Ελλάδα – Γαλλία… μουσική συμμαχία
- Δευτέρα, 24 Ιουλίου, 2017 - 06:16
Η παιχνιδιάρικη, αέρινη γαλλική λαϊκή μουσική Musette και το ρωμαλέο και ευαίσθητο Ρεμπέτικο, δύο μουσικά ακούσματα τόσο όμοια αλλά και τόσο διαφορετικά, που συγκλίνουν στο ίδιο μουσικό αποτέλεσμα και προέρχονται από την ίδια πηγή και έμπνευση συναντιούνται φέτος στο νησί της Σύρου.
Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, τo Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» από 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2017, προσφέροντας ένα πλούσιο και προσεγμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, απευθυνόμενο σε ποικίλο και ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιπέδου και ρεπερτορίου.
Η φετινή διοργάνωση θα οδηγήσει την Ελλάδα και τη Γαλλία σε μια συναρπαστική μελωδική συνύπαρξη, χαρίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου ευτυχισμένες στιγμές, επενδυμένες μουσικά με τους γλυκούς ήχους του ακορντεόν.
Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Ακορντεόν, που συνδιοργανώνουν ο «Ούριος Άνεμος», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου», με την υποστήριξη του Ναυτικού Οικολογικού Πολιτιστικού Ομίλου Κινίου παρουσίασαν οι υπεύθυνες Christelle Loukitch και η Κάντια Πρίντεζη.
Με το κεφάτο και δημιουργικό δυναμικό του «Ούριου Άνεμου», το Φεστιβάλ επιδιώκει και φέτος να υφάνει πολλά και γερά νήματα, που θα συνδέσουν άρρηκτα όλους τους συμμετέχοντες, αποσκοπώντας στην ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και κοινών στόχων.
Η «οικογένεια» του Φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει, καθώς χάρη στη φήμη του έχει καταφέρει να καταστεί πόλος έλξης πολλών σχημάτων αλλά και ανεξάρτητων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (πχ. Γαλλία, Κύπρος, Ινδία), που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν τόσο στα σεμινάρια, όσο και στις συναυλίες του.
Το 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο ανοίγει τους ορίζοντές του και γίνεται η αφορμή να συναντηθούν μουσικά η Ελλάδα και η Γαλλία με θέμα την αστική λαϊκή μουσική στις δύο χώρες, περιλαμβάνει σεμινάρια με 45 συμμετέχοντες μουσικούς, εργαστήριο συντήρησης και επισκευής οργάνων, έκθεση για το ακορντεόν και τον κόσμο της μουσικής και τρεις διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό, με τη Χαρούλα Τσαλπαρά, τον Κώστα Νικολόπουλο και τον Maxime Barbaud.
Συναυλίες σε πολλές γωνιές του νησιού
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και μεγάλες συναυλίες εξαίρετων μουσικών, που εκτός από την Άνω Σύρο, τον Φοίνικα, την Ποσειδωνία και την Ερμούπολη, φέτος επεκτείνονται και σε περισσότερα σημεία του νησιού, όπως ο Πάγος, το Κίνι και η αυλή του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία.
Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, το συγκρότημα «Μπαμ» θα παρασύρει τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου σ’ ένα υπέροχο, ξέφρενο και γοητευτικό μουσικό ταξίδι με αφετηρία τα Βαλκάνια, πέρασμα την Ελλάδα και κατάληξη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι μαγικές μουσικές του ταλαντούχου βιρτουόζου του ακορντεόν Arthur Bacon θα πλημμυρίσουν το βράδυ της Τρίτης 1 Αυγούστου την αυλή του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα. Το κέφι και η μαγεία της βραδιάς θα συνεχιστούν με τις μουσικές του συγκροτήματος «Viaggio», που θα μας στροβιλίσουν στους δικούς τους δρόμους με πασίγνωστα βαλσάκια και παθιασμένα τανγκό. Γεμάτη εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμούς που θα καταπλήξουν το κοινό θα είναι η ανοιχτή μουσική σκηνή στο μόλο του Κινίου (2/8). Είτε πρόκειται για διασκευές, είτε για προσωπικές συνθέσεις, όλοι οι μουσικοί ακορντεονίστες ή όχι, θα μυήσουν τους ακροατές στο μαγικό κόσμο τους, παρουσιάζοντας δείγμα της δουλειάς τους.
