Σημαντικό ποσοστό “ακραίας φτώχειας” στη Σύρο
- Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 2017 - 06:20
- / Eνημέρωση: 13 Οκτ. 2017 - 20:00
Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Σύρου που “αγγίζει” σήμερα το 5,5% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στην καθημερινότητά του, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με μοναδικό – ίσως - “μαξιλάρι” ανακούφισής του, να αποτελεί η οικονομική και υλική συνδρομή, μέσω προνοιακών προγραμμάτων.
Μετά και τη λειτουργία του νεοσύστατου Κέντρου Κοινότητας του ενιαίου Δήμου, η Κοινωνική Υπηρεσία απέκτησε πλήρως τη δυνατότητα συγκέντρωσης και οργάνωσης των στοιχείων που αφορούν στις πιο ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, οι οποίες έρχονται να ωφεληθούν στοιχειωδώς μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” (ΚΕΑ) και του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Απόστολος Ρουσσουνέλος “επισημαίνουν” τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάνθρωποί μας και μάλιστα σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει συνολικά η Ελλάδα, με 405 νοικοκυριά της Σύρου σήμερα, να είναι ενταγμένα στο ΚΕΑ.
Στην παρούσα σκληρή καθημερινότητα κρίνεται επιβεβλημένη η ανταπόκριση των Δήμων και η αξιοποίηση από μέρους τους όλων των προνοιακών “εργαλείων” που παρέχονται από το κεντρικό κράτος και το αρμόδιο Υπουργείο και στηρίζονται στις κατευθύνσεις που χαράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της “ακραίας φτώχειας”, με τον κ. Ρουσσουνέλο να μιλά αναλυτικά για το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: 405 νοικοκυριά ενταγμένα στο Πρόγραμμα
Ειδικότερα, ο εντεταλμένος για θέματα κοινωνικά στον Δήμο μίλησε αρχικά για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στη Σύρο, κάνοντας λόγο για αριθμό 405 νοικοκυριών που βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου του 2017, έχουν ενταχθεί στο προνοιακό πρόγραμμα, αφού δυστυχώς καλύπτουν τα κριτήρια ένταξης σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.
“Το ΚΕΑ είναι το προνοιακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από τον Φεβρουάριο του 2017 και στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. To πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως η εισοδηματική ενίσχυση, η διασύνδεση των ωφελουμένων με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη και η επανένταξη” ανέφερε προλογικά, γνωστοποιώντας πως, σήμερα “οι ωφελούμενοι είναι 405 συριανά νοικοκυριά, όπως δείχνουν τα στατιστικά που έχουμε στην Υπηρεσία μας”.
Ερμηνεύοντας σε ποσοστό του πληθυσμού τον συγκεκριμένο αριθμό, ο κ. Ρουσσουνέλος έκανε λόγο για “ένα 5,5% των κατοίκων του νησιού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας” και που όπως σχολίασε “είναι ένα μεγάλο νούμερο για το νησί μας δυστυχώς”.
Ερωτηθείς αν η Κοινωνική Υπηρεσία δέχεται καθημερινά αιτήματα από άλλους συνανθρώπους μας προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας σχετικά πως, “Καθημερινά δεχόμαστε νέα αιτήματα για το Πρόγραμμα και φροντίζουμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται”, εξηγώντας επιπλέον, πως, ο αριθμός των νοικοκυριών που βιώνουν σοβαρά προβλήματα κινείται σε παρόμοιο επίπεδο με το διάστημα που εφαρμόστηκε το προηγούμενο πρόγραμμα “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”.
“Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υπήρξε ένας εκ των 13 Δήμων στην Ελλάδα που για το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Απριλίου 2015 συμμετείχε πιλοτικά στο πρόγραμμα “Ελάχιστο Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα” που αποτελούσε ουσιαστικά και το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης” ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως, κατά το εξάμηνο της προαναφερθείσας περιόδου “είχαν ενισχυθεί 469 νοικοκυριά στο νησί που ήταν στο όριο της ακραίας φτώχειας”.
Πέραν των ανωτέρω, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος ερωτηθείς για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων σε μηνιαία βάση, επεσήμανε πως “το ΚΕΑ πιστώνει 200 ευρώ για ένα άτομο, 250 ευρώ για περίπτωση ατόμου με σύζυγο και ακόμη 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το ανώτατο όριο δηλαδή που μπορεί να φτάσει είναι 350 ευρώ”.
Σχολιάζοντας μάλιστα ποιο είναι το βασικό κριτήριο ένταξης ατόμων στο ΚΕΑ, εξήγησε πως, “είναι το εισόδημα κάποιου για έξι μήνες να μην ξεπερνά τα 1.200 ευρώ και η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τις 90 χιλ. ευρώ”.
