Σοβαρή καθυστέρηση στην λειτουργία
- Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017 - 06:20
“Κλειδωμένο” παραμένει μέχρι σήμερα το παλαιό αρχοντικό Ρεθύμνη στην περιοχή Βαπόρια της Σύρου, αφού αν κι έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την οριστική παραλαβή του μεγάλου έργου επισκευής και συντήρησής του, με σκοπό να λειτουργήσει ως Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ωστόσο, ακόμη, δεν έχει κατακυρωθεί ο οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού από τη Δημοτική Αρχή.
Οι πολύμηνες εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτιρίου, που έφθασαν στο τέλος τους προ σημαντικού χρονικού διαστήματος, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα το δημοτικό συμβούλιο να έχει προχωρήσει στην οριστική παραλαβή του κατά τις πρώτες μέρες του περασμένου Ιουλίου, δεν “συνοδεύτηκαν” από έγκαιρες ενέργειες όσον αφορά στο κομμάτι της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή, σήμερα, αναφορικά με τον χρόνο λειτουργίας του, να μην δύναται να τοποθετηθεί με βεβαιότητα και ακρίβεια.
Μάλιστα, αν και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου σχετικά με το έργο της πολυσυζητημένης προμήθειας προκηρύχθηκε στις 12 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, δεν έχει προκύψει ο οριστικός ανάδοχος, με τον Δήμο να έρχεται στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και να αναδεικνύει τον προσωρινό ανάδοχο, μετά από εξέταση ενστάσεων.
Αξίζει να υπενθυμιστεί δε, πως, η αρχική επιθυμία του εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 ετών “ζωής” του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου αποδείχθηκε αναμφισβήτητα ένα μη ρεαλιστικό σενάριο.
Με φόντο τη σοβαρή εκκρεμότητα της μη προμήθειας του μουσειολογικού εξοπλισμού μέχρι στιγμής, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος αν και παραδέχθηκε κι αναγνώρισε τη σοβαρή καθυστέρηση στο κομμάτι της λειτουργίας του Μουσείου, ωστόσο, απαρίθμησε τους βασικούς λόγους για τους οποίους, ο ίδιος υποστήριξε πως, προκύπτει η συγκεκριμένη “αργοπορία”.
Πρέπει να τονισθεί πως, η διαδικασία της προμήθειας του εξοπλισμού, που αφορά σε τοποθέτηση και φωτισμό εκθεμάτων, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, δεν θα υπερβεί τους τέσσερις μήνες, ενώ ο σχετικός προϋπολογισμός οριζόταν στο ποσό των 359.762,44 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
“Μάλλον δεν θα προλάβουμε την ανάδειξη οριστικού αναδόχου μέσα στο 2017”
Σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι προσπάθειες ανάδειξης του οριστικού αναδόχου, ρωτήθηκε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας αρχικά πως, στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, έρχεται η εισήγηση της έγκρισης του προσωρινού αναδόχου.
“Έχει γίνει ο διαγωνισμός για το έργο του εξοπλισμού του Μουσείου. Είχαν έρθει τέσσερις υποψήφιοι ανάδοχοι εκ των οποίων οι δύο “κόπηκαν” λόγω έλλειψης δικαιολογητικών” ανέφερε σε πρώτο επίπεδο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Η Οικονομική Επιτροπή είχε προβεί στην απαραίτητη διαδικασία για τον προσωρινό ανάδοχο” ωστόσο, “ακολούθησαν ενστάσεις και συγκεκριμένα δύο ενστάσεις” τις οποίες έπρεπε να ελέγξει η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Συμβάσεων.
“Μετά από το σύνολο των διαδικασιών και των απαντήσεων της αρμόδιας Αρχής μένει ο ένας ανάδοχος (TETRAGON Μελετητική)” αφού όπως ενημέρωσε, “Απορρίφθηκε η μία ένταση, η άλλη έγινε εν μέρει δεκτή, επομένως τώρα πρέπει η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει σύμφωνα με τα έγγραφα της εισήγησης και την γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Δήμου”.
Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, πλέον, “πάμε για οριστική κατακύρωση του αναδόχου και η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά”.
Κληθείς να διευκρινίσει αν η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου είναι εφικτή εντός του επόμενου έτους και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου, αφού το έργο του αναδόχου δεν θα απαιτήσει παραπάνω από τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του διαγωνισμού και της σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπήρξε φειδωλός στις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας όμως πως, κατά πάσα πιθανότητα η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, θα προκύψει εντός του επόμενου έτους.
“Απ΄ ό,τι φαίνεται μάλλον δεν θα προλάβουμε μέσα στο 2017” δήλωσε σχετικά, διευκρινίζοντας πως, καθώς πρόκειται για διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό λόγω ύψους προϋπολογισμού, υπήρχε καθυστέρηση. “Πιστεύω ότι δεν θα προλάβουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να είναι δική μας υπαιτιότητα” υποστήριξε κατηγορηματικά, δικαιολογώντας την χρονική καθυστέρηση, από τις αρχές του 2017 έως και το μέσον του ίδιου έτους, διάστημα κατά το οποίο δεν είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. “
“Προέκυψαν νέα δεδομένα με τη νομοθεσία. Δεν θα χαθεί άλλος χρόνος”
Συγκεκριμένα, ο κ. Βακόνδιος μίλησε για τη διαδικασία του διαγωνισμού, υπογραμμίζοντας πως, δεδομένης της νέας νομοθεσίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως και κάθε Δήμος, χρειάστηκαν ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να αντεπεξέλθουν.
“Είναι μία καινούργια διαδικασία και ήταν ένας ηλεκτρονικός διαγωνισμός, από τους πρώτους που έγιναν από εμάς, γιατί είναι μεγάλο το ποσόν” δήλωσε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα, πως, “δεν γνωρίζαμε αρκετά τις διαδικασίες, άλλαξαν αρκετά δεδομένα με τη νέα νομοθεσία για τους διαγωνισμούς κι αυτό έφερε καθυστερήσεις σε όλους τους Δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα τις μειωμένες απορροφήσεις έργων”.
Στα ανωτέρω, σχολίασε επίσης, πως, “Οι διαγωνισμοί απαιτούν μεγάλο χρόνο, βέβαια υπήρξαν τροπολογίες που ελπίζουμε ότι θα διορθώσουν αυτό το θέμα και θα βελτιστοποιήσουν τους χρόνους”. Υπογράμμισε δε, πως, “Όταν οι Δήμοι και οι Υπηρεσίες αντιμετωπίζουν έναν νόμο για πρώτη φορά και υπάρχουν και πολλές διαδικασίες, σίγουρα “παίρνει” περισσότερο χρόνο απ΄ ό,τι στο παρελθόν”.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω κι ερωτηθείς, αν η κριτική της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως αυτή εκφράστηκε προ μηνών για το συγκεκριμένο θέμα, έχει βάση, ως προς το ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος αφού δεν είχε συνταχθεί σωστά ο προηγούμενος προϋπολογισμός και το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να μην μπορεί να αξιοποιήσει τους πρώτους μήνες του 2017 για τη δρομολόγηση της διαδικασίας προμήθειας του μουσειολογικού εξοπλισμού, ο κ. Βακόνδιος προτίμησε να επισημάνει πως, στο εξής δεν θα χαθεί άλλος χρόνος.
“Δεν ήμουν κι εγώ εξ αρχής σε αυτό το θέμα Αντιδήμαρχος. Είχαμε βάλει όμως τα χρήματα στον περυσινό προϋπολογισμό, η Αποκεντρωμένη μας είχε γυρίσει πίσω τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα και ξεκινήσαμε ξανά τη διαδικασία τον Μάρτιο” σχολίασε σχετικά, αναφέροντας μάλιστα πως, “με την αναμόρφωση διορθώσαμε τα ποσά”. Ωστόσο, αναφορικά με το διάστημα του τριμήνου από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο, οπότε κι έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι παραπάνω.
“Τον Ιούλιο βγήκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός και μετά είχαμε τις προσφυγές” επανέλαβε μόνον, δεσμευόμενος πως, στο εξής θα “τρέξουν” οι διαδικασίες.
Σε κάθε περίπτωση, εντός του 2018 η έναρξή του
Σύμφωνα με όσα συμπληρωματικά δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Βακόνδιος, “Ελπίζουμε πως εντός του 2018 θα αρχίσει και θα ολοκληρωθεί το έργο. Μέχρι το καλοκαίρι θέλουμε να έχει ολοκληρωθεί. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο ανάδοχος, πρέπει μέσα σε τέσσερις μήνες να το ολοκληρώσει”. Επανέλαβε αρκετές φορές μάλιστα πως, “Ελπίζουμε μέσα στο 2018 να έχει ολοκληρωθεί και από εδώ και πέρα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα”, ενώ ταυτόχρονα, ως προς το κομμάτι της χρηματοδότησης δήλωσε πως, προέρχεται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν χάνεται.
