Νέα σπουδαία διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2017 - 10:37
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στον επιστημονικό χώρο της Γεωγραφίας του Τουρισμού. Στο Ετήσιο Συνέδριο της American Association of Geographers, που διεξήχθη στη Βοστόνη 5-9 Aπριλίου 2017 με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων συνέδρων, η Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Θεανώ Σ. Τερκενλή έλαβε το Roy Wolfe Award “For outstanding contributions to the field and discipline of recreation, tourism and geography” από το American Association of Geographers—Recreation, Tourism and Sport Specialty Group. (https://aagrts.wordpress.com/history/)
Με την επιστημονική αυτή αναγνώριση, προάγεται, για μία ακόμη φορά, η διεθνής εικόνα του ιδρύματος και αποτιμάται θετικά η ακαδημαϊκή αποτελεσματικότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
H ανακοίνωση του Τμήματος Γεωγραφίας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συμπόσιο Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance που φιλοξένησε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μεταξύ 2 και 4 Ιουνίου 2017 με υπεύθυνη της επιστημονικής διοργάνωσης την καθηγήτρια κ. Ελένη Μπριασούλη. Οι σύνεδροι, πέραν της ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής τους στις εργασίες του Συμποσίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Γεωγραφίας. Στο χώρο του Συμποσίου φιλοξενήθηκε μικρή έκθεση των φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Νάσια Χουρμουζιάδη, καθώς και μια σύνθεση της καθηγήτριας Β’βάθμιας εκπαίδευσης και καλλιτέχνιδας κ. Βατώς Φρατζόγλου.
Κεντρικός ομιλητής και προσκεκλημένος ήταν ο Δρ. Manuel DeLanda (διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ), που θεωρείται ένας από τους κύριους σύγχρονους εκπροσώπους του Assemblage Thinking, ενώ περίπου 30 έμπειροι ομιλητές από τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Β. Αμερική, Ωκεανία) και επτά χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ελλάδα), παρουσίασαν την τρέχουσα έρευνα τους και συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη σημασία του Assemblage Thinking, του σκέπτεσθαι με βάση την έννοια της συνάρθρωσης/σύμμειξης (assemblage), στη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και τις εμπειρικές μελέτες.
Τα θέματα που παρουσιάσθηκαν στο Συμπόσιο περιλάμβαναν: θεωρητικές αναλύσεις των συναρθώσεων/συμμείξεων, κοινωνιολογία των μέσων επικοινωνίας (media sociology), εξημέρωση οργανισμών (domestication), Προϊστορική Αρχαιολογία, κοινωνιολογία των γενεών, αποκρίσεις στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, συγκρότηση, πολιτική οικονομία και αισθητική των πόλεων, αρχιτεκτονική σχεδίαση, πολιτική, γεωπολιτική, βιοπολιτική (μεταμοσχεύσεις οργάνων και υγειονομική περίθαλψη προσφύγων), τοπική ανάπτυξη και παγκοσμιοποίηση,
Η πιο σημαντική διαπίστωση του Συμποσίου ήταν ότι ποικίλες επιστημονικές περιοχές και μελέτες, με διαφορετικές επιστημονικές αφετηρίες και καταβολές, υιοθετούν το Assemblage Thinking για να κατανοήσουν, αναλύσουν και ερμηνεύσουν τα πολύπλοκα και πολυδιάστατα χωρικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικο-οικονομικά, θεσμικά και άλλα φαινόμενα και θέματα μελέτης καθώς και για να διαμορφώσουν τρόπους παρέμβασης σ’ αυτά. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η απόρριψη των μονοδιάστατων, στατικών προσεγγίσεων και των προκαθορισμένων, δεδομένων και αυστηρά οριοθετημένων σχημάτων μελέτης και η αποδοχή της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας της κάθε περίπτωσης που προκύπτει, συγκροτείται και εξελίσσεται μέσα από την συνύπαρξη και αλληλεπίδραση παραγόντων από πολλά επίπεδα στο χώρο και το χρόνο.
Στα πλαίσια αυτής της οπτικής, διαμορφώνονται νέοι τρόποι θεωρίας, ανάλυσης και εμπειρικών εφαρμογών σε ποικίλες επιστημονικές περιοχές που προσανατολίζουν τη λήψη αποφάσεων, τη διαχείριση και τη διακυβέρνηση από το τοπικό μέχρι το παγκόσμιο επίπεδο μακριά από την κυρίαρχη πρακτική των γενικών λύσεων (OSFA – One Size Fits All) και των ομοιόμορφων ‘καλών πρακτικών’ (best practices) που δεν αποβαίνουν πάντα αποτελεσματικές. Ενθαρρύνουν, αντίθετα, την ανάπτυξη εξατομικευμένων ‘λύσεων’ προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης που αξιοποιούν τις εγγενείς δυνατότητες και ιδιομορφίες της και εξασφαλίζουν την αειφορικότητα και την αποτελεσματικότητα των δράσεων που αναλαμβάνονται.
Τα κύρια συμπεράσματα και το υλικό των παρουσιάσεων θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Συμποσίου: http://assemblage-symposium.aegean.gr/
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
25 Σεπ. 2024 - 16:44 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη "Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή 2024"
21 Σεπ. 2024 - 7:58 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει στην ψηφιοποίηση των Ελληνικών Συλλογών Φυσικής Ιστορίας
9 Ιουλ. 2024 - 11:01