Την Πέμπτη 3 Αυγούστου, στην όμορφη πευκόφυτη αυλή της Έπαυλης «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία – χώρος διαμονής των συμμετεχόντων και διεξαγωγής των σεμιναρίων, οι «Τζαρές» παρουσιάζουν τη ζυγιά «Ακορντεόν – Κιθάρα» στο Σμυρναίικο, Πολίτικο και Ρεμπέτικο, με τη συνήχηση των δύο οργάνων και τη συνοδεία φωνής. Μια αυθεντική ρεμπέτικη βραδιά υπόσχονται στους επισκέπτες του Γηπέδου Μπάσκετ στον Πάγο (4/8), οι τέσσερις μουσικοί του συγκροτήματος Rebetien. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται, όπως κάθε χρόνο, στους δρόμους της Ερμούπολης (5/8). Από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι ακορντεονίστες που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ θα χωριστούν σε μικρές ομάδες και θα πάρουν στην κυριολεξία τους δρόμους της όμορφης αρχοντικής πόλης, γεμίζοντας τους με θεσπέσιες μελωδίες δικές τους, αλλά και άλλων μουσικών. Οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν τον πεζόδρομο και στη συνέχεια, θα κλείσουν μελωδικά το Φεστιβάλ με μια ομαδική παρουσίαση της δουλειάς τους, μέσα από μια συναυλία στην πλατεία Μιαούλη που υπόσχεται πολλά.
Η αστική λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και στη Γαλλία
Το ρόλο και την εξέλιξη του ακορντεόν στη λαϊκή μουσική των αστικών κυρίως κέντρων του ελλαδικού χώρου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, θα αναδείξει μέσα από το σεμινάριό της η Χαρούλα Τσαλπαρά. Παράλληλα θα αναφερθεί στην εισαγωγή του ακορντεόν στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων στα μέσα-τέλη του 19ου αιώνα. Σκοπός του του σεμιναρίου αυτού, είναι να φωτίσουμε το λαϊκό αυτό τρόπο χρήσης του οργάνου, το ρεπερτόριο και την εξέλιξή του με σημείο αναφοράς μας την ύπαρξή του από τις απαρχές ήδη της δισκογραφίας και τις πρώτες πλάκες των 78 στροφών μέχρι σχεδόν να αντικατασταθεί από το ηλεκτρικό αρμόνιο μετά τη δεκαετία του 1950.
Το σεμινάριο «Musette, Swing & Αυτοσχεδιασμός» με τον Arthur Bacon στην αρχή, θα περιστραφεί γύρω από τον αυτοσχεδιασμό. Ξεκινώντας από τον ακατέργαστο ήχο θα φτάσουμε έως τις κλίμακες και τις συμφωνίες. Ο Arthur Bacon προτείνει στους συμμετέχοντες να ασχοληθούν με τον εσωτερικό ήχο, με αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του περίφημου ακορντεόν. Από το ηχητικό θέμα θα φτάσουμε στις φανφάρες και στα δεξιοτεχνικά ξεσπάσματα του λαϊκού βαλς. Θα προσεγγίσουμε τους δάσκαλους του είδους Gus Viseur, Joe Privat, Tony Murena… αλλά και ευρύτερες επιρροές όπως αυτές των Jacques Brel, Django Reinhardt και Jimi Hendrix.
Τέλος, το εργαστήριο «Τραγουδιστές Αφηγήσεις» με την Αυγερινή Γάτση απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες τραγουδιστές, καθώς και σε μουσικούς – οργανοπαίκτες που επιθυμούν να δουλέψουν με τη φωνή τους. Μέσα από παραλογές και έμμετρα ποιήματα, οι συμμετέχοντες χτίζουν τον δικό τους κώδικα πολυφωνίας και αρμονίας των φωνών και γνωρίζουν τους τραγουδιστούς ρυθμούς του λόγου.
Γευστικές «πινελιές»
Εκτός από τη μουσική, τα τραγούδια και το χορό, που αποτελούν στοιχεία της παράδοσης κάθε τόπου, η φετινή διοργάνωση θα έχει και γευστικές «πινελιές». Συμμετέχοντες και επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις και ειδικότερα γεύσεις των Κυκλάδων και της Σύρου, με εδέσματα, αποκλειστικά από παραδοσιακές συνταγές με τοπικά προϊόντα, ντόπιων παραγωγών. Στις δύο βραδιές συναυλίες του Φεστιβάλ, στο Φοίνικα και στο Κίνι, παραγωγοί του νησιού θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, σε μια μικρή «αγορά» δίνοντας τη δυνατότητα για δοκιμές γαστρονομίας. Τέλος, λαχταριστά κυκλαδίτικα μεζεδάκια θα προσφερθούν κατά τη διάρκεια της συναυλίας με το συγκρότημα «Τζαρές» στην αυλή του «Αγίου Παύλου», στην Ποσειδωνία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μουσικά «πυροτεχνήματα» στον ουρανό της Ερμούπολης
18 Αυγ. 2017 - 6:16 - «Μια εβδομάδα αντάξια των προσδοκιών μας»
7 Αυγ. 2017 - 6:17 - Γλεντώντας νοσταλγικά
4 Αυγ. 2017 - 6:15 - Αφιέρωμα σε μια ξεχωριστή σχολή ακορντεονιστών
3 Αυγ. 2017 - 6:15 - «Η παραδοσιακή μουσική είναι αθάνατη»
2 Αυγ. 2017 - 6:18