Το animasyros ετοιμάζει βαλίτσες για Μικρές Κυκλάδες
- Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:15
Σε τρεις μικρές, αλλά σημαντικές Κυκλάδες θα «ταξιδέψει» τους προσεχείς μήνες η τέχνη της εμψύχωσης, τρυπώνοντας στις αποσκευές του μεγαλύτερου φεστιβάλ animation στην Ελλάδα.
Λίγες εβδομάδες πριν από τη 10η επετειακή έκδοσή του, τo Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, σχεδιάζει και προετοιμάζει τις επόμενες δράσεις του σε πόλεις και νησιά της χώρας, στο πλαίσιο της ετήσιας περιοδείας του.
Το animasyros πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο από το 2008, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με την προγραμματική υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Περιλαμβάνει προβολές ταινιών τους είδους, εκτενή αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ, δημιουργούς και στούντιο κινουμένων σχεδίων, εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το εφαρμοσμένο οπτικοακουστικό εργαστήριο making of που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το φεστιβάλ, πάρτι κι άλλες παράλληλες δράσεις.
Ήδη από το φθινόπωρο του 2015 το φεστιβάλ έχει διοργανώσει δύο ετήσιους κύκλους περιφερειακών εκδηλώσεων με τίτλο Animasyros #tour με ημερήσιες δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Άρτα, Ερμούπολη, Τήνο, Μύκονο και για πρώτη φορά στην Πάφο της Κύπρου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.
Η τελευταία έκδοση του animasyros ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 25 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ η 10η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017 στην Ερμούπολη, στην Άνω Σύρο και στην Ποσειδωνία της Σύρου με πλήθος συνεργασιών.
Animasyros #tour17_18
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του φεστιβάλ, σχεδιάζεται η υλοποίηση των δράσεων του Animasyros #tour17_18 με στόχο τη διάχυση της τέχνης της εμψύχωσης και σε άλλες πόλεις και νησιά της χώρας, σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικούς οργανισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν προβολές βραβευμένων ταινιών του φεστιβάλ για τα παιδιά και για όλη την οικογένεια καθώς και εκπαιδευτικό εργαστήριο μικτών τεχνικών animation για έως 20 παιδιά, διάρκειας έως 4 ωρών.
Για την τρέχουσα χρονιά και ειδικότερα, την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017, έχουν προγραμματιστεί δράσεις στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο. Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι κάτοικοι των μικρών αυτών νησιών του Ελληνικού Αρχιπελάγους θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του Animasyros στον τόπο τους, να αναδείξουν τις δημιουργικές τους δυνατότητες και να φτιάξουν τη δική τους ταινία κινουμένων σχεδίων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα γίνονται αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram) και στον ιστότοπο του animasyros, ενώ το αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού εργαστηρίου θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωσή του στην ειδική σελίδα που διατηρεί το φεστιβάλ στο vimeo.
Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις τοπικές δημοτικές αρχές, αλλά και με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων), η οποία είναι υπό έγκριση.
Οι βάσεις του επόμενου φεστιβάλ, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις του animasyros, όπως τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού, οι δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθορίζονται κάθε χρόνο λίγο μετά την τελετή λήξης της ετήσιας διοργάνωσης στην Ερμούπολη.
Σύνδεση του animation με τις τοπικές κοινωνίες
Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης αναφέρεται στη σημασία των ολοήμερων δράσεων που σχεδιάζονται και θα πραγματοποιηθούν στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο, τρία νησιά, που ανεξάρτητα από τον μικρό αριθμό των κατοίκων τους, αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του συμπλέγματος, στο οποίο γεννήθηκε και έχει την έδρα του το Φεστιβάλ.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η προσπάθειά μας αυτή υποστηρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς η πραγματοποίηση δράσεων σε νησιωτικές περιοχές της άγονης γραμμής με μικρό πληθυσμό μαθητών είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Καθιστά δε γνωστό, πως στόχος του κάθε εργαστηρίου είναι η σύνδεση της τέχνης του animation με την τοπική κοινωνία του κάθε νησιού αλλά και την παραγωγή ενός τελικού προϊόντος από τα παιδιά που να αναδεικνύει την ταυτότητα του τόπου τους. «Κάθε νησί των Κυκλάδων αποτελεί ένα κομμάτι αυτού του μοναδικού παζλ, που είναι μοναδικό για τον πολιτισμό, την ιστορία του και κυρίως για την φιλοξενία των κατοίκων του».
«Στόχος η σταδιακή επέκτασή μας σε περισσότερα νησιά»
Το animasyros έχει δεχθεί, κατά καιρούς, αντίστοιχες προτάσεις και από μεγαλύτερα νησιά του νομού, ωστόσο μία από τις αρχές του είναι τα προσεκτικά και αργά βήματα. «Παρόλο, που φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια, το animasyros αποτελεί έναν εθελοντικό οργανισμό, άρα τη χειμερινή περίοδο ο χρόνος των εθελοντών είναι αρκετά περιορισμένος. Ωστόσο, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταδιακή διεύρυνση της δράσης μας, καθώς, τουλάχιστον για μένα, είναι απολύτως ουσιώδες να επεκτεινόμαστε σταθερά σε όσα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και γιατί όχι και της Δωδεκανήσου», καταλήγει ο κ. Καραμητσάνης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το animasyros#tour εμπνέεται από τα Ζεϊμπέκια της Άνω Σύρου
21 Φεβ. 2017 - 6:21 - To Αnimasyros ταξιδεύει
30 Νοε. 2017 - 6:15 - Ο Μάρκος Βαμβακάρης γίνεται animated χαρακτήρας
6 Οκτ. 2017 - 6:18 - Τα Βραβεία του animasyros 10
3 Οκτ. 2017 - 6:21 - Ο Animaspyros «εγκαταστάθηκε» στην Ερμούπολη
2 Οκτ. 2017 - 6:17