Εν αναμονή της μελέτης για την πλατεία Παπάγου
- Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 24 Μαΐου. 2018 - 22:00
Αναστάτωση έχει προκληθεί σε κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά που συνδέεται με την πλατεία Παπάγου στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, από τις αυθαίρετες ενέργειες του τ. Δήμου Ερμούπολης, ο οποίος με μία απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου και χωρίς εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού είχε προβεί στην υλοποίηση των σημερινών κατασκευών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπλασης του εν λόγω κοινόχρηστου χώρου.
Η αποδοχή της δωρεάς της οικογένειας του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη - σχετικά με την τοποθέτηση ενός αγάλματος προς τιμήν του Πατριάρχη του ρεμπέτικου - από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική απόφαση να τοποθετηθεί αυτό, επί της πλατείας Παπάγου, έφερε το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, αφού οι νυν αιρετοί μετά από απόφαση του ΣτΕ που επισημαίνει τον αυθαίρετο χαρακτήρα των ενεργειών προηγούμενης θητείας, όφειλαν να γνωστοποιήσουν και τυπικά την πρόθεση συμμόρφωσής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, χθες, κλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο να πιστοποιήσει την απόφασή του να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό, όπως επιβλήθηκε – με καθυστέρηση ετών – από το ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής επιχείρησης που δραστηριοποιείται επιτυχώς τουριστικά πλησίον της πλατείας Παπάγου με φόντο “τις φαραωνικές κατασκευές τσιμέντου” που υλοποιήθηκαν, προκειμένου σε επόμενο χρόνο, να ακολουθήσει η τοποθέτηση του αγάλματος.
Πρέπει να σημειωθεί, πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακατασκευή της πλατείας είναι η εκπόνηση μίας μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία θα φέρει τις επιβεβλημένες εγκρίσεις από τις αρμόδιες πλευρές, όπως επίσης και από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η προηγούμενη, βάσει της οποίας είχε διαμορφωθεί σήμερα ο χώρος, δεν συνοδευόταν από σχετική απόφαση του εν λόγω Υπουργείου.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, η συγκεκριμένη μελέτη εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως και τον Αύγουστο, προκειμένου – όπως δεσμεύθηκε – να τεθεί σε διαβούλευση για την κατάθεση παρατηρήσεων ή προτάσεων από κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία ή δημότη.
Πρέπει εξ αρχής να αναφερθεί πως, η προσφυγή που είχε καταθέσει τουριστική επιχείρηση της περιοχής το 2006 και σταμάτησε η προώθηση του έργου, έφερε στην πρώτη γραμμή και την απόφαση του ΣτΕ, με φόντο την οποία συνεδρίασε χθες το σώμα των αιρετών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να δρομολογήσει μία “αναίμακτη” λύση, κατόπιν των όσων κληρονόμησε σαν “πονοκέφαλο”, εξαιτίας των αυθαίρετων ενεργειών του τ. Δήμου Ερμούπολης.
Συμμόρφωση με το ΣτΕ με φόντο παλαιές “αμαρτίες” του τ. Δήμου Ερμούπολης
Προλογίζοντας την υπόθεση που οφείλει να δρομολογήσει σήμερα η Δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός πραγματοποίησε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα κύρια γεγονότα που συνδέονται με την πλατεία Παπάγου, προκειμένου να επισημάνει τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να είναι νόμιμος ο Δήμος.
