Συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου σε πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, για υιοθέτηση δέσμης μέτρων για μείωση εκπομπών CO2 και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Προστασία του περιβάλλοντος και επενδύσεις

  • Τρίτη, 30 Μαΐου, 2017 - 06:29

Στην Ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων «Ενέργεια για ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», συμμετέχει και ο Δήμος Μυκόνου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την υιοθέτηση ενεργειακών πολιτικών αειφορίας.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την μείωση, κατά τουλάχιστον 20% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020, αλλά και του Συμφώνου των Δημάρχων του 2014, από την Ε.Ε. κατέστη σαφής ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη για ενεργοποίηση των τοπικών αρχών με στόχο την επίτευξη των στόχων για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Συντασσόμενος στην πανευρωπαϊκή, και εσχάτως παγκόσμια, πρωτοβουλία, για τη δημιουργία δικτύου δήμων, που «παλεύουν» για την σταδιακή μείωση του ρυθμού προόδου της κλιματικής αλλαγής, που οφείλεται στην ανθρώπινη δράση στον πλανήτη, ο Δήμος Μυκόνου συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ενώ θα επιχειρηθεί η συμμόρφωση με τα όσα αυτό ορίζει και παράλληλα η αξιοποίηση και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα και την αειφορία στην ενέργεια.

Προετοιμασία για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, εξήγησε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε πριν μερικά χρόνια τη δέσμη μέτρων «Ενέργεια για ένα μεταβαλλόμενο κόσμο». Τον Οκτώβριο του 2014 το Συμβούλιο της Ευρώπης ήρθε σε συμφωνία που αφορά στους στόχους της ΕΕ για το 2030, οι οποίοι αφορούν σε:

Α) Τουλάχιστον 40% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 1990

Β) Αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον στο 27%

Γ) Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον στο 27%

Ιδιαίτερα σημαντικός στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ αποτελεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών και οφείλει να αποτελεί πρότυπο για τους πολίτες, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, και στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμαρχοι της Ευρώπης, ξεκίνησαν την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του ρόλου τους, τους κινδύνους καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Πρόσφατα δε, δημιουργήθηκε το νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Στο Σύμφωνο, συμμετέχουν χωρίς κόστος πάνω από 7.200 Δήμοι από την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 137 Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά από τις Κυκλάδες συμμετέχουν η Σύρος, η Μήλος, η Άνδρος, η Ίος και άλλοι. Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ημερομηνία παράδοσης του ΣΔΑΕΚ που είναι 2 έτη από την ένταξη στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ο Δήμος αποχωρεί χωρίς κυρώσεις.

Κατόπιν προσχώρησης στο Σύμφωνο των Δημάρχων, ο Δήμος αναλαμβάνει τη δέσμευση που αφορά στην επίτευξη των στόχων που θέτει η ΕΕ για το 2030, μέσω ενός σχεδίου δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), κατεύθυνση στην οποία ήδη ενεργούμε με βάση την απόφαση Δημάρχου 41/2016 που ακολούθησε την απόφαση 25/2016 της Οικονομικής Επιτροπής Μυκόνου το Μάρτιο του 2016. Συγκεκριμένα, η προαναφερθείσα απόφαση Δημάρχου, αφορά στην ανάθεση για υπηρεσίες συμβούλου για την εκπόνηση ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμό στο Δήμο Μυκόνου, τον οποίο πλέον διαθέτει και βάσει του οποίου μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα περιβαλλοντικού περιεχομένου με στόχο τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, αμέσως μόλις ανοίξουν τέτοια μέτρα.

Υποχρεώσεις και οφέλη

Οι υπογράφοντες το εν λόγω Σύμφωνο, αναγνωρίζοντας ότι:

-          Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και συνιστά μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας, η οποία απαιτεί άμεση δράση και συνεργασία μεταξύ τοπικών περιφερειακών και εθνικών αρχών όλης της υφηλίου.

-          Οι τοπικές αρχές αποτελούν βασικές κινητήριες δυνάμεις της ενεργειακής μετάβασης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής στο πλησιέστερο στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης

-          Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη μείωση της τρωτότητας της περιοχής τους στις διάφορες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

-          Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμογή σε αυτή μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον την κοινωνία και την οικονομία

-          Οι τοπικές λύσεις στις ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις θα βοηθήσουν στην παροχή ασφαλούς βιώσιμης ανταγωνιστικής και οικονομικά προσιτής ενέργειας για τους πολίτες και συνεχώς θα συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Δεσμεύονται:

-          Να μειώσουν τις εKπομπές CO2 εντός της επικράτειας τους κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, συγκεκριμένα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

-          Να αυξήσουν την ανθεκτικότητα μέσω της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

-          Να συμμεριστούν το όραμα τα αποτελέσματα την πείρα και την τεχνογνωσία τους με άλλες τοπικές και περιφερειακές αρχές εντός και εκτός της ΕΕ, μέσω άμεσης συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ τους.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή στο Σύμφωνο, σύμφωνα με την διακήρυξη, αποτελούν:

·         Η ανάπτυξη και εφαρμογή εντός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και τον εντοπισμό των τομέων άμεσης και μεσοπρόθεσμης εξοικονόμησης πόρων του Δήμου

·         Η αυξημένη ωριμότητα έργων προς ένταξη σε εθνικά προγράμματα και σε ανταγωνιστικές προσκλήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

·         Η πρόσβαση σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς η ΕΕ προσαρμόζει ή δημιουργεί συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να βοηθήσει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι για παράδειγμα:

1.       Το χρηματοδοτικό εργαλείο EEEF (European Energy Efficiency Fund) το οποίο χρηματοδοτεί άμεσες επενδύσεις σε έργα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, προϋπολογισμού 5-25 εκ. ευρώ και απευθύνεται σε δημοτικούς τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, ή και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που λειτουργούν για λογαριασμό τους. Αφορά σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, μικρής κλίμακας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα καθαρών αστικών μεταφορών και είναι σε άμεση συνάφεια με το Σύμφωνο των Δημάρχων.

2.       Το πρόγραμμα ELENA της ΕΤΕπ, όπου εφαρμόζεται ο μηχανισμός χορήγησης τεχνικής υποστήριξης για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους για επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια

·         Η προώθηση και ανάδειξη της πόλης στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο ως μία πρωτοπόρο πόλη που συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και υιοθετεί και υλοποιεί τις Ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας.

Ετικέτες: