Αφιέρωμα σε μια ξεχωριστή σχολή ακορντεονιστών
- Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2017 - 06:15
Από τη Σμύρνη ως την Πόλη θα «ταξιδέψει» απόψε το κοινό του Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, με οδηγούς τον Κώστα Νικολόπουλο (ακορντεόν), Ανδριάννα Αγγελοπούλου (τραγούδι) και τον Χρήστο Παπαναγιώτου (κιθάρα).
Το μουσικό σχήμα «Τζαρές» βάζει τη σφραγίδα του στην τέταρτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης, παρουσιάζοντας στην όμορφη πευκόφυτη αυλή του Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία, τη ζυγιά «Ακορντεόν – Κιθάρα» στο Σμυρναίικο, Πολίτικο και Ρεμπέτικο, με τη συνήχηση των δύο οργάνων και τη συνοδεία φωνής.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ένα μπαρ θα είναι στη διάθεση του κοινού με νόστιμα μεζεδάκια και ποτά, καθώς ένας από τους στόχους του φεστιβάλ είναι και η ανάδειξη της γαστρονομίας της Σύρου και των Κυκλάδων.
Ο σολιστικός ρόλος του ακορντεόν
Στόχος του σχήματος είναι η αναψηλάφηση και η μελέτη του ιδιαίτερου ύφους μιας ξεχωριστής σχολής οργανοπαικτών διάφορων αερόφωνων οργάνων (π.χ. ακορντεόν, αρμόνικα), όπως αυτό αποτυπώθηκε στους δίσκους των 78 στροφών την εποχή του μεσοπολέμου.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σχολής αυτής αποτελεί ο σολιστικός ρόλος των εν λόγω οργάνων και ο άκρως δεξιοτεχνικός χαρακτήρας των εκτελέσεων. Κύριοι εκφραστές της σχολής είναι ο Αντώνης Αμιράλης ή Παπατζής, ο Βαγγέλης και Γιάγκος Ψαμαθιανός, ο Σπύρος και Μιχάλης Τρίμης, ο Στέφος, ο Νίκος Κουλαξίζης.
Παράλληλα, εξαιρετικοί μουσικοί και τραγουδιστές της ίδιας εποχής όπως ο Νταλγκάς, η Αμπατζή, η Εσκενάζυ, ο Σκαρβέλης, ο Δραγάτσης, ο Περιστέρης συνέπραξαν με τους δεξιοτέχνες του ακορντεόν και της αρμόνικας συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στο αισθητικό αποτέλεσμα.
Πρόθεση του σχήματος δεν είναι η πιστή αναπαραγωγή των παλαιών εκτελέσεων αλλά η ανάκληση της γενικότερης αισθητικής που αυτές είχαν, με σεβασμό στο χαρακτήρα των πρώτων ηχογραφήσεων.
Οι «Τζαρές» συμμετέχουν για πρώτη φορά ως σχήμα στο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο και στηρίζουν, χάρη στους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς του.
«Μαθητεία και διάχυση του πολιτισμικού κεφαλαίου»
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η διοργάνωση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την ανάδειξη του ακορντεόν, το οποίο κατέχει σημαντική παρουσία σε διάφορες παραδοσιακές μουσικές ανά τον κόσμο. «Γύρω από αυτό, γίνεται ανταλλαγή απόψεων από καλλιτέχνες που υπηρετούν διαφορετικά είδη και αποκτούνται εμπειρίες πολύτιμες για τη μουσική κατεύθυνση του καθενός», σημειώνουν τα μέλη του σχήματος. Μεταξύ άλλων, εκτιμούν ότι η αποδοχή του Φεστιβάλ τόσο από το κοινό του νησιού, όσο και από τον μουσικό κόσμο της Ελλάδας και όχι μόνο, οφείλεται σε δύο παραμέτρους. «Το Φεστιβάλ αποτελεί την αφορμή να υπογραμμιστούν κι άλλα πράγματα σε ανθρώπους που δεν παίζουν ακορντεόν, τη σχέση του με άλλα όργανα και μουσικές, ενώ ταυτόχρονα, δίνει βήμα στη μαθητεία και τη διάχυση του πολιτισμικού κεφαλαίου, όπως θα λέγαμε ακαδημαϊκά. Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες έρχονται εδώ, μπλέκουν και έχουν τη δυνατότητα μεταξύ τους να είναι συμμαθητές, να καθίσουν στη διπλανή αίθουσα και να ξαναμελετήσουν το κομμάτι». Προσθέτουν, μάλιστα ότι, η απόσταση μεταξύ δασκάλου και μαθητή μικραίνει σε τέτοιο βαθμό, που όλοι κατά κάποιον τρόπο μαθαίνουν κι από κάτι. «Και ιδεολογικά ακόμα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε αυτές τις δύο παραμέτρους και χαιρόμαστε που αποτελούμε κομμάτι μιας διοργάνωσης, που στηρίζουμε και ακολουθούμε», εξηγούν τα μέλη.
Μεταξύ της ανώνυμης και επώνυμης δημιουργίας
Κατά τη διάρκεια της αποψινής συναυλίας, το κοινό θα απολαύσει ένα αφιέρωμα σε μια σχολή ακορντεονιστών και παικτών αερόφωνων οργάνων όπως η αρμόνικα, ένα όργανο που έχει καταγραφεί παλιά στη δισκογραφία. Σολιστικό όργανο στο πρόγραμμα θα έχει το ακορντεόν το οποίο έχει ενεργή παρουσία τόσο στην παραδοσιακή μουσική, όσο και στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. «Ουσιαστικά, ακροβατούμε στο τέλος της ανώνυμης δημιουργίας και στις αρχές της επώνυμης δημιουργίας. Βεβαίως θα υπάρχουν και πολλά παραδοσιακά κομμάτια, τα οποία έχουν δισκογραφηθεί κατά το παρελθόν. Ωστόσο υπάρχουν και επώνυμες δημιουργίες που θα παίξουμε, μεταξύ αυτών και κομμάτια του Μάρκου Βαμβακάρη ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει σε κάποια το ακορντεόν ως σολιστικό όργανο», δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Νικολόπουλος, η Ανδριάννα Αγγελοπούλου και ο Χρήστος Παπαναγιώτου είναι μουσικοί, που είχαν σαν έδρα την Πάτρα. Οι τρεις τους γνωρίζονταν από παλιά και συνεργάζονταν ως μέλη διαφορετικών σχημάτων. Τον τελευταίο χρόνο, ακούγοντας το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, ένιωσαν την ανάγκη τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα σχήμα που να καταπιάνεται καταπιάνεται με την τέχνη του Ακορντεόν στο Πολίτικο, Σμυρναίικο και Ρεμπέτικο τραγούδι μέσω της ζυγιάς «ακορντεόν – κιθάρα». «Δεν υπήρχε κάποιο αντίστοιχο σχήμα που να χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα, οπότε πήραμε την απόφαση να το ξεκινήσουμε», υπογραμμίζουν.
Σημειώνεται ότι, την περασμένη Τρίτη, το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου υποδέχτηκε στην αυλή του Νηπιαγωγείου Φοίνικα τον βιρτουόζο του ακορντεόν Arthur Bacon και το συγκρότημα “Viaggio, ενώ εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή μουσική σκηνή στον μόλο του Κινίου, με τη συμμετοχή όλων των ακορντεονιστών του φεστιβάλ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Μια εβδομάδα αντάξια των προσδοκιών μας»
7 Αυγ. 2017 - 6:17 - Γλεντώντας νοσταλγικά
4 Αυγ. 2017 - 6:15 - «Η παραδοσιακή μουσική είναι αθάνατη»
2 Αυγ. 2017 - 6:18 - Ελλάδα – Γαλλία… μουσική συμμαχία
24 Ιουλ. 2017 - 6:16 - Η Ορχήστρα των Κυκλάδων με νέο τραγούδι της στην εκπομπή "Περίμετρος"
23 Νοε. 2024 - 15:18