«Η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον πολιτισμό»
- Πέμπτη, 3 Μαΐου, 2018 - 06:15
Σημείο συνάντησης των παραδόσεων επτά περιοχών της Ελλάδας αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, μεταδίδοντας από άκρη σε άκρη το μήνυμα ότι, ο πολιτισμός είναι το «όπλο» της χώρας μας για να βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση και την κρίση αξιών που την ταλαιπωρούν τα τελευταία χρόνια.
Η μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή επτά χορευτικών συλλόγων από το Κερατσίνι, τη Λάρισα, το Αγρίνιο, τη Μύκονο και την Αλόννησο, καθώς και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού.
Μια ημέρα, που καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της Unesco, τον επίσημο ανώτατο οργανισμό για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον Όμιλο για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, οι οποίοι συνεχίζουν την αγαστή συνεργασία τους.
Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού καλωσόρισε τους έξι χορευτικούς συλλόγους από διάφορα μέρη της Ελλάδας που ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα των διοργανωτών.
Ειδικότερα, το κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει χορούς από τη Χορευτική Ομάδα Ι.Ν Παναγιά Βλαχερνών Κερατσινίου, τον Πολιτιστικό Παραδοσιακό Χορευτικό Σύλλογο Μυκόνου «Ανεμόμυλοι», τον Χορευτικό Σύλλογο Αγρινίου «Ο Ζορμπάς», την Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης Λάρισας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατσινίου «Παραδοσιακές Αναδρομές».
Η κ. Μενδρινού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννη Μαρωνίτη, καθώς και τον Διευθυντή Λαϊκού Πολιτισμού του Ομίλου, Γιώργο Δρακόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας των συλλόγων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Καταλήγοντας, ευχήθηκε τη συνέχιση αυτού του θεσμού και τον εμπλουτισμό του με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά με πολλές και διαφορετικές παραδόσεις.
Ι. Μαρωνίτης: «Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα δώσουν τη λύση»
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρωνίτης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, η οποία αποτελεί φωτεινό θεσμό για την προβολή και διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού κάθε χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενώνονται οι ψυχές των χορευτών και γενικότερα των ανθρώπων που έχουν σαν όρο ζωής να προβάλουν τη μεγάλη δύναμη του ελληνικού πολισμού. «Αν άλλες χώρες είναι υπερδυνάμεις στα όπλα και την οικονομία, αυτή η μικρή χώρα είναι υπερδύναμη στον πολιτισμό. Και αυτό θα πρέπει να είναι και στο στόχο της δουλειάς μας, που θα δώσει δύναμη και προοπτική να απελευθερώσει τη χώρα από τη μπότα των τραπεζικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Έκρινε μάλιστα πως, η προβολή της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομάς και των μνημείων μας και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, είναι αυτή που θα δώσουν προοπτική και διέξοδο. Συνοψίζοντας, ευχαρίστησε το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την καθιέρωση αυτής της δράσης, που αποτελεί απάντηση σε όσα μας δυναστεύουν στη ζωή, που δίνει χαρά και ελπίδα στο λαό και που φανερώνει τη δύναμη ψυχής των ανθρώπων να αντιστέκονται.
Συνάντηση των παραδόσεων έξι διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας
Το πρόγραμμα άνοιξε το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, θεματοφύλακας της παράδοσης με την πλούσια και πολυετή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Το Λ.Ε.Σ ιδρύθηκε το 1915 και αποτελεί το πρώτο περιφερειακό Λύκειο στην Ελλάδα, ιδρυθέν από την εμπνεύστρια του θεσμού «Λύκειον των Ελληνίδων» Καλλιρρόη Παρρέν τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου Λυκείου στην Αθήνα το 1911.
Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ», ο οποίος πήρε το όνομά του από το βασιλιά Μεγάρων Αττικής, Θυμαίτη περίπου τον 13ο αιώνα π.Χ. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη των Ελληνικών Παραδόσεων και του Ελληνικού Πολιτισμού. Απέναντι σε μια σύγχρονη πραγματικότητα που ολοένα υποβαθμίζει τον τρόπο ζωής μας, την ανθρωπιά και τις αξίες τις κοινωνίας μας, ορθώνει την φωνή του, ενώνει τις δραστηριότητές του με όλους τους Πολιτιστικούς φορείς της Πόλης και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας και δίνει μια νέα δυναμική στο Κερατσίνι.
Η Χορευτική Ομάδα Ι.Ν Παναγιά Βλαχερνών Κερατσινίου ιδρύθηκε το 1934 από μία μικρή ομάδα ευσεβών χριστιανών, καταγόμενων από την Κωνσταντινούπολη. Ανεκτίμητο κειμήλιο είναι η Εφέστιος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που συνδέεται με τη θαυμαστή διάσωση των μετοίκων της Αμφιάλης, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Σήμερα είναι η πολυπληθέστερη Ενορία του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας με πολύπλευρο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνου ''Ανεμόμυλοι'' είναι ένα δραστήριο κύτταρο της Μυκονιάτικης κοινωνίας. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη των κατοίκων για αυτοπροσδιορισμό. Οι δράσεις της ομάδας από το 2014 και αργότερα του Συλλόγου από το 2016 αφορούν την έκφραση της ζώσας πραγματικότητας, της ανάδειξης των πολιτιστικών αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Ο Χορευτικός Σύλλογος Αγρινίου ''Ο Ζορμπάς'' ιδρύθηκε το 1990 και έχει σκοπό τη διάδοση των ελληνικών παραδοσιακών χορών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές παραστάσεις αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.
Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης εδρεύει στην ομώνυμη συνοικία στα δυτικά προάστια της Λάρισας. Ιδρύθηκε το 1975 από ανθρώπους που κατάγονται από τη Βόρεια Θράκη και είναι από τους πρώτους επίσημους συλλόγους της Ανατολικής Ρωμυλίας σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να αναλάβουν πολιτιστική δράση από το ενδιαφέρον τους για προσφορά στον τόπο τους και όχι μόνο. Σκοπός του είναι η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων του τόπου μας, η προβολή της Αλοννήσου, καθώς και η δημιουργική απασχόληση κυρίως νέων του νησιού.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με έναν ακόμη δραστήριο Σύλλογο από το Κερατσίνι. Το 2010 μία όμορφη παρέα με μεράκι και βαθιά αγάπη για τα ήθη και έθιμα της ελληνικής παράδοσης αποφάσισε να ιδρύσει το σύλλογο ελληνικών χορών «Παραδοσιακές Διαδρομές». Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο χοροδιδασκαλος Αχιλλέας Σαργιαννίδης με πολυετή εμπειρία στο χώρο της παράδοσης, τόσο ως χορευτής από νεαρή ηλικία, όσο και ως μουσικός και δη μαέστρος στο θέατρο της Δόρας Στράτου.
Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Χριστίνα Παναγιωτοπούλου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η ελληνική παράδοση «χορεύει»
27 Απρ. 2017 - 6:24 - "Ό,τι χορεύει μες στην πανδημία "
29 Απρ. 2021 - 12:04 - Ο Χορός γιορτάζει στην Ερμούπολη
26 Απρ. 2018 - 6:23 - Χαρασσώνας
12 Δεκ. 2024 - 6:12 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56