Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αμοργού, Παναγιώτης Ψυχογυιός στην «Κοινή Γνώμη»

Η πολιτιστική παραγωγή της Αμοργού μεγαλώνει

Η ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης και κατ’ επέκταση η θεατρική καλλιέργεια μικρών και μεγάλων περιλαμβάνεται στους στόχους του Δήμου Αμοργού, ο οποίος υποστηρίζει θερμά κάθε προσπάθεια που δύναται να ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

«Στόχος μας είναι η παρουσία όλων των μορφών τέχνης, καθώς και η παραγωγή τους στον τόπο μας, εάν αυτή καθίσταται εφικτή», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αμοργού, Παναγιώτης Ψυχογυιός.

Τα πρώτα θεατρικά βήματα του νησιού

Μολονότι η Αμοργός έχει «γεννήσει» μεγάλους και καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως η Άννα Συνοδινού και ο Νικήτας Πλατής, η παραγωγή θεάτρου ήταν ένα κομμάτι που τα τελευταία χρόνια έλειπε από το πολιτιστικό παζλ του νησιού.

Σε συνεργασία με την ομάδα νέων καλλιτεχνών «Nomαdes Artcore» έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία τοπικών θεατρικών ομάδων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, άνθρωποι της Αμοργού μοιράστηκαν την αγάπη τους για το θέατρο, αλλά και την ανάγκη τους για έκφραση και δημιουργία και παρουσίασαν με επιτυχία πέρυσι το καλοκαίρι τον «Βυσσινόκηπο» του Άντον Τσέχωφ στο Δημοτικό camping των Καταπόλων. Την παράσταση παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα.

«Ήταν ένα φοβερό γεγονός, που ακόμα συζητιέται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχογυιός. Κατέστη δε γνωστό ότι, πάλι με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιαστούν δύο παραγωγές για το ενήλικο κοινό.

Η μία εξ’ αυτών ήταν το έργο του Ρομπέρτ Τομά «8 Γυναίκες Κατηγορούνται» από τη νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα Αιγιάλης, η οποία παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα στον Πολυχώρο «Άννα Συνοδινού», στο νέο σχολικό συγκρότημα της Αιγιάλης.

Όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, οκτώ γυναίκες ήρθαν στην πρώτη απόπειρά τους να δημιουργηθεί ένας θεατρικός πυρήνας στην περιοχή της Αιγιάλης. Οκτώ διαφορετικές προσωπικότητες εξίσου έντονες και ταυτόχρονα έτοιμες να καταθέσουν την δύναμη και τις αδυναμίες τους. Η καλύτερη πρώτη ύλη για το έργο του Ρ. Τομά που με χιούμορ και σασπένς εστιάζει πάνω στην γυναικεία ιδιοσυγκρασία και τον ρόλο της στην κοινωνία.

Από τις πρώτες συναντήσεις, τα μέλη της ομάδας έπαιξαν αρκετά με την Εικόνα και τις τεχνικές της στο θέατρο. Έμαθαν να κοιτάζουν προφίλ, ανφάς, τρία τέταρτα, από πίσω και σιγά, σιγά να ανασυνθέτουν τόσο την εικόνα των άλλων όσο και την δική τους. «Δεν είμαστε μόνο αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για μας, ούτε μόνο αυτό που πιστεύουμε εμείς για εμάς, άραγε τι είμαστε; Ο καθένας κρύβει τόσα πηγάδια μέσα του, τόσα μυστικά, τόσα μικρά εγκλήματα και τόσα άλλοθι την ίδια στιγμή», υπογράμμισαν οι ίδιοι.

Σημειώνεται μάλιστα ότι, μέλη της 4ης αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου «ΠαραΣΥΡΟμαι Αμοργό» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από την πρόβα τζενεράλε της παράστασης, αμέσως μετά το τέλος του παιδικού θεατρικού δρώμενου «Γύρνα την κλεψύδρα» στο Δημοτικό Σχολείο της Αιγιάλης.

«Πρώτη φορά δημιουργείται θεατρική ομάδα στην Αιγιάλη, υπήρχε μεγάλος ζήλος και όλα καλά πήγαν μέχρι τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Αμοργού.

Στόχος, η εξωστρέφεια

Η επόμενη παραγωγή, θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό camping της Αιγιάλης, ενώ πρόκειται να ταξιδέψει στο Κουφονήσι και στη Νάξο. «Η προσπάθειά μας είναι να φύγουμε από την εσωστρέφεια. Να βγούμε προς τα έξω και να κάνουμε ανταλλαγή πολιτισμού και δημιουργίας. Ευτυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει η πρόθεση από άλλα νησιά και να μας φιλοξενήσουν, αλλά και να μας επισκεφτούν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμοργού «Σημωνίδης» στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών για νέους «συριανοπατῶ» στην Ερμούπολη, η οποία συνέπεσε χρονικά με τις παιδαγωγικές και οικολογικές δράσεις του Ο.Φ.Τ.Σ.Σ. στο νησί της Αμοργού.

Σημαντική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού καταλαμβάνουν επίσης η Κινηματογραφική Λέσχη, η οποία δημιουργήθηκε το 1996 και δρα ανελλιπώς από το 2000, έχοντας στο ενεργητικό της συνεργασία και με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Μυθοπλασίας της Θεσσαλονίκης, ο χορός και η μουσική με χορωδίες που επιμελούνται ο Νίκος Οικονομίδης και η Κατερίνα Σουρμελή.

«Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη σύγχρονου πολιτισμού»

«Κάθε πολιτιστική δράση στο νησί πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι, την όρεξη και τον εθελοντισμό των κατοίκων. Στηρίζουμε τη ντόπια παραγωγή και θέλουμε ο κόσμος να ασχολείται με τον πολιτισμό. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, καθώς ο λαϊκός πολιτισμός διατηρείται και εξακολουθεί να ανθίζει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ψυχογυιός τόνισε ότι ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξετάζει τη διοργάνωσης μίας εικαστικής έκθεσης σε κάποιο μονοπάτι του νησιού, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος τέχνης. Η Αμοργός διαθέτει οχτώ χαρακτηρισμένες διαδρομές, ενώ καταβάλλονται προσπάθεια για τον χαρακτηρισμό άλλων δύο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιηγητικός τουρισμός στο νησί, με τους επισκέπτες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Ετικέτες: