«Ειδικό Καθεστώς για την Ελλάδα στην Ε.Ε.»
- Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 06:19
Επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα- Ο άλλος δρόμος», ευρωβουλευτής, καθηγητής θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νότης Μαριάς.
Με αφορμή την παρουσία του στη Σύρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη», ανέπτυξε την βασική πολιτική του αντίληψη, που οδήγησε στη δημιουργία του νέου κομματικού του σχηματισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και την πολιτική του άποψη για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως το Νεώριο.
Καθώς είναι ασύνηθες να πραγματοποιούνται πολιτικές επισκέψεις στην ελληνική περιφέρεια από ευρωβουλευτές, επισκέπτεστε την Σύρο περισσότερο με την ιδιότητα του επικεφαλής του κόμματος που πρόσφατα δημιουργήσατε «Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος»;
Ν. Μ.: «Πράγματι επισκέπτομαι την όμορφη Σύρο ως επικεφαλής του Κινήματος μας «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ». Την περίοδο των μνημονίων που οι δανειστές έχουν υφαρπάξει τα ασημικά της χώρας και το χρέος αυξάνει, που έχει καταργηθεί η όποια κοινωνική πολιτική και η ανεργία ιδιαίτερα των νέων βρίσκεται στα ύψη, που η κοινοβουλευτική δημοκρατία ακυρώνεται στην πράξη με τα κατεπείγοντα «εισαγόμενα» σχέδια νόμου που υπερψηφίζονται στην Ελληνική Βουλή, που οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν πραγματικά ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι βόρειοι γείτονες εκδηλώνουν διαχρονικά τις αλυτρωτικές βλέψεις τους, δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα για την επιβίωση της πατρίδας μας και του λαού μας. Μέσα σε αυτή την πολιτική κατάσταση τα συστημικά κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο θα εξυπηρετήσει καλύτερα και συντομότερα τις επιταγές των δανειστών χρεώνοντας στην κοινωνία τα λάθη του παρελθόντος ακόμα και του πλέον πρόσφατου. Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και επιβάλλεται πλέον ο λαός μας να επιλέξει νέα πολιτική έκφραση μέσα από δυνάμεις που διαθέτουν συνέπεια, καθαρότητα και γνώση για τις προκλήσεις της εποχής. Θα μου επιτρέψετε επίσης να υπογραμμίσω ότι οι ευρωβουλευτές μας αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο (2014-2019) είναι για πρώτη φορά εκλεγμένοι απευθείας από τον λαό και όχι διορισμένοι με λίστα από τον εκάστοτε αρχηγό και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα μια και ολόκληρη η χώρα αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια. Για τον λόγο αυτόν πράγματι σε ό,τι με αφορά περιοδεύω από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο την πιστότερη καταγραφή των προβλημάτων των περιοχών της χώρας και των πολιτών μας και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων αλλά και εκπροσώπησης τους μέσα από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.».
Λόγω της ιδιαίτερης γνώσης και πολιτικής σας εμπειρίας σε θέματα Ε.Ε., στις βασικές πολιτικές θέσεις του κόμματος σας υποστηρίζετε, μεταξύ άλλων και την εφαρμογή ενός ειδικού καθεστώτος για την Ελλάδα εντός της Ε.Ε. Τι σημαίνει σε επίπεδο εφαρμογής του αυτό για την ελληνική οικονομία;
Ν. Μ.: «Χαίρομαι που θέτετε το ζήτημα του Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Η εμπειρία από τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και την Δανία, έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας ειδικής σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη ενάσκηση της εθνικής κυριαρχίας στα πεδία εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος. Για τον λόγο αυτόν και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στη χώρα και στο λαό μας επιδιώκουμε, ειδικές προνομιακές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις για κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως η γεωργία-κτηνοτροφία, η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία κλπ, καθώς και παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Το Ειδικό Καθεστώς θα διαμορφωθεί στη βάση ενός Σχεδίου που θα εκπονήσει κυρίαρχα η Ελλάδα και θα λάβει νομική μορφή αντίστοιχη με την Απόφαση της ΕΕ του Φεβρουαρίου 2016 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση. Επιπλέον θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την ολοσχερή κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και την απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο».
Σε ποιά από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική περιοχή μας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της επίσκεψης σας;
Ν. Μ.: «Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται κατ΄ αρχάς στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και ιδίως σε ό,τι έχει σχέση με το Νεώριο. Στο πλαίσιο της πρότασής μας για Ειδικό Καθεστώς της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ οφείλουμε να επιδιώξουμε την αναζωογόνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την ακύρωση των αποφάσεων της ΕΕ για επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την κατάργηση της απαγόρευσης να χτίζουν εμπορικά πλοία μέχρι το 2025 αλλά κυρίως τη γενναία χρηματοδότηση όλων των Ελληνικών ναυπηγείων και φυσικά του Νεωρίου μέσω της αγοράς εταιρικών ομολόγων εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το Νεώριο με τα αναγκαία κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά του έξοδα και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Έτσι ένα σύγχρονο και δυναμικό Νεώριο θα μπορούσε να αποτελέσει ναυπηγείο αιχμής και να αναλάβει τυχόν επισκευές πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ ή της Γαλλίας ως μέρος των αντισταθμιστικών ενόψει αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών από ΗΠΑ και Γαλλία. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί είναι το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο, μιας και οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του νησιού επιβαρύνονται υπερβολικά. Ήδη έθεσα το θέμα αυτό προ ημερών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κ. Κρέτσου αποδεικνύεται ότι το μπαλάκι είναι στο τερέν της ελληνικής κυβέρνησης η οποία οφείλει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις».
Τα ελληνικά νησιά, ως η κινητήριος δύναμη του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τα υψηλά ποσοστά εσόδων που προσφέρουν στην ελληνική οικονομία, απώλεσαν τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, παρά τα ισχύοντα στις νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε. Ποιές οι ενέργειες της πλευράς των ευρωβουλευτών προς διεκδίκηση του;
Ν. Μ.: «Επανειλημμένα έχω θέσει στη Ευρωβουλή το ζήτημα της διατήρησης χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις της Κομισιόν το ζήτημα αυτό ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τους χαμηλούς αυτούς συντελεστές. Μάλιστα σε σχέση με την απαίτηση της Κομισιόν για αντιστάθμιση της ενδεχόμενης σχετικής απώλειας εσόδων, η κυβέρνηση αντί να αυξάνει τον κομματικό της στρατό με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα εξοικονόμησης των σχετικών κονδυλίων παγώνοντας τις προσλήψεις στο δημόσιο για μια πενταετία».
Καθώς, ο ρόλος της Ε.Ε. στα μνημονιακά «δεσμά» της χώρας, αποδείχθηκε ιδιαίτερης σκληρότητας, με πολιτικές που επιβεβαίωσαν ότι απέχει της ιδεολογίας της Ευρώπης των λαών, ποιάς αντιμετώπισης έτυχε εντός των ευρωπαϊκών οργάνων, όπου μετέχετε;
Ν. Μ.: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Τα μνημονιακά δεσμά της χώρας φέρουν απολύτως την ευρωπαϊκή σφραγίδα. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση με την επιλογή της μερκελικής λιτότητας και την βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, βαθαίνει τις κοινωνικές ανισότητες τόσο εντός των κρατών όσο και μεταξύ των κρατών μελών. Η χώρα μας έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 23,8% από το 2007 έως το 2016, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δύσης, ο κατώτατος μισθός σε μία νύχτα μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ευρώ ή σε 511 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών ενώ τέλος το 21,2% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και το 22,4% σε συνθήκες ένδειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνω μονότονα εδώ και μεγάλο διάστημα, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας και να καταργηθεί το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει μια πολιτική που θα εγγυάται την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Θα μου επιτρέψετε τέλος να κάνω μνεία στον ιδιαίτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία ως μέλος της τρόικας έχει τεράστιες ευθύνες για την μετατροπή της χώρας μας σε απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Ο κ. Ντράγκι αρνείται παράνομα την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, αρνείται να επιστρέψει τα κέρδη από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που αγόρασε με έκπτωση 40% και τα οποία πληρώνεται στο 100% και συνεχίζει την προκλητική πρακτική της σύγκρουσης συμφερόντων αφού εκτός από μέλος της τρόικας είναι και δανειστής των κρατών μελών και ελέγχει τις συστημικές τράπεζες και υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη νομισματική αρχή. Έτσι λοιπόν η ΕΚΤ σωρεύοντας τοκογλυφικά υπερκέρδη βγάζει δισεκατομμύρια και συνεχίζει τις πιέσεις για τα κόκκινα δάνεια τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς άρα την επιπλέον φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη ο ΣΥΡΙΖΑ
21 Ιαν. 2025 - 18:33 - Βουλή: Αύριο η εκλογή νέου προέδρου του κοινοβουλίου
21 Ιαν. 2025 - 15:48 - Ν. Δένδιας Η ευζωία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προτεραιότητα της κυβέρνησης
21 Ιαν. 2025 - 8:48 - Η ΕΕ προσβλέπει στη «στενή συνεργασία» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ απέναντι στις «παγκόσμιες προκλήσεις»
21 Ιαν. 2025 - 8:26 - Αντ. Σαμαράς: Θα ψηφίσω τον Κώστα Τασούλα για ΠτΔ
16 Ιαν. 2025 - 17:34