“Μετά την κοινοποίηση της υπ΄αριθμ. 912/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στον Δήμο (σσ. Ιούλιος 2017), η οποία αφορούσε στην αναγκαστική συμμόρφωσή μας όσον αφορά στο έργο των κατασκευών στην πλατεία Παπάγου, ενεργήσαμε ως Δήμος άμεσα σε συνεργασία με τη Νομική μας υπηρεσία προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τη νομιμότητα” ανέφερε αρχικά ο κ. Μαραγκός, εξηγώντας πως, “Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ακύρωνε επί της ουσίας την απόφαση 91/2001 του τέως Δήμου Ερμουπόλεως, η οποία αφορούσε στην ανάπλαση της πλατείας Παπάγου”. Σύμφωνα με όσα τόνισε διευκρινιστικά, “Η ακύρωση αυτή στηριζόταν σε έναν μοναδικό και τυπικό λόγο”, ο οποίος όπως επεσήμανε ήταν “η μη προβλεπομενη έγκριση από το Υπουργείου Πολιτισμού”.
Σημειώνοντας τον χρόνο της απόφασης του ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπογράμμισε πως, “Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε 17 χρόνια μετά” και όπως γνωστοποίησε “μας κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 μετά από την υλοποίηση σημαντικού μέρους του έργου, το οποίο είχε υλοποιηθεί ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2006”. Μάλιστα, με φόντο την προσφυγή της επιχείρησης που ακολούθησε τον ίδιο χρόνο αφού δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως “και τότε (σσ. 2006) ο Δήμος Ερμουπόλεως σταμάτησε την υλοποίησή του μετά την προσφυγή επιχείρησης όσον αφορά στη νομιμότητα του έργου”.
“Δεν είμαστε υποχρεωμένοι σε άμεση κατεδάφιση”
Ο Γιώργος Μαραγκός μιλώντας για τα βήματα που θα ακολουθηθούν από σήμερα και στο εξής, πρωτίστως διευκρίνισε πως, ο Δήμος δεν υποχρεώνεται σε άμεση κατεδάφιση των κατασκευών που υφίστανται σήμερα στην πλατεία Παπάγου.
“Σύμφωνα με τη νομολογία αλλά και με την γνωμοδότηση του γραφείου νομικής υποστήριξης δεν προκύπτει η υποχρέωση εκ μέρους του Δήμου άμεσης κατεδάφισης των κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται εντός της πλατείας” υποστήριξε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Ο βέλτιστος νομικά και πραγματικά τρόπος συμμόρφωσης σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ συνίσταται στην λήψη – κατά την άποψή μας – νέας απόφασης για τη σύνταξη νέας μελέτης στην οποία μπορούν να κρατηθούν ορισμένες κατασκευές ή μέρος των κατασκευών ή καμία από τις κατασκευές που προβλέπονταν στην αρχική μελέτη ή έχουν γίνει εκεί”.
Εξ αρχής δε, θέλησε να αναφέρει πως η μελέτη θα αφορά συνολικά την έκταση της πλατείας και θα συμπεριλαμβάνει ως στοιχείο και τον χώρο τοποθέτησης του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη.
Κατόπιν των ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Η μελέτη προτού υλοποιηθεί το νέο έργο θα πρέπει να κριθεί προς έγκριση και από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια να πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από όπου αλλού κρίνεται”.
Από την πλευρά του δε, θεώρησε ιδιαιτέρως σημαντικό να υπογραμμίσει πως η Δημοτική Αρχή σε άμεσο χρόνο από την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, προχώρησε σε ενέργειες συμμόρφωσης.
Προς τεκμηρίωση των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Για τα παραπάνω ο ίδιος προσωπικά στο γραφείο μου παρουσία και του συμβούλου νομικής υποστήριξης και του αναπληρωτή προϊσταμένου της Πολεοδομίας είχα δώσει εντολή από τον Αύγουστο του 2017 για να υπάρξει άμεση και πλήρης συμμόρφωση όσον αφορά στην απόφαση”.
Ως εκ τούτου, κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να πιστοποιήσει με τη χθεσινή απόφασή του αυτήν την πρόθεση συμμόρφωσης.