Προσπάθεια ένταξης των απλήρωτων εργαζομένων του Νεωρίου
Δεδομένου ότι στη Σύρο απασχολεί έντονα η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του Νεωρίου που επί μήνες παραμένουν απλήρωτοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον καθημερινό αγώνα επιβίωσής τους, ο κ. Ρουσσουνέλος γνωστοποίησε την προσπάθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας να εντάξει τους ίδιους στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
“Σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και την ένταξη των απλήρωτων εργαζομένων του ναυπηγείου στη Σύρο, έχουμε κάνει δύο ταξίδια στην Αθήνα και πραγματοποιήσαμε συνάντηση με την υπεύθυνη του προγράμματος του ΚΕΑ, κ. Εύα Καΐλα, μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή, Αντώνη Συρίγο, τον οποίο κι ευχαριστούμε για τη στήριξή του” ανέφερε ο κ. Ρουσσουνέλος, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτών των επαφών στο Υπ. Εργασίας “υπήρξε αυξημένη προσπάθεια για να μπορούν να ωφεληθούν οι ίδιοι οι απλήρωτοι του Νεωρίου, λαμβάνοντας το Κοινωνικό Εισόδημα”.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, η Κοινωνική Υπηρεσία “εντόπισε το πρόβλημα για το οποίο οι ίδιοι δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ενταχθούν στο ΚΕΑ”, αφού όπως εξήγησε, “δεδομένου ότι εκείνοι αυτή τη στιγμή φαίνονται ως εργαζόμενοι καθώς ούτε απολυμένοι είναι ούτε καταγγελίες σύμβασης έχουν γίνει, η πλατφόρμα που λειτουργεί αυτόματα και η Υπηρεσία που διασταυρώνει την κοινωνική ασφάλιση των αιτούμενων, δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους”.
“Με τη βοήθεια και τη συμμετοχή του κ. Συρίγου θέσαμε το θέμα και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και στην υπεύθυνη του Προγράμματος ΚΕΑ ενώ το γνωρίζει και η αναπληρώτρια Υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου ώστε να βρεθεί λύση”.
Ερωτηθείς τί ζητήθηκε από την πλευρά της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην πρόσφατη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, ο κ. Ρουσσουνελος πρόσθεσε πως, “Ζητήσαμε από τη στιγμή που δεν είναι αληθές αυτό που δίνει το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” να υπάρξει παρέμβαση, ρύθμιση, τροπολογία που να λέει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται, διότι δεν πληρώνονται. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να τους εντάξουμε”. Επανέλαβε δε, πως, “Μας είπαν πως εντός μήνα θα έχουμε εξέλιξη” αφού όπως υπογράμμισε, “η συνάντησή μας η τελευταία έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου και αναμένουμε”. Εκτίμησε μάλιστα πως, “πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο καθώς αν δρομολογηθεί το θέμα, το σύνολο των απλήρωτων εργαζομένων θα μπορεί να ενταχθεί. Αυτή είναι η προσπάθειά μας για τη στήριξη προς τους ίδιους”.
Προβλήματα στους χρόνους αποστολής των πακέτων υλικής συνδρομής
Εκτός από την ενημέρωσή του για το ΚΕΑ, για το οποίο συμπλήρωσε πως, η διαχείρισή του πλέον γίνεται από το Κέντρο Κοινότητας Ερμούπολης, σκιαγράφησε και την πορεία του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από το ΤΕΒΑ στη Σύρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως, “συντονίστηκε η διανομή των πακέτων του ΤΕΒΑ χθες και προχθές και πραγματοποιήθηκε η διανομή προϊόντων”. Ερωτηθείς για τον αριθμό των δικαιούχων, τόνισε πως και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα “δικαιούχοι είναι μόνο όσοι έχουν ΚΕΑ και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να το πάρει” επαναλαμβάνοντας πως, “μιλάμε δηλαδή για 405 νοικοκυριά”.
Με φόντο τη μη σταθερή πορεία του ΤΕΒΑ κατά το παρελθόν στην αποστολή και διάθεση των προϊόντων, ο κ. Ρουσσουνέλος διευκρίνισε πως και σήμερα αντιμετωπίζει ο Δήμος πρόβλημα.
“Έρχονται τα προϊόντα με μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα μας ειδοποιούν ότι για παράδειγμα αυτόν τον μήνα θα διανέμουμε είδη καθαρισμού, τον επόμενο τρόφιμα και τον μεθεπόμενο κατεψυγμένα προϊόντα. Υπάρχουν θέματα και το τεράστιο πρόβλημά μας είναι η φύλαξή τους μέχρι τη διαμονή” υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως, αν και η προσπάθεια είναι η διανομή να γίνεται άμεσα, ωστόσο, “την παρούσα φάση τα αποθηκεύσαμε σε έναν χώρο του Δήμου που βρίσκεται πλησίον του σούπερ μάρκετ Νεωρίου και είναι ένας διαμορφωμένος χώρος που προωθήθηκε για τη φύλαξη των συγκεκριμένων τροφίμων”.
