Ο φόρος διαμονής επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο
- Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:19
Εκδόθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου διαμονής.
Στην απόφαση ορίζεται η διαδικασία επιβολής και απόδοσης του νέου φόρου, όπως και το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης του.
Τόσο για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και αφορούν στην πρώτη χρονιά επιβολής του φόρου, όσο και για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στον κλάδο, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης.
Πλέον αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, με την οποία θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις για την φορολογική αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, που δεν προκύπτουν με σαφήνεια από την εν λόγω απόφαση.
Τα οριζόμενα στην απόφαση
Επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου φόρος διαμονής σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, ο οποίος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση αυτών. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται από τις ως άνω επιχειρήσεις με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής», το οποίο εκδίδεται πάντοτε προς τον χρήστη του δωματίου ή του διαμερίσματος, μετά την διαμονή του σε αυτό και πριν την αναχώρηση του. Ο φόρος αποδίδεται από τις ως άνω επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής».
Το «ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία: ημερομηνία έκδοσης, επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης, ονοματεπώνυμο διαμένοντα προς τον οποίο εκδίδεται, ημερομηνίες που αφορά η διαμονή και το συνολικό ποσό φόρου διαμονής καθώς και τον αριθμό και την ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.
Το «ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» εκδίδεται προς τον διαμένοντα στο δωμάτιο ή διαμέρισμα ή, σε περίπτωση περισσότερων διαμενόντων στο ίδιο δωμάτιο ή διαμέρισμα, σε έναν εξ αυτών. Δύναται να εκδίδεται και συγκεντρωτικά, όταν ο φόρος διαμονής αφορά τη χρήση περισσότερων του ενός δωματίων ή διαμερισμάτων και το παραστατικό πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών εκδίδεται για το σύνολο των δωματίων ή διαμερισμάτων προς έναν εκ των διαμενόντων ή προς τρίτο.
Το «ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας και ο φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής.
Στην Ευρώπη είναι δημοτικός φόρος
Επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με τον νέο φόρο διαμονής έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη».
Όπως είπε «ο φόρος αυτός ναι μεν υπάρχει σε διάφορες πόλεις και περιοχές της Ευρώπης, αλλά είναι 100% δημοτικός φόρος και γι’ αυτό τον λόγο δεν τον επιβάλλουν όλες οι πόλεις, σε αντίθεση με την εφαρμογή του στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά είναι υπέρ του δημοσίου».
Έκανε δε γνωστό ότι «πριν την τελική απόφαση υπήρξαν κάποιες συζητήσεις ώστε να έχει ο συγκεκριμένος φόρος μεγαλύτερη εισπρακτική δυνατότητα και όγκο, αλλά οι παρεμβάσεις που έγιναν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο οδήγησαν στο να αρθεί αυτό το σκεπτικό, με αποτέλεσμα ο φόρος να επιβάλλεται ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση».
Ενημερωτικά να αναφερθεί ότι ο φόρος αυτός δεν θα εισπράττεται με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών προς τον πελάτη, αλλά ξεχωριστά, όμως θα αποδίδεται όπως το ΦΠΑ.
Έχει καθοριστεί ο φόρος διαμονής ανά κατηγορία ξενοδοχείου και συγκεκριμένα για 1-2 αστεριών 0,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση, για 3 αστεριών 1,50 ευρώ, 4 αστεριών 3 ευρώ και 5 αστεριών 4 ευρώ. Σε 0,50 ευρώ είναι και για το σύνολο των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Να επισημανθεί δε ότι ο φόρος ισχύει για όλους τους τύπους μονάδων διαμονής.
Οικονομικές τρικλοποδιές στον τουρισμό
Την οικονομική επίπτωση που θα έχει ο φόρος στον κλάδο των ξενοδόχων, κατά την τρέχουσα χρονιά, ανέλυσε ο κ. Αρβανίτης, ενημερώνοντας ότι «με την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου επιβαρύνεται επιπλέον η διαμονή και ειδικά εμείς εδώ στα νησιά, μετά την αύξηση του ΦΠΑ, που ίσχυσε και στη διαμονή και την εστίαση, επιβαρύνεται ολόκληρο το πακέτο».
Διευκρινίζοντας ότι η επικαλούμενη επιβάρυνση αφορά στα τουριστικά πακέτα τα οποία έχουν ήδη προσυμφωνηθεί από τους ξενοδόχους, είπε ότι «δημιουργείται και ένα πρόβλημα με τα ξενοδοχεία, τα οποία είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαια πριν την εφαρμογή του νόμου και έκλεισαν μεγάλα πακέτα, με τους tour operator να μην δέχονται ούτε συζήτηση για την πληρωμή του φόρου από τους πελάτες. Αυτό δημιουργεί θέμα για την τρέχουσα χρονιά, καθώς ο πελάτης, βάσει της συνθήκης της Φρανκφούρτης, όταν αγοράζει ένα πακέτο από τον tour operator, σημαίνει ότι στο ποσό που έχει πληρώσει συμπεριλαμβάνονται τόσο το πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και όλοι οι νόμιμοι φόροι. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή του, ειδικά όταν οι πελάτες έρχονται μέσω τουριστικών γραφείων, οπότε ο ξενοδόχος δεν θα μπορεί να τον εισπράξε»ι.
Αναφερόμενος στο τελικό αποτέλεσμα που αφορά στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας έκρινε ότι «επιβαρύνουμε οικονομικά συνεχώς το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στον τομέα του ανταγωνισμού, μεταξύ των άλλων χωρών της Μεσογείου έναντι της Ελλάδας».
Πέραν αυτού όμως επεσήμανε και τις επιπτώσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων, καθώς όπως υποστήριξε «επιβαρύνεται και η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση, η οποία μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον σαν αυτό που ισχύει, θα κληθεί και πάλι να πληρώσει, όπως έγινε με την επιβάρυνση που επωμίστηκε ο ξενοδόχος την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς οι τιμές είχαν δοθεί και δεν μπορούσε να επιβαρυνθεί ο πελάτης. Έτσι και φέτος πάλι ο ξενοδόχος θα επιβαρυνθεί από αυτό τον φόρο».
Κατέληξε δε σχολιάζοντας ότι «επειδή ο ελληνικός τουρισμός πηγαίνει καλά, αντί να του βάζουν συνεχώς οικονομικές «τρικλοποδιές», θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτό που συμβαίνει και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερες χρονιές τουριστικά».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η ONEX στο Greener ShippingSummit: Στόχος να επιστρέψει η βιομηχανία σε Ελλάδα και Ευρώπη
18 Νοε. 2024 - 13:45 - Επιδοτήσεις σε ανέργους για να ανοίξουν την επιχείρηση τους - Νέα πλατφόρμα αδειοδοτήσεων
18 Νοε. 2024 - 9:40 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.
18 Νοε. 2024 - 8:12 - Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης στην ΠΟΞ και στη Philoxenia 2024
18 Νοε. 2024 - 8:09 - Θέρμανση: Ποιοι είναι οι οικονομικοί και αποδοτικοί τρόποι για να ζεσταθούμε φέτος
17 Νοε. 2024 - 15:36