«Πρώτα απ’ όλα είμαι άνθρωπος»
- Δευτέρα, 12 Μαρτίου, 2018 - 06:18
Μία γυναίκα, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην μουσική παιδεία, αλλά και κουλτούρα του νησιού, τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου, στην καθιερωμένη, πια, μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.
Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Άνω Σύρου, διοργάνωσε μία εντυπωσιακή εκδήλωση, προκειμένου να τιμήσει τη γυναίκα, με τη συμμετοχή, αιγίδα και παρουσία εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Τιμώμενο πρόσωπο και εκφραστής της γυναικείας δυναμικότητας, ικανότητας και πολυπραγμωσύνης, ήταν αυτή τη χρονιά η αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και μαέστρος στον Μουσικό Όμιλο Σύρου, κ. Alice Labarche.
«Απόσταγμα γνώσης, αγάπης και εμπειρίας»
Παρουσιάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Μπάμπης Κουλούρας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, σημείωσε, πως «φέτος, αποφασίσαμε να τιμήσουμε, ετούτη την Ημέρα της Γυναίκας, μία πολύ άξια, όμορφη και δραστήρια γυναίκα, η οποία είναι γαλλίδα στην καταγωγή, μιλά πολύ καλά τα ελληνικά, ωστόσο μιλά και μία γλώσσα παγκόσμια, τη γλώσσα της ψυχής, τη μουσική. Αγάπησε την Ελλάδα και τη Σύρο μας, όπως και την πατρίδα της. Φέτος, θα τιμήσουμε λοιπόν την Αρχιμουσικό της δημοτικής Φιλαρμονικής και μαέστρο του Μουσικού Ομίλου Σύρου, κ. Alice Labarche και στο πρόσωπό της, φυσικά, όλες τις γυναίκες του κόσμου».
Όπως ανέφερε, «η Alice ζει στο νησί μας πάρα πολλά χρόνια και μας δίνει το απόσταγμα της γνώσης, της αγάπης και της εμπειρίας της στη μουσική. Είναι μία πολύ φωτεινή, δυναμική, αλλά και ευαίσθητη γυναίκα, που αισθανόμαστε πια δικό μας άνθρωπο, αφού ζει ανάμεσά μας και μεταλαμπαδεύει την ευαισθησία της και τη μουσική της παιδεία, σε μας και στα παιδιά μας. Ποιος δεν την έχει καμαρώσει με το ωραίο της παράστημα, να διευθύνει τη φιλαρμονική μας και το μουσικό μας όμιλο στις παρελάσεις, στις λιτανεύσεις και τις συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων».
Πορεία γεμάτη μουσική και διακρίσεις
Την παρουσίαση του βιογραφικού της τιμώμενης, κ. Labarche, ανέλαβε η εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου, κ. Ματίνα Ψάλτη.
Η κ. Ψάλτη αναφέρθηκε στην πορεία της αρχιμουσικού, από την αρχή της ζωής της, στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, τις σπουδές της στη μουσική, τις οποίες ξεκίνησε από 7 ετών, στη φιλαρμονική της περιοχής, έως τα πρώτα πτυχία με άριστα, από το Confédération Musicale de France στο Παρίσι και το χρυσό μετάλλιο στο κλαρινέτο, στο Εθνικό Ωδείο Γαλλίας.
Όπως σημείωσε η κ. Ψάλτη, σε όλα τα χρόνια των σπουδών της συμμετείχε στις χορωδίες της σχολής, παιδική και τετράφωνη, ως σοπράνο και αργότερα ως αναπληρωματική μαέστρος, ενώ από το 1986 έως το 1995 εργάστηκε σε σχολή ειδικευμένη στη διδασκαλία πνευστών και κρουστών οργάνων, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ενορχήστρωση και τη σκηνοθεσία τεσσάρων μουσικοχορευτικών παραστάσεων παιδικών και εφηβικών χορωδιών, με συμμετοχές σε χορωδιακές παραστάσεις.
Στην ίδια σχολή δίδαξε θεωρία της μουσικής και κλαρινέτο διοργανώνει σεμινάρια προετοιμασίας τελειόφοιτων φοιτητών για τις εξετάσεις στη θεωρία της μουσικής, ενώ δημιούργησε ορχήστρα δωματίου για κλαρινέτα και σαξόφωνα ερμηνεύοντας πλούσιο ρεπερτόριο, από την προκλασσική έως τη σύγχρονη μουσική.
Από το 1995 εγκαθίσταται στην Ελλάδα διδάσκοντας κλαρινέτο και σαξόφωνο στη Φιλαρμονική της Χαλκίδας, στο Ωδείο Ναυπλίου, στη Φιλαρμονική της Ακράτας, στο Δημοτικό Ωδείο Ορχομενού, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ως μουσικός στη Φιλαρμονική της Νέας Φιλαδέλφιας. Από το 2000 έως το 2007 διδάσκει θεωρία της μουσικής, σαξόφωνο και κλαρινέτο στο Εθνικό Ωδείο Χολαργού, όπου αναλαμβάνει και την παιδική χορωδία.
Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τον γνωστό σαξοφωνίστα, κ. Θεόδωρο Κερκέζο, στην ορχήστρα σαξοφώνου της τότε Νομαρχίας Πειραιά ως μουσικός και ενορχιστρωτής και συμμετέχει ως εξωτερική συνεργάτης σε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Ραδιοφωνική Ορχήστρα της Πράγας, καθώς και τη Βασιλική Ορχήστρα της Ρωσίας.
Το 2007 επιλέγει ως τόπο εγκατάστασής της τη Σύρο και συνεργάζεται με μουσικούς εκδοτικούς οίκους στον τομέα της ενορχήστρωσης, ενώ το 2008, μετά από πρόταση του τότε αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Απόστολου Μάρη, αναλαμβάνει τα ηνία της ορχήστρας, ως διευθύντρια.
Η κ. Ψάλτη τόνισε, πως «οι προτεραιότητές της δεν περιορίζονται μόνο στην ανανέωση του ρεπερτορίου της Φιλαρμονικής, που αφορά στις εθνικές επετείους και τις θρησκευτικές τελετές του νησιού. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της αφιερώνεται στη μελέτη και τη διδασκαλία ποικίλων ειδών μουσικής για την ορχήστρα, παρουσιάζοντας το μουσικό αποτέλεσμα στο κοινό του νησιού μέσω παραστάσεων», όπως, ενδεικτικά:
- Καμπαρέ (2009)
- 140 Χρόνια Μουσικής (2010)
- Συριανοί Δημιουργοί (2010)
- Μουσική Κινουμένων Σχεδίων (2011)
- Χριστούγεννα στη Βιέννη (2013)
- Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων σχεδίων Anima Syros (2010-2014)
Από 2010-2013 ανέλαβε την παιδική χορωδία του ΟΠΑΣ με παιδιά από 5-9 ετών, ενώ πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ξεκινά η συνεργασία της κ. Labarche, με την τετράφωνη χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου σε δύο παραστάσεις με κλασσικό ρεπερτόριο στις εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Θεάτρου Απόλλων, ώσπου ένα χρόνο αργότερα, αναλαμβάνει πλέον επίσημα τη θέση της μαέστρου στην τετράφωνη χορωδία του Μ.Ο.Σ.
Αφιέρωση στις Συριανές γυναίκες που «πάλεψαν»
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα της, η κ. Labarche σχεδόν εξάλειψε την όποια διάκριση μεταξύ των δύο φύλων, υπογραμμίζοντας, πως πάντοτε στη ζωή ένιωθε απλώς άνθρωπος, χωρίς να υπολογίζει το γεγονός, ότι γεννήθηκε γυναίκα.
«Νομίζω ότι μιλάω καλύτερα με μουσική, παρά με λόγια. Είναι μεγάλη τιμή, για πολλούς λόγους. Μπορώ να πω, ότι το να είμαι γυναίκα, είναι κάτι που δε με απασχόλησε ποτέ στη ζωή μου. Συγγνώμη, που το λέω, αλλά πρώτα απ’ όλα είμαι άνθρωπος. Για να εκτιμήσω το γεγονός, ότι είμαι γυναίκα, έπρεπε να βρω το σύζυγό μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πολλές γυναίκες του νησιού θα έπρεπε να είναι εδώ σήμερα, που χρόνια πάλεψαν τα παλαιότερα χρόνια, εδώ στη Σύρο, μία κοινωνία κλειστή, δύσκολη. Κι όμως, είχαν ένα μυαλό, που πήγαινε πολύ μπροστά. Κι ας μην πήγαιναν σχολείο, γιατί ήταν κορίτσια. Αυτό, το αφιερώνω σε αυτές τις γυναίκες», τόνισε κλείνοντας, ενώ λίγο πριν πάρει τη συνηθισμένη θέση της μπροστά από τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, που ανέβηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, ώστε να κλείσει όμορφα και μουσικά η βραδιά, η αρχιμουσικός τόνισε, πως η Φιλαρμονική της Ερμούπολης είναι από τις παλαιότερες φιλαρμονικές της Ελλάδας «και όπως βλέπετε έχει πολλή ζωή ακόμη. Έχει πολλά κορίτσια και μάλιστα, σε όλα τα όργανα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Παρουσίαση του βιβλίου "Υπνοβάτες"
30 Δεκ. 2024 - 12:17 - Πάρος: Ημερίδα για την πολιτιστική κληρονομιά και τους τρόπους ανάδειξής της
28 Νοε. 2024 - 9:19 - Δήμαρχος Αμοργού: "Η τυροκομία αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμοργού"
27 Νοε. 2024 - 14:18 - "Αντάμωμα" μουσικής και παράδοσης
23 Οκτ. 2024 - 6:16 - Ο "Γαστρονόμος" ταξιδεύει στη Σύρο
18 Οκτ. 2024 - 13:53