Χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων
- Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, 2018 - 06:11
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση της ωρίμανσης των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε 10 περιοχές της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.
Με την υπογραφή της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και αντίστοιχων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων των ευρύτερων περιοχών: 1. Χαλκίδας, 2. Λαμίας, 3. Λάρισας, 4. Λιβαδειάς, 5. Βόρειου Έβρου, 6. Φωκίδας, 7. Κέρκυρας, 8. Λέσβου, 9. Σαμοθράκης, 10. Πάρου.
Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.
Στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Υλοποιούμε με συνέπεια τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων στηρίζοντας οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις.
Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και με στοχευμένες παρεμβάσεις, χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα, που θα βάλουν τέλος στην επί σειρά ετών ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων.
Αναλάβαμε τη δέσμευση, από το καλοκαίρι, για ενίσχυση όχι μόνο των έργων αλλά και της μελετητικής ωρίμανσης εκείνων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν χρόνιες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων μελετών. Αυτή τη δέσμευση υλοποιούμε με τη συγκεκριμένη ειδική δράση την οποία σχεδιάσαμε και ενεργοποιούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε:
«Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να αλλάξει η διαχείριση των απορριμμάτων και να αξιοποιούμε τους πόρους, που περιέχουν, προς όφελος της κοινωνίας. Επιλύουμε έτσι σημαντικά προβλήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη, με ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσει σύγχρονα έργα. Οι 10 μελέτες που χρηματοδοτούμε σήμερα, θα λύσουν μεγάλες τοπικές εκκρεμότητες και θα δώσουν θέσεις εργασίας και πολύτιμες πρώτες ύλες για την κυκλική οικονομία.
Σύντομα θα χρηματοδοτηθεί η επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων και κάθε Δήμος θα έχει ένα εργαλείο ανάπτυξης της ανακύκλωσης, Πράσινα Σημεία και χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων. Ενθαρρύνουμε τις τοπικές αρχές να επιταχύνουν το βηματισμό τους. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία και αποφασιστικότητα».
Δύο κρίσιμα έργα για την Πάρο
Ο Δήμος Πάρου, ανακοινώνει ότι με την υπ’αριθμόν ΑΔΑ:6ΚΒΤ465ΧΙ8-49Θ απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης εντάχθηκε η πράξη «Μελέτες ωρίμανσης Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Πάρου και μελέτες ωρίμανσης του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Πάρου» με Κωδικό ΟΠΣ 5010735 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 245.756,12 € . Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης & Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου. Δικαιούχος της πράξης είναι ο Δήμος Πάρου και φορέας λειτουργίας και κύριος του έργου είναι ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ.
Στην ανωτέρω πράξη περιλαμβάνονται 2 υποέργα, ήτοι οι μελέτες ωρίμανσης του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Πάρου και οι μελέτες ωρίμανσης μονάδας κομποστοποίησης Δήμου Πάρου.
Ο ΧΥΤΑ Πάρου Αντιπάρου ξεκίνησε την λειτουργία του στις 10-07-2008. Έκτοτε δέχεται τα απορρίμματα της Διαχειριστικής Ενότητας που περιλαμβάνει τους Δήμους Πάρου και Αντιπάρου.
Το γήπεδο εγκατάστασης του Χ.Υ.Τ.Α. έχει έκταση 105,4 στρέμματα. Από το χώρο αυτό 21,068 περίπου στρέμματα έχουν διαμορφωθεί και χρησιμοποιούνται για την απόθεση των απορριμμάτων (κυψέλη της Α’ φάσης λειτουργίας, χωρητικότητας 232.914m3.)
Είναι επιτακτική η ανάγκη της επέκτασής του καθώς η χωρητικότητα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ αναμένεται να εξαντληθεί τους πρώτους μήνες του 2020. Σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, προκύπτει ότι έως τώρα έχουν εναποτεθεί περί τα 180.247,49 m3 αποβλήτων, ενώ η υπολειπόμενη χωρητικότητα υπολογίζεται σε είναι περίπου 52.666,51m3.
Η χωρητικότητα του απορριμματικού ανάγλυφου της Β΄ φάσης φθάνει τα 230.191 m3. Έτσι με την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης λειτουργίας η συνολική χωρητικότητα του ΧΥΤΑ (Α και Β φάση) θα ανέρχεται σε 463.105 m3. Με τις δύο αυτές λεκάνες απόθεσης, εξασφαλίζεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ για 25 έτη.
Στα πλαίσια των σύγχρονων τεχνικών για τη βέλτιστη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, εντάσσεται και η βιολογική επεξεργασία (κομποστοποίηση) του οργανικού κλάσματος αυτών ήτοι βιοαπόβλητα, πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων, κλπ. που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί το σύνολο του δήμου.
Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων που μπορεί να επιφέρει μια σειρά από περιβαλλοντικά, οικονομικά & κοινωνικά οφέλη και να συμβάλει σημαντικά στην απομάκρυνση του υφιστάμενου συστήματος από τις συνήθεις πρακτικές όπως η απευθείας διάθεση στους χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς να έχει προηγηθεί προεπεξεργασία.
Με τη μείωση του όγκου των προς διάθεση στο ΧΥΤΑ αποβλήτων συμβάλλουμε στη ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων από την υγειονομική ταφή οργανικών αποβλήτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη εθνικών στόχων σχετικά με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και μεταποιημένων προϊόντων.
Η βασική χρήση του κομπόστ καλής ποιότητας είναι ως καλλιεργητικό μέσο. Τα καλλιεργητικά μέσα περιλαμβάνουν υλικά, όπου αναπτύσσονται τα φυτά. Περίπου το 60% των καλλιεργητικών μέσων χρησιμοποιούνται στην ερασιτεχνική κηπευτική (φυτόχωμα) και το υπόλοιπο σε επαγγελματικές εφαρμογές (θερμοκήπια, καλλιέργειες κλπ.).
Επιπλέον με τη διαχείριση των χωριστά προδιαλεγμένων του Δήμου Πάρου και της βιολογικής επεξεργασίας θα είναι δυνατή η παραγωγή χρήσιμου προϊόντος (κομπόστ) και η ασφαλή τελική διάθεσή του ή πώληση εκτός των εγκαταστάσεων του έργου. Τέλος, η υλοποίηση του παρόντος έργου θα συμβάλει άμεσα στην αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί.
Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σχολίασε για την εξέλιξη αυτή “ Σχεδιάζουμε το μέλλον, προστατεύοντας το περιβάλλον. Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά για την υλοποίηση δύο κρίσιμων έργων για το νησί μας”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ΧΥΤΑ Πάρου - Αντιπάρου
3 Οκτ. 2022 - 15:42 - Εξελίξεις για τα περιβαλλοντικά έργα της Πάρου: ΧΥΤΑ και μονάδα κομποστοποίησης
24 Μαΐου. 2021 - 14:15 - 462.000 ευρώ για έργα υποδομής στην Πάρο
18 Ιαν. 2019 - 14:07 - Ενισχύεται ο Αθλητισμός στην Αμοργό
30 Νοε. 2024 - 7:59 - Επεσήμανε την ανάγκη ίδρυσης ΚΕΔΑΣΥ στη Σαντορίνη
29 Νοε. 2024 - 17:49