Επιχειρηματική ανησυχία εξαιτίας της αυθαιρεσίας
Άξια λόγου παρέμβαση εντός της συνεδρίασης έκανε και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου “Διογένης”, Ιωάννα Μαραγκού αναδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο την ανησυχία της συγκεκριμένης επιχειρηματικής πλευράς, η οποία κατά γενική ομολογία, δραστηριοποιείται με σημαντική επιτυχία, σε έναν τόπο που έχει μεγάλη και ουσιαστική ανάγκη από τουριστική ανάπτυξη όπως δημοσίως δηλώνεται από πάσα πλευρά.
“Αναγκαστήκαμε και πήραμε τη νομική οδό αφού δεν βγάλαμε άκρη τόσα χρόνια με τον Δήμο” δήλωσε επιγραμματικά μετά από την παράθεση του ιστορικού από τον Δήμαρχο, εξηγώντας πως δεν πρέπει να υπάρχει νέα καθυστέρηση ως προς το θέμα της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ και “να απαξιώνεται” ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική προσπάθεια στην περιοχή.
“Θεωρώ ότι η μελέτη της τοποθέτησης του αγάλματος είναι άλλη μία καθυστέρηση στην ανακατασκευή της πλατείας. Είναι υπόθεση είκοσι χρόνων” σχολίασε αναφορικά με τα γεγονότα, τονίζοντας μάλιστα πως, “Δίπλα είναι μία επιχείρηση σοβαρή που νομίζω πως σέβεται και τους υπαλλήλους της και τον Δήμο και τους φορείς και όλους”.
Η ίδια επισημαίνοντας την ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα λύση αναφορικά με αυτή τη “φαραωνική κατασκευή”, τόνισε πως, “Σε όλη την Ελλάδα μιλούν για τουριστική ανάπτυξη. Αυτή η πλατεία είναι η βιτρίνα του λιμανιού και είναι η χειρότερη πλατεία. Έχει γίνει ένα γκαράζ, έχει γίνει σκουπιδότοπος. Θεωρώ ότι θα περάσει πάλι κι άλλος χρόνος”.
Εξέφρασε την ανάγκη δε, προς όφελος όλων των πλευρών, η Δημοτική Αρχή να “τρέξει” τις διαδικασίες, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Λυπάμαι γιατί δεν ήθελα τέτοια σχέση με τον Δήμο. Ήθελα συνεργασία, ήθελα κάτι πιο άμεσο. Το ότι έχει πολύ όγκο εργασίας η Πολεοδομία δεν μου λέει κάτι. Είναι και κάποιες προτεραιότητες που θεωρώ ότι οι επαγγελματίες του νησιού πρέπει να τις έχουν”.
“Υπήρξε τσιμεντοποίηση σε έναν κοινόχρηστο χώρο ιδιαίτερης σημασίας για το λιμάνι”
Συμπληρωματικά στα λεγόμενα της κ. Μαραγκού τοποθετήθηκε και ο δικηγόρος της, Κώστας Απέργης, ο οποίος έλαβε τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναδεικνύοντας τον ουσιαστικό λόγο της προσφυγής, που αφορά στη σημερινή εικόνα “έκτρωμα” της πλατείας Παπάγου.
“Το σημαντικότερο σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι θεωρώ το ηθικό κομμάτι. Που το ηθικό κομμάτι είναι ακριβώς η συνεργασία ενός δημότη ή μίας επιχείρησης με τον ίδιο τον Δήμο” ανέφερε πρωτίστως ο κ. Απέργης, καυτηριάζοντας μάλιστα και την καθυστέρηση με την οποία το ΣτΕ εξέδωσε την απόφασή του. Επιμένοντας στην ουσία του θέματος, ο ίδιος πρόσθεσε αναφορικά με την κίνηση της επιχείρησης πως, “Εμείς σαν επιχείρηση είχαμε προσφύγει γιατί προσβαλλόμασταν σαν προσωπικότητα, σαν επιχείρηση” αφού όπως εξήγησε, “Το συγκεκριμένο έργο όπως έγινε ήταν ένα φαραωνικό έργο τσιμεντοποίησης που στην ουσία καταργούσε μία πλατεία. Δηλαδή ένα κοινόχρηστο αγαθό, δηλαδή έναν δημόσιο χώρο”.
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε πως, “αυτό που ζητούσαμε ήταν να βγει μία απόφαση επί της ουσίας. Το ΣτΕ προφανώς για λόγους σκοπιμότητας δεν μπήκε στην ουσία”, η οποία όπως επανέλαβε αρκετές φορές, δεν ήταν να επισημάνει τη μη λήψη της έγκρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά να αποφασίσει την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.
“Αντί της αποκατάστασης του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας, άφησε στην ουσία το φίδι να το βγάλουμε εμείς και η επιχείρηση και ο Δήμος που επιφορτίζεται τώρα να πληρώσει αμαρτίες προηγούμενων” σχολίασε κριτικά, ζητώντας από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή αφού πιστοποιήσει την απόφαση συμμόρφωσης με τα όσα επισημαίνει το ΣτΕ, να προβεί σε μία διαδικασία διαβούλευσης για την ανακατασκευή της πλατείας.
“Θέλουμε μία διαδικασία συμμόρφωσης που να συμμετέχουμε κι εμείς και όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για τον κοινόχρηστο χώρο. Κάντε μία συνολική μελέτη και διαβούλευση για να μπορούμε να πούμε κι εμείς την άποψή μας. Δεν είναι δυνατόν στην είσοδο του ξενοδοχείου να έρθει και να τοποθετηθεί ένας ανδριάντας” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας επιπλέον “τη βαρύτητα του συγκεκριμένου χώρου και έργου για την αναγέννηση του πολεοδομικού ιστού του λιμανιού πολύ πριν ξεκινήσει η ανάπλαση” ως σχόλιο αναφορικά με κινήσεις του παρελθόντος και συγκεκριμένα του τ. Δήμου Ερμούπολης.
Στο περιθώριο της τοποθέτησής του, ο Κώστας Απέργης σχολίασε πως η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να “φωτίσει” κι άλλες παραμέτρους της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως μεταξύ άλλων τις ευθύνες αρμόδιων προσώπων. “Από την κοινοποίηση της απόφασης αναδεικνύονται κι άλλα ζητήματα όπως μεταξύ άλλων και των ευθυνών και του καταλογισμού αυτών” σημείωσε κατηγορηματικά.
Εντός τριμήνου η μελέτη. Δέσμευση για διαβούλευση
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση διαβούλευσης, αφού πρωτίστως σκιαγράφησε το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης. “Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών εκτίμησε πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της μελέτης περίπου υπολογίζεται στους τρεις μήνες. Είπε για τον Αύγουστο του 2018” σημείωσε ο κ. Μαραγκός, διευκρινίζοντας πως η Δημοτική Αρχή το θέμα “δεν το παραπέμπει στις καλένδες”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, “αυτή η μελέτη θα τεθεί σε διαβούλευση για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου από τους επιχειρηματίες και από τους δημότες. Μιλάμε για έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο”.
Έκλεισε τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “Σε ένα επαρκές χρονικό διάστημα θα μπορεί ο καθένας να διατυπώσει τις απόψεις του και στη συνέχεια (σσ. η μελέτη) θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να πάρει τις αποφάσεις για όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις”.
Τονίζεται πως, η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναβαθμίζεται η πλατεία Παπάγου με το άγαλμα του Μάρκου Βαμβακάρη
18 Ιουν. 2021 - 6:19 - Προετοιμασία της εστίασης για την αξιοποίηση εξωτερικών χώρων
18 Φεβ. 2021 - 6:20 - Νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης
17 Οκτ. 2019 - 6:19 - Αναμονή για την απόφαση του Υπ. Πολιτισμού
25 Σεπ. 2019 - 6:19 - Διευκόλυνση στη λειτουργία των επιχειρήσεων
3 Ιουλ. 2019 - 6:20