Οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς
- Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 06:16
Η γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζουν σταθερά να κατέχουν κυρίαρχη θέση στο σχέδιο δράσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, το οποίο φέτος διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους λειτουργίας του.
Υψηλότερος από κάθε άλλη φορά ήταν ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να ενταχθούν στο δυναμικό του ΣΔΕ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη και πλήρη στελέχωσή του.
«Από τον Ιανουάριο του 2018 και στα τρία τμήματα (Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη) έχουμε συμβούλους και καθηγητές για όλα τα μαθήματα», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του Σχολείου, Γιώργος Στεφάνου, καθιστώντας γνωστό πως το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται στα 30 άτομα, ενώ τη φοίτησή τους συνεχίζουν 95 μαθητές.
Αριθμοί, ιδιαίτερα σημαντικοί που αποδεικνύουν τη δυνατή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας. «Πολλοί άνεργοι εκπαιδευτικοί, στην προσπάθειά τους να απασχοληθούν, βρίσκουν δουλειά σε εμάς και από την άλλη, οι εκπαιδευόμενοι βλέπουν τους στόχους τους να υλοποιούνται με την ελπίδα ότι, μετά την απόκτηση του απολυτηρίου τους, θα καταφέρουν να βρουν μία εργασία».
Βιωματικές δράσεις που ξυπνούν τα «πάθη»
Αξιοσημείωτη είναι η αγάπη των εκπαιδευομένων για τα βιωματικά μαθήματα, τα οποία εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα του σχολείου. «Τους έχουμε συνηθίσει σε αυτά και πολλοί που έρχονται, τα περιμένουν με ανυπομονησία, καθώς έχουν ενημερωθεί σχετικά από τους τους προηγούμενους. Καμιά φορά, οι δράσεις αυτές αποτελούν και ένα κίνητρο για να εγγραφούν στο ΣΔΕ», εξηγεί ο κ. Στεφάνου.
Τη φετινή χρονιά, το σχολείο διατηρεί τη συνεργασία του με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και πραγματοποιεί επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου και τα Γενικά Αρχεία Κυκλάδων. Άκρως δημιουργική και εποικοδομητική απασχόληση αποτελεί για τους μαθητές η εκπομπή του ΣΔΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Μέσα από αυτήν, οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται το ρόλο και τη σημασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανακαλύπτουν τη δημοσιογραφική κλίση τους.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν οι επισκέψεις μας γίνονται η αφορμή για να ανακαλύψουν οι μαθητές μας το πάθος τους για διάφορα αντικείμενα. Πολλές φορές τους δίνουμε το βήμα να μας μιλήσουν για τα χόμπι τους. Δύο εκπαιδευόμενοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική κι έτσι τους δώσαμε την ευκαιρία να απευθυνθούν στους συμμαθητές τους και να τους μιλήσουν για την τέχνη που τους συγκινεί και τους εκφράζει».
Ιστορία και πολιτισμός
Η τοπική ιστορία κεντρίζει πάντοτε το ενδιαφέρον των μαθητών και τους παρακινεί να τη μελετήσουν και να την αξιοποιήσουν στις εργασίες τους. Ξεχωριστό κομμάτι της αποτελούν και τα Ταφικά Μνημεία στο Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. «Κατά την επίσκεψή μας, οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα πολλά από τα μνήματα και πρότειναν την εθελοντική συνεισφορά του Σχολείου σε μελλοντικές προσπάθειες διάσωσής τους», ενημέρωσε ο κ. Στεφάνου. Τέλος, ο Ταρσανάς και η σύνδεσή του με το Νεώριο καταλαμβάνουν μία σημαντική θέση στο πρόγραμμα του σχολείου, μέσα από τις δράσεις του οποίου αναδεικνύεται αξία της ναυπηγικής τέχνης καθώς και η ανάγκη για τη συνέχισή της.
Τον προηγούμενο μήνα, το ΣΔΕ Σύρου επισκέφτηκε την Έκθεση Ιστορικής Μνήμης η οποία φιλοξενείται στο στρατόπεδο «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου» και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ Ερμούπολης.
Η έκθεση παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου και την εξέλιξη του σε στρατόπεδο από το 1934 έως σήμερα.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Διοικητής και οι οπλίτες του ΤΕΘ Ερμούπολης ξενάγησαν στα κτίρια του στρατοπέδου τους Εκπαιδευτές και τους Εκπαιδευόμενους του ΣΔΕ. Τα πρώτα κτίρια κατασκευάστηκαν από την οργάνωση Near East Relief μετά τη μικρασιατική καταστροφή για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα φιλοξενούν Μονάδες και Υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού. «Το θέμα αυτό άγγιξε τους μαθητές, γιατί κάποιοι εξ’ αυτών είχαν εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία τους στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και όταν οι μνήμες ξυπνούν, προκαλούν και την ανάλογη συγκίνηση».
Στο πλαίσιο της Ημέρας Ποίησης, το Σχολείο υποδέχτηκε τον Συριανό ποιητή και συγγραφέα Εμμανουήλ Τσαγκάτο. Πολλοί από τους μαθητές εκδήλωσαν την αγάπη τους για τη συγγραφή ποιημάτων και κειμένων, τα οποία επιθυμούν να δημοσιεύσουν στο μέλλον.
Δεύτερη ευκαιρία στα λόγια και στην πράξη
Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του ΣΔΕ Σύρου με το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο, όπου οι εκπαιδευόμενοι συνεχίζουν τις σπουδές τους. «Έχουμε κοινή χορωδία, συνεργαζόμαστε σε πολλά πολιτιστικά θέματα και γενικότερα έχουμε αναπτύξει αδελφικές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους διευθυντές του σχολείου».
Σημειώνεται ότι, φέτος θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο γύρω στους είκοσι μαθητές. Εκείνοι, οι οποίοι έχουν υπερβεί το όριο των απουσιών, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν συμπληρωματικά κάποιο άλλο εξάμηνο. «Αισιοδοξούμε ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή για να ολοκληρώσουν το σχολείο αργότερα».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Μία 16χρονη παρουσία στον εκπαιδευτικό τομέα των Κυκλάδων
27 Φεβ. 2024 - 6:16 - «Ελπίζουμε μελλοντικά να καλύψουμε τις ανάγκες κι άλλων νησιών»
6 Σεπ. 2021 - 6:17 - «Το ΣΔΕ έκανε μεγάλο άλμα στην ψηφιακή εποχή»
14 Απρ. 2021 - 6:17 - Επιστροφή στα θρανία μόνο για τους τελειόφοιτους
22 Μαΐου. 2020 - 6:18 - Σχέδια για «δεύτερη ευκαιρία» σε περισσότερα νησιά
19 Νοε. 2019 - 6:17