Νέα υποδοχή μεταναστών στη Σύρο
- Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 19 Σεπ. 2017 - 0:00
Η Σύρος υποδέχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες άλλους 53 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφος με το οποίο έφτασαν έως την Ανάφη, όπου και φιλοξενήθηκαν για μία ημέρα, από όπου και επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς ο Δήμος Σαντορίνης δήλωσε ότι αδυνατεί να αναλάβει την φιλοξενία τους.
Με αμεσότητα ενήργησε η Λιμενική Αρχή Θήρας, όταν υπήρξε η πληροφόρηση, στις 07:30 το πρωί του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου, για την ύπαρξη παράτυπων μεταναστών στην Ανάφη, άνδρες της οποίας έσπευσαν στην περιοχή, όπου και εντόπισαν τους μετανάστες, αλλά και τους διακινητές, όπως και το σκάφος το οποίο είχε εγκαταλειφθεί.
Οι μετανάστες, κατόπιν της αρχικής φιλοξενίας τους στην Ανάφη κατέληξαν για 30 ώρες να φιλοξενηθούν στη Σύρο, από όπου και θα μεταφερθούν στα hot spots της Λέρου ή της Κω.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, είναι στο κατά πόσον θα μπορούσε να διαθέτει το Λιμενικό Σώμα ένα μικρό σκάφος, χωριτικότητας έως 100 ατόμων, το οποίο να έχει τη δυνατότητα άμεσης μεταφοράς των μεταναστών από τις ακτές των διαφόρων νησιών στους τόπους συγκέντρωσης τους.
Οι πρώτες ενέργειες
Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Θήρας, υποπλοίαρχο, Παναγιώτη Βαρελά, πρόκειται για 53 μετανάστες οι οποίοι βγήκαν σε παραλία της Ανάφης, όπου φιλοξενήθηκαν με μέριμνα του Δήμου του νησιού, ο οποίος ανέλαβε όχι μόνο την ασφαλή τους διανυκτέρευση αλλά και την σίτιση τους.
Όπως ενημέρωσε σχετικά ο Λιμενάρχης Θήρας, με την βοήθεια των κατοίκων βρέθηκε και το σκάφος, ενώ συνελήφθησαν και οι δύο διακινητές, με την προανάκριση να διενεργείται από το Λιμεναρχείο Θήρας και να αποστέλλεται η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προκειμένου να λάβει την απόφαση εάν συνίστανται λόγοι ποινικής δίωξης των μεταναστών ή όχι.
Όπως εξήγησε, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίαρχος Λ.Σ., Νίκος Σκευοφύλακας, «Αρμοδιότητα είχε το Λιμεναρχείο Σαντορίνης που έπιασε τους μετανάστες, έκανε τη δικογραφία και την υποβολή της στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου. Θα τους παραλάβει η Ελληνική Αστυνομία, μετά τη δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Νάξου, η οποία θα διατάξει την ποινική δίωξη των παράτυπων μεταναστών».
Κατόπιν δικαιοδοσία αναλαμβάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων προκειμένου να προχωρήσει στην ταυτοποίηση των μεταναστών και να προχωρήσει στις λοιπές διαδικασίες προώθησης τους.
Όσον αφορά στους διακινητές, αυτοί ήδη από την πρώτη ημέρα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα της Νάξου.
Από την Ανάφη αναχώρησαν οι μετανάστες με το πλοίο Aqua Jewel, το οποίο εκτελούσε το καθορισμένο ενδοκυκλαδικό του δρομολόγιο, με το οποίο και μεταφέρθηκαν στη Σύρο, καθώς ο Δήμος Θήρας, δήλωσε, με έγγραφο του προς την Λιμενική Αρχή, ότι δεν διαθέτει τις υποδομές για την φιλοξενία τους, σε αντίθεση με τον Δήμο Ανάφης που φιλοξένησε τους 53 πρόσφυγες για ένα 24ωρο.
