατρικό εργαστήριο που διεξάγεται επί σειρά ετών στο νησί. Ο τίτλος επιλέχθηκε από μένα, καθώς το βρήκα πολύ ενδιαφέρον για τη γυναίκα που ζει την τελευταία νύχτα της ζωής της και κάνει μια αναδρομή σε όσα έχει βιώσει» σημειώνει ο κ. Κουκάς στην «Κοινή Γνώμη».
Εξηγεί, μάλιστα, πως πολλές παραστάσεις της ομάδας έχουν δημιουργηθεί με τον ίδιο τρόπο. «Το θεατρικό εργαστήρι είναι πάντα ανοιχτό και προσελκύει καινούρια άτομα», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει από την ομάδα πάνω από 150 άτομα, τα οποία έχουν κοινωνήσει τις αρχές του θεάτρου, όπως διδάσκονται στους κόλπους του εργαστηρίου. «Προσπαθούμε να έχουμε μεταδοτικότητα, αν και ο καθένας απορροφά αυτό που του ταιριάζει περισσότερο».
Η διττότητα της θεατρικής πράξης
Ο τίτλος «Αυτή η νύχτα μένει» θέλει να μεταφέρει στη ζωή των θεατών και την ασπρόμαυρη διττότητα της θεατρικής πράξης, που γεννιέται γνωρίζοντας τη θνητότητά της για να ξαναγεννηθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκά «η θεατρική πράξη παίρνει αφορμή από τη ζωή, αλλά φυσικά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο υπάρχει ένα μικρό διάστημα, στο οποίο βρίσκεται το θέατρο, που καλείται να περιγράψει την ενδιάμεση αυτή κατάσταση».
Η συγκεκριμένη παράσταση δεν μιλά για κάτι υπερφυσικό, ούτε για ανύπαρκτους τραγικούς ήρωες, αλλά για μια γυναίκα που έχει ζήσει πραγματικά την τραγικότητα. «Ο πυρήνας του έργου είναι αυτοβιογραφικός. Από κει και πέρα έχουμε βάλει κάποια στοιχεία τα οποία περιγράφουν το θέμα της πορνείας, της εκμετάλλευσης της γυναίκας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταλήγουμε στο ότι δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να μιλήσουμε για ένα τέτοιο θέμα, αν μπορούμε να σώσουμε μια ψυχή», τονίζει ο σκηνοθέτης.
«Γέφυρες πολιτισμού»
Η επέτειος των 20 χρόνων της Ομάδας σηματοδοτεί και μία νέα εποχή για την ίδια. «Στη συγκεκριμένη παράσταση συνεργαζόμαστε με εξαίρετους Μυκονιάτες μουσικούς, αλλά πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε και με άλλους καλλιτέχνες όπως και με δραστήριες καλλιτεχνικές ομάδες, που παράγουν επίσης πολιτισμό στο νησί μας».
Το «Αυτό η νύχτα μένει» αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της ομάδας να χτίσει «Γέφυρες πολιτισμού» με γνωστούς Μυκονιάτες μουσικούς, που υπηρετούν το λαϊκό τραγούδι. Ο κ. Κουκάς ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Διευθυντή της Δημοτικής Μουσικής Σχολής «Γεώργιος Αξιώτης» Μπάμπη Αμοιρίδη, καθώς και τους μουσικούς Πέτρο Βερώνη και Μανώλη Πουλουδή, που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα της ομάδας και μοιραστήκαν το όνειρο μαζί της.
«Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί στο να δεχόμαστε νέα ερεθίσματα, τα οποία να μας αποτρέπουν από αυτή τη δύσκολη μονότονη «κοσμικότητα» που βασανίζει το νησί. Εμείς προσπαθούμε να παράγουμε κάτι πιο ουσιαστικό στο θέμα του πολιτισμού, όπως και άλλοι άνθρωποι πάνω στο νησί και γι’ αυτό θέλουμε να ενωθούμε όλοι μαζί, να έχουμε μία φωνή και ένα πιο σημαντικό εκτόπισμα», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.
Στην παράσταση εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Χρυσάνθη Αλαφασού, Σταυρούλα Βενιζέλου, Αρτέμης Ευθυμίου, Πολύτιμη Μητσάκου, Γιώργος Ριζόπουλος, και Ειρήνη Σιδηροπούλου. Στον ρόλο της Σούλας η Άννα Μπατή.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ) ευχαριστεί τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Μυκόνου που αφιέρωσαν και φέτος τον χρόνο και την ενέργεια τους για να μας μυήσουν στην μαγεία του Θεάτρου με επιμονή και αγάπη. «Ελπίζουμε να απολαύσετε το εγχείρημα τους που με την ευκαιρία της 20χρονης επετείου τους μας καλούν να γιορτάσουμε την θεατρική παιδεία στο νησί μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου επιστρέφει
28 Μαρ. 2019 - 6:23 - "Επίδειξη Μόδας" του Χάρολντ Πίντερ από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
15 Οκτ. 2015 - 11:25 - "Ο Αυγουστής και η νύχτα με τις Γιαλούδες στη Μύκονο"
30 Νοε. 2022 - 18:00 - Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα από την Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
2 Νοε. 2022 - 12:14 - «Προτεραιότητα μας η πραγματική αγωγή ψυχής»
8 Οκτ. 2021 - 6:17