Επέτειος της ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Προς όφελος της ανθρωπότητας

  • Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, 2017 - 06:23

Η ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των μελών του προς όφελος της ανθρωπότητας επισημάνθηκε κατά τον εορτασμό της 72ης επετείου από την ίδρυσή του ΟΗΕ, στη Σύρο.

Στο πλαίσιο αυτό, τελέστηκε χθες το πρωί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δικηγόρο και Νομικό Σύμβουλο της Νομικής Υπηρεσίας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ελευθέριο Μπάλλα.

Όπως τόνισε, σε μία δύσκολη περίοδο με σημαντικά παγκόσμιας εμβέλειας προβλήματα και απαιτητικές προκλήσεις χωρίς σύνορα, ο ρόλος και η σημασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο.

«Ο ΟΗΕ έχει πράγματι αναλάβει ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες, μέσα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εγκρίθηκε το 1948, ακολουθούμενη από πολλαπλές διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες που έχουν θέσει παγκόσμια πρότυπα για τα αστικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα».

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Αναφερόμενος στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, ο κ. Μπάλλας σημείωσε ότι η φτώχεια, η πείνα, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες έχουν οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από ανθρώπους που χωρίς τη θέλησή τους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Ενώ υποθέτουμε ότι μόνο η Ιορδανία, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και εν συνεχεία η Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από την τρέχουσα προσφυγική κρίση, αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε ότι αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, ποιες άλλες χώρες και ήπειροι πρόκειται επίσης να επηρεαστούν. Δεν είναι αρκετό να αναλάβουμε δράση κατά των ατόμων που ευθύνονται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση αυτών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Δεν είναι αρκετό να σώσουμε τους ανθρώπους από βάρκες που βυθίζονται. Θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας κατά των διακινητών. Δεν είναι αρκετό να στηρίξουμε οικονομικά τους οικονομικούς μετανάστες. Θα πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειες προς τη δημιουργία εκείνων των πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών, οι οποίες θα επιτρέψουν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να μη μεταναστεύουν από τις χώρες τους».

Ανοικοδόμηση των διαλυμένων κοινωνιών

Καταλήγοντας, ο κ. Μπάλλας σημείωσε ότι εβδομήντα δύο χρόνια μετά από την ίδρυση του ΟΗΕ απαιτείται για άλλη μια φορά από τους παγκόσμιους ηγέτες να επιδείξουν πολιτική ικανότητα και όραμα, έτσι ώστε να ανοικοδομήσουν εκ νέου διαλυμένες κοινωνίες και να βρουν το δρόμο προς μια καινούρια ανανέωση.

«Την ίδια στιγμή, αφήνοντας κατά μέρος τα δυνατά στοιχεία και τις αδυναμίες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του ΟΗΕ, δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο, ο Οργανισμός παρέχει το μοναδικό διεθνές φόρουμ, στο οποίο τα έθνη μπορούν να έρθουν σε επαφή, να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν, έτσι ώστε να επιλύσουν όχι μόνο τις διαφορές τους, αλλά και όλες τις διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες θέτουν τη διεθνή τάξη υπό αμφισβήτηση».

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης από εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ετικέτες: