Η Σύρος μπροστά σε χιλιάδες μάτια
- Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2018 - 06:19
Σημαντικές πτυχές του λαμπρού βιομηχανικού παρελθόντος της Ερμούπολης ξετυλίγονται από χθες μπροστά στα μάτια εκατοντάδων επισκεπτών του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου του Δήμου Αθηναίων.
Εξαρτήματα των εργοστασίων Κλωστοϋφαντουργίας, έργα τέχνης της Υαλουργίας του 19ου αι., φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Νεωρίου και της πλωτής δεξαμενής, καθώς και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 συμμετέχουν στην έκθεση της Τεχνόπολης «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία».
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα και μέσα από τα εκθέματα του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, να γνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά της Σύρου, που για χρόνια αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Θ. Μενδρινού: «Το νησί μας ξεχωρίζει»
Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως 25 Μαρτίου 2018 παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης Θωμαή Μενδρινού, ενώ τα τεκμήρια συνόδευσε στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης Αλέξης Μαραντζίδης, ο οποίος-υπενθυμίζεται ότι- είχε φέρει πριν από κάποια χρόνια το αυτοκίνητο Enfield από την Αγγλία στη Σύρο. Την έκθεση θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες και η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαργαρίτα Καλουτά.
«Η συμμετοχή του Βιομηχανικού Μουσείου στην έκθεση της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας τόσο για το Βιομηχανικό Μουσείο όσο για την Σύρο, καθώς προβάλλουμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού μας σε χιλιάδες επισκέπτες», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας ότι, το νησί μας δικαιωματικά κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Βιομηχανίας της Ελλάδας.
«Έχουμε έναν πολύτιμο θησαυρό τον οποίο οφείλουμε με τις ενέργειες μας να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό πως το Τμήμα Πολιτισμού και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης αποδεικνύουν έμπρακτα για ακόμη μια φορά πως με πνεύμα συνεργασίας μπορούν να γίνουν σημαντικές ενέργειες προς όφελος της Σύρου. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνο Μπιτζάνη και την υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου κ. Μαρία Φλώρου για τη συνεργασία, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά και την περηφάνεια της για το γεγονός ότι το αμαξάκι Enfield της Σύρου αποτελεί το μεγαλύτερο έκθεμα της έκθεσης, προκαλώντας το ενδιαφέρον και το θαυμασμό των επισκεπτών.
Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία
Όπως υπογραμμίζεται στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου της έκθεσης, το οποίο υπογράφει η ιστορική επιμελήτρια, Χριστίνα Αγριαντώνη «η Ελληνική βιομηχανία υπήρξε, και κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες, όπως και αποτυχίες. Παρά την εκτεταμένη αποβιομηχάνιση στην πρόσφατη εποχή, που έπληξε εξάλλου όλο τον δυτικό κόσμο, υπάρχει ακόμα, και αποτελεί την πιο σημαντική προοπτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Η έκθεση της Τεχνόπολης αφιερώνεται στους δημιουργούς της, επιχειρηματίες και εργαζομένους. Η επιλογή των επιχειρήσεων που παρουσιάζονται βασίστηκε σε τρία κριτήρια: πρωτοπορία (πρώτη επένδυση σε νέους κλάδους, που απαιτεί τόλμη και ρίσκο), καινοτομία (εισαγωγή νέων προϊόντων, νέων διαδικασιών παραγωγής και μεθόδων οργάνωσης, όπως και μάρκετινγκ) και μακροβιότητα.
Ως εκ τούτου, στόχος της έκθεσης είναι να καταστήσει γνωστό στο κοινό ότι στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες, οι καινοτομίες, η απάντηση στις προκλήσεις.
Συναρπαστικό ταξίδι στο βιομηχανικό παρελθόν της Ελλάδας
Στις τρεις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται και εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Οι επισκέπτες παρακολουθούν την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές και μέσα από άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουν τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών.
Πρώτη στάση αποτελεί το Μηχανουργείο και δεύτερη η αποθήκη. Το κοινό περιηγείται στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…
Το πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι στο βιομηχανικό παρελθόν της χώρας μας συνεχίζεται στο Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου, το οποίο μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια. Επιπλέον, στο Νέο Υδαταέριο παρουσιάζονται έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φίλους.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αποτελεί το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας. Άνοιξε για το κοινό το 2013 με στόχο την ανάδειξη και προστασία του παλαιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, ενός μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια.
Δελτίο Τύπου Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
"Η λαμπρή βιομηχανική ιστορία της Σύρου ξεδιπλώνεται στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών, με τη συμμετοχή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης στην ιστορική έκθεση «160 χρόνια Made in Greece» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη έκθεση, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά, σε τόσο μεγάλη έκταση, τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1860-1970.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Σύρου - Ερμούπολης κα Θ. Μενδρινού, η οποία εκπροσώπησε το νησί μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Κων. Μπιτζάνης έκανε στον χαιρετισμό του ειδική αναφορά στο σπουδαίο παρελθόν της Σύρου και του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης.
Την έκθεση κοσμούν αντικείμενα του Βιομηχανικού Μουσείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως το θρυλικό αυτοκίνητο Enfield 8000, εξαρτήματα των εργοστασίων Κλωστοϋφαντουργίας, έργα τέχνης της Υαλουργίας του 19ου αι., καθώς και φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Νεωρίου και της πλωτής δεξαμενής, ενώ στο σύνολό της, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει πάνω από 800 αντικείμενα.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να απευθύνουμε στην Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης για την πολύτιμη συμβολή τους".
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00
Σάββατο και Κυριακή 11.00 – 20.00
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενέργειες για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Βιομηχανικού Μουσείου
23 Φεβ. 2024 - 6:16 - "Μήλον της έριδος" το θέατρο Απόλλων
14 Ιαν. 2025 - 6:15 - "Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά"
13 Ιαν. 2025 - 6:16 - Η ξυλοναυπηγική τέχνη μέσω ψηφιακής απεικόνισης
13 Αυγ. 2024 - 6:16 - Το Βιομηχανικό Μουσείο να περάσει σε νέα “εποχή”
23 Μαΐου. 2024 - 6:20