“Τα χρήματα υπάρχουν και είναι από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι στα συνεχιζόμενα από το 2017 έργα και στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2018” δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας μάλιστα πως, ακόμη και τον παρόντα χρόνο να γινόταν η έναρξη του έργου, στην οικονομική κάλυψη δεν θα προέκυπτε κανένα πρόβλημα.
“Ακόμη και τώρα να ξεκινούσε, θα μπορούσε να απορροφηθεί ένα ποσό και όλο το άλλο ποσό θα μεταφερόταν στο 2018” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Ερμούπολη αποκτά ένα ακόμη Μουσείο
Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του για το πολυσυζητημένο θέμα της μη προώθησης με ταχείς ρυθμούς της λειτουργίας του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, θέλησε να τονίσει πως, το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί έναν σημαντικό στόχο για τη Δημοτική Αρχή, αφού στους ήδη υφιστάμενους πολιτιστικούς χώρους, θα έρθει να προστεθεί και το συγκεκριμένο Μουσείο.
“Το κτίριο μετά τις εργασίες αναστήλωσής του έχει γίνει πολύ ωραίο” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, επισημαίνοντας μάλιστα πως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας και της τοποθέτησης του εξοπλισμού, το Λαογραφικό Μουσείο θα παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη εικόνα. “Πιστεύω ότι με την προμήθεια του εξοπλισμού και την τοποθέτηση των εκθεμάτων θα είναι ένα ολοκληρωμένο Μουσείο” δήλωσε ο κ. Βακόνδιος, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Είναι ένα από τα έργα που πραγματικά προσπαθούμε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 επειδή είναι ένα πολύ καλό έργο για το νησί μας και το Λαογραφικό Μουσείο θα έρθει να προστεθεί στη λίστα με τους πολιτιστικούς χώρους του νησιού”.
Χρονοδιάγραμμα εργασιών μέχρι την τελική εικόνα του
Όπως προαναφέρθηκε στην παρούσα αναφορά, το σύνολο των εργασιών για την τελική εικόνα του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου θα απαιτήσει τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με το ενδεικτικό πλάνο των εργασιών, εντός αυτού του διαστήματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από ενέργειες του αρμόδιου επιστημονικού προσωπικού που θα διαθέσει η εταιρεία - ανάδοχος.
Ειδικότερα, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί συνολικά η εργασία του Μουσειολόγου ως προς το κομμάτι της μελέτης εφαρμογής της μουσειολογικής μελέτης σε συνεργασία με ειδικό επιμελητή ιστορικό / λαογράφο, όπως επίσης, η εργασία του αρχιτέκτονα μουσειολόγου σε επίπεδο συντονισμού κι επίβλεψης των σταδίων υλοποίησης της έκθεσης σε νοηματικό και τεχνικό επίπεδο σχεδιασμού κι εφαρμογής, καθώς και να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής των πολυμεσικών εφαρμογών (και εγκατάσταση αυτών).
Επίσης, βάσει του ενδεικτικού πλάνου πάντοτε, από τον δεύτερο μήνα έως και τον τέταρτο προβλέπεται η προώθηση του γραφιστικού σχεδιασμού και τέλος η προμήθεια κι εγκατάσταση των εκθεσιακών κατασκευών.
Αξίζει να σημειωθεί, πως, το σύνολο των εκθεμάτων, αποτελεί πολύτιμη “περιουσία” του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κι έχει συγκεντρωθεί μέσα και από δωρεές που κατά καιρούς είχαν γίνει προς τη διοίκησή του, με σκοπό ο λαογραφικός “πλούτος” να εκτεθεί προκειμένου να τον γνωρίσουν όχι μόνον οι κάτοικοι της Σύρου, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Το 2024 προσπαθήσαμε να μη χάσουμε χρηματοδοτήσεις”
30 Δεκ. 2024 - 6:20 - “Πράσινο φως” για τη στατική ενίσχυση του γηπέδου βόλεϊ
30 Δεκ. 2024 - 6:19 - “Κλείνει” την υπόθεση πυροπροστασίας όλων των σχολείων
27 Δεκ. 2024 - 6:19 - Τα έργα του 2025 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης
5 Δεκ. 2024 - 6:20 - Άρχισαν εργασίες στον χειμερινό κινηματογράφο
4 Δεκ. 2024 - 6:19