«Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη
- Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:15
Σ’ ένα συναρπαστικό και μαγικό ταξίδι στα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μιας Αυτοκρατορίας χιλιόχρονης και λαμπερής, παρασύρει τους επισκέπτες της Ερμούπολης ο «Βυζαντινός Κόσμος» του ζωγράφου Ηλία Κοντοζαμάνη.
Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» και θα διαρκέσει έως 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) του νομού Κοζάνης. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Κατάρτισης Επιμόρφωσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 άρχισε να ζωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστεράς του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λυγιάς του νομού Ηλείας, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, στη Μονή Βαρσών στην Τρίπολη, στον ιερό ναό Παλαιάς Βρύσης του νομού Μεσσηνίας και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ένα ιστορικό αφήγημα
Το ταξίδι του Συριανού κοινού στον «Βυζαντινό Κόσμο» του Ηλία Κοντοζαμάνη ξεκινά με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α’ και τη μεταφορά της πρωτεύουσάς του στο Ελληνικό Βυζάντιο, όπου ίδρυσε τη λαμπρή Κωνσταντίνου Πόλη τη θεοφρούρητη, και ολοκληρώνεται με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ’ τον Παλαιολόγο, να ρίχνει μια τελευταία ματιά στην Αυτοκρατορία που χάνει και τον Πατριάρχη Γεννάδιο, τον θρησκευτικό αρχηγό του υπόδουλου πλέον γένους στην αρχή του μεγάλου ύπνου….
Στους πίνακες που εκτίθενται ζωντανεύουν με δάνεια πρόσωπα, αυτοκράτορες και αυτοκρατόρισσες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, στα παλάτια, στις εκκλησιές, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ίδρυσαν, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερνιαραίοι, στις αγορές, στα χαλκοπρατεία, στα καπηλειά του Ιπποδρόμου και στα μαγερειά της Πόλης.
Το κοινό θα επισκεφτεί την Αγία Θεοδοσία στο Τζιμπαλί, θα πάρει μια βάρκα για το Κοντοσκάλι, τη μεγαλύτερη ψαραγορά της Πόλης κι ύστερα θα ανηφορίσει για τον Ιππόδρομο, θα κεραστεί κρασί στα πολύβουα καπηλειά του, θα περιηγηθεί στην Πόλη, αντικρίζοντας «πρόσωπα» που έζησαν εκείνες τις μακρινές εποχές.
Ένας ολόκληρος κόσμος, που δεν ξέχασε ούτε ο χρόνος, ούτε η καρδιά… για να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 10:00-14:00 και 18:00-22:00.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ο Βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη
8 Σεπ. 2017 - 13:05 - “Ματιά” στον εικαστικό θησαυρό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
28 Νοε. 2024 - 6:17 - "Πέραν της αναπνοής, είμαστε μία αλληλουχία καταδύσεων"
4 Σεπ. 2024 - 6:15 - Έκθεση ζωγραφικής "Αιολική Γη" του εικαστικού Καγιαδάκη Στέλιου στην Ερμούπολη
3 Αυγ. 2023 - 16:27 - Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Ιωάννη Τζε στην Τήνο
31 Μαΐου. 2023 - 10:21