Σε ότι αφορά στο να μη παραμείνουν οι μετανάστες στη Σαντορίνη αλλά να μεταφερθούν στη Σύρο, ο κ. Σκευοφύλακας δήλωσε σαφώς ότι η σχετική απόφαση «ήταν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου».
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας παρέμεινε μόνο μία γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, προκειμένου να της παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρικής περίθαλψη.
Τους μετανάστες, στο ταξίδι τους με το Aqua Jewel, συνόδευαν τέσσερεις λιμενικοί από τη Σαντορίνη, οι οποίοι κατά την άφιξη τους, τους παραδίδουν στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που αναλαμβάνει και τη φύλαξη τους.
Προς ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και για την ασφαλή φύλαξη των μεταναστών, θα συνδράμουν και άνδρες του Λιμενικού της Σύρου.
Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών
Στη Σύρο, πρωτίστως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, αλλά και η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, μόλις έλαβαν την σχετική ενημέρωση από το Λιμεναρχείο της Σαντορίνης για την άφιξη των μεταναστών, ενεργοποιήθηκαν για την καλύτερη δυνατόν προετοιμασία υποδοχής, φιλοξενίας και διανυκτέρευσης των μεταναστών.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων, Αθανάσιος Δρόσος, επιβεβαίωσε ότι ως Διεύθυνση έλαβαν ενημέρωση από το Λιμεναρχείο της Σαντορίνης για την μετάβαση στη Σύρο των μεταναστών και άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για την στέγαση των μεταναστών, καταλήγοντας τελικά στην επιλογή του χώρου υποδοχής του κολυμβητηρίου, όπου και θα διαμείνουν έως σήμερα το βράδυ.
Όπως είπε σχετικά ο κ. Δρόσος «Στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων κινηθήκαμε σε συνεργασία με τον Δήμο για την εξεύρεση χώρου και να βρούμε στρώματα και σκεπάσματα. Η Περιφέρεια κανόνισε την σίτιση τους με την παροχή τριών γευμάτων και του πρωινού. Και αυτή την φορά, όπως και την προηγούμενη τα γάλατα ήταν προσφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθώς είναι περίπου 20 παιδιά μεταξύ των μεταναστών. Ο συντονισμός έγινε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, δηλαδή την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και του Δήμου και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου».
Με παροχές και προσφορές καλύφθηκαν οι ανάγκες σε όλα τα απαιτούμενα, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία αξιοπρεπής φιλοξενία για τους μετανάστες.
«Είμαστε φιλόξενοι… με υψηλό αίσθημα ευθύνης»
Από την πλευρά του Δήμου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, τόνισε ότι «η φιλοξενία της Σύρου και των Συριανών πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Όπως και πριν από λίγες ημέρες κληθήκαμε να παράσχουμε λύσεις και να φιλοξενήσουμε μία 60μελή ομάδα μεταναστών, έτσι και τώρα μόλις λάβαμε την σχετική ενημέρωση, κινηθήκαμε με αίσθημα ευθύνης για να αντιμετωπίσουμε το θέμα».
Κατά δήλωση του Δημάρχου «προκειμένου να αποφευχθεί η παραμικρή κοινωνική αναστάτωση, ο Δήμος προχώρησε άμεσα στην επιδιόρθωση ενός παροπλισμένου mini bus, για την μεταφορά των μεταναστών από το πλοίο στον χώρο του κολυμβητηρίου, όπου και θα παραμείνουν για συνολικά 30 ώρες».
Σχετικά με τις πρώτες ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά την αρχική ενημέρωση, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «από το Σάββατο και μέχρι να έρθουν στη Σύρο υπήρξε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων, όταν εγώ προσωπικά έκανα πάνω από 40 τηλεφωνήματα με αρμόδιους και εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και με τον Δήμαρχο της Σαντορίνης».
