Οι μαθητές του 1ου έλαμψαν πρώτοι
- Τρίτη, 5 Ιουνίου, 2018 - 06:18
Θερμών συγχαρητηρίων από δεκάδες κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου έτυχε η συμμετοχή της Χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο 7ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με τη σφραγίδα του Μουσικού Ομίλου Σύρου.
Η εμφάνιση της χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του δασκάλου μουσικής Ιωάννη Ρηγούτσου άνοιξε τον κύκλο της φετινής διήμερης διοργάνωσης, αποτελώντας την αρχή για την ανάδειξη χορωδιακών συνόλων που δραστηριοποιούνται στα σχολεία του νησιού.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Μουσικού Ομίλου Σύρου για την προβολή του συνόλου των χορωδιών που επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο στον τόπο μας. Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, που αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου με μεγάλο κύρος, έχουν συμμετάσχει, κατά το παρελθόν, η Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, καθώς και η Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και φέτος στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων (2 & 3 Ιουνίου), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορωδούς, τους μαέστρους και τους συνοδούς των χορωδιών οι οποίοι συμμετείχαν με χαρά στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, το πρώτο φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
1η ημέρα χορωδιακής πανδαισίας
Τραγούδια από την Κοζάνη, τα Επτάνησα, τη Χίο και τη Θράκη παρουσίασε στην έναρξη του 7ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