Κληθείς να απαντήσει αν η ενημέρωση των δικαιούχων προωθείται απρόσκοπτα, εμφανίστηκε κατηγορηματικά θετικός, εξηγώντας πως “Ενημερώνουμε τους πάντες και λαμβάνουν την υλική συνδρομή αφού έχουμε ένα μητρώο οργανωμένο και κάνουμε τις καταχωρήσεις. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τους ειδοποιούμε. Εμείς το έχουμε πετύχει στο 100%”.
“Να αναλάβει κάθε Δήμος των Κυκλάδων τα προνοιακά επιδόματα του νησιού του”
Πέραν των ανωτέρω, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης από την αρχή λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων επιφορτίστηκε με την αρμοδιότητα καταβολής των προνοιακών επιδομάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Ρουσσουνέλος “Ο Δήμος υποχρεώθηκε να υποκαταστήσει την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους” γεγονός που σήμανε πολλές δυσκολίες και απαίτησε αυξημένη προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται οι συνάνθρωποί μας και μάλιστα η ευαίσθητη κατηγορία των ΑΜΕΑ.
Σήμερα, ο κ. Ρουσσουνέλος επισημαίνοντας πως οι δύο υπάλληλοι της αρμόδιας Υπηρεσίας καλούνται να σηκώσουν συνολικά τον όγκο των προνοιακών στις Κυκλάδες, επανέλαβε τη βασική απαίτηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να αναλάβει ο κάθε Δήμος τα προνοιακά επιδόματα του νησιού του και τις σχετικές ενέργειες και διαδικασίες καταβολής του.
“Οι Δήμοι των νησιών πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την αρμοδιότητα αλλά και το Υπουργείο Εργασίας να σταματήσει να διαιωνίζει την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί ένας Δήμος να υποχρεώνεται με τα προνοιακά όλων των νησιών και μάλιστα με το ελάχιστο προσωπικό δηλαδή έχοντας μόνον δύο υπαλλήλους. Παλαιότερα υπήρχαν έξι άτομα στη Νομαρχία” ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως, “Από την πλευρά μας και δεδομένου ότι αυτά τα προνοιακά επιδόματα πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση, κάνουμε άμεσα τις ενέργειες για να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας. Όμως, πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Από τη στιγμή που οι Δήμοι έχουν δημιουργήσει Κοινωνικές Υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο που αφορά τους πολίτες στα νησιά τους. Είναι ανεπίτρεπτο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να βγάζει προνοιακά επιδόματα της Σαντορίνης, της Νάξου κλπ.”.
“Οι υπάλληλοι μας βγάζουν παλικάρια, εμάς τους πολιτικούς προϊσταμένους των Υπηρεσιών”
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Ρουσσουνέλος κληθείς να απαντήσει αν ο Δήμος κάνει ό,τι καλύτερο για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας υπήρξε συγκεκριμένος. “Το θετικό είναι πως όποιο “όπλο” μας δίνετε από το Υπουργείο, το αξιοποιούμε. Είτε πρόγραμμα είναι είτε δομή και λειτουργία αυτής, εμείς προχωράμε” υποστήριξε κατηγορηματικά, αξιοποιώντας την ευκαιρία να ευχαριστήσει δημοσίως τους συνεργάτες του, τους υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας για το σοβαρό έργο που παράγουν προς όφελος των πολιτών της Σύρου και όχι μόνον.
“Στο Κέντρο Κοινότητας έχουμε δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία διοικητική γραμματεία που κρατά όλο το σύστημα. Έχουν στήσει σε ηλεκτρονική βάση όλα τα δεδομένα των ωφελουμένων και των δικαιούχων των προγραμμάτων και προχωράμε” σημείωσε πρωτίστως, συμπληρώνοντας πως, “Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως όμως όλους τους υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας καθώς χωρίς αυτούς δεν θα κάναμε τίποτα. Από την πρώτη ημέρα που ορίστηκα εντεταλμένος στην Κοινωνική Υπηρεσία τους έχω δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς εκείνους διότι πιστεύω πως οι ίδιοι ως εργαζόμενοι και άρα συνεργάτες μας στον Δήμο, μας βγάζουν ως πολιτικούς προϊσταμένους παλικάρια σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή”. Ως εκ τούτου, κατέληξε πως, “Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το σημαντικό έργο τους όταν μάλιστα οι υποθέσεις μας αντιμετωπίζονται στην Υπηρεσία και ποτέ δεν έχουν φτάσει στην πόρτα του Δημάρχου”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί αθόρυβα”
28 Δεκ. 2018 - 6:20 - Σύγχρονο “Καιάδα” οραματίζεται ο Γιάννης Χαρίτος
10 Σεπ. 2018 - 6:20 - Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας
16 Ιουν. 2016 - 18:36 - Αύξηση ορίων, περισσότεροι δικαιούχοι
12 Μαΐου. 2016 - 6:10 - “Με αντανακλαστικά για τις κοινωνικές ανάγκες”
7 Αυγ. 2023 - 6:19