Εξ αφορμής της άρνησης παροχής φιλοξενίας των μεταναστών από τον Δήμο της Σαντορίνης ο κ. Μαραγκός ανάφερε ότι κάλεσα τον Δήμαρχο Σαντορίνης, δεδομένου ότι κλήθηκε, δικαιωματικά, να παράσχει την υποστήριξη, με βάσει τις δομές που οφείλει να έχει ένας Δήμος και έχει δηλώσει προς το αρμόδιο υπουργείο, για την πολιτική προστασία σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Σαντορίνη ισχυρίστηκε και προς τις αρμόδιες αρχές – Λιμενικό και Αστυνομία – ότι αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς, κάτι το οποίο για μένα είναι μη αποδεκτό. Η Σύρος, ως όφειλε με βάση το νόμο, έχει ενεργήσει εγκαίρως και μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις και οι άλλοι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν πράξει το ίδιο».
Στο κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει ανάλογη άρνηση και εκ μέρους της Σύρου, ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι «Το μόνο εύκολο ήταν να πούμε ότι δεν διαθέτουμε χώρους, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, δεν διαθέτουμε τα μεταφορικά μέσα για την μεταφορά τους από το λιμάνι προς τον χώρο φιλοξενίας ή προς την Αστυνομική Διεύθυνση για τις ταυτοποιήσεις και ότι άλλο απαιτείται για την αξιοπρεπή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Εμείς δεν το κάναμε, αλλά προφανώς πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς τακτική και να μην είμαστε οι ‘συνήθεις πρόθυμοι’ των Κυκλάδων, πράγμα που αρνούμαι κατηγορηματικά από εδώ και στο εξής. Ήταν στην διακριτική μας ευχέρεια να πούμε και εμείς ένα «στεγνό» δεν μπορούμε, διότι τίθεται και θέμα ασφαλείας, καθώς προτάθηκε να μείνουν στο λιμάνι. Γίνεται κατανοητό ότι δεν ήταν δυνατόν να κλείσει για τόσες ώρες ο επιβατικός σταθμός του νησιού, όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν έως τις 11.10 το βράδυ της Δευτέρας, οπότε δεν έχουμε τη δυνατότητα να πράξουμε το ίδιο».
Επίσης διευκρίνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να δεσμευτούν χώροι των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού, όπως προτάθηκε, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπονήσεις των ομάδων και μεγάλου αριθμού παιδιών.
Πέραν όμως της άρνησης του Δήμου Σαντορίνης, ο κ. Μαραγκός στοχοποιεί και κάθε άλλο υπεύθυνο λέγοντας ότι «ενδεχομένως στον βωμό δημοσίων σχέσεων ή της παροχής εκδούλευσης προς δημάρχους τουριστικών νησιών κάποιοι, ελαφρά τη καρδία, παίρνουν την απόφαση, για να είναι αρεστοί, προκειμένου να τους διευκολύνουν, για να μην χαλάσουν την ρουτίνα της καθημερινότητας τους είτε μία εικόνα τουριστική την οποία θέλουν να καλλιεργούν».
Συμπλήρωσε δε ότι «το κάθε νησί πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι κάποια νησιά να αντιμετωπίζονται και να λειτουργούν μόνο προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους. Έχουν ευθύνες απέναντι στη χώρα και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας».
Καταλήγοντας τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους αυτούς που βρέθηκαν στην χώρα μας. Πάντοτε ήμασταν και θα είμαστε φιλόξενοι. Όμως όσοι αρνούνται να παράσχουν φιλοξενία καλό θα ήταν να μην υπεκφεύγουν και να ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στους υπολοίπους, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καθήκον μας».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Διαπιστευτήρια απουσίας
8 Μαΐου. 2019 - 6:20 - Υψηλοί τόνοι με προσφυγικό φόντο
19 Σεπ. 2017 - 6:19 - "Δεν θα ανεχθούμε άλλη απάθεια, ανεπάρκεια και ανοχή σε τέτοια φαινόμενα"
18 Σεπ. 2017 - 15:22 - “Υπηρεσία μίας στάσης”
13 Ιουν. 2013 - 6:00 - Νέα Αριστερά Κυκλάδων: Παρέμβαση στον υπουργό για την πτήση Αθήνα - Σύρος
17 Ιαν. 2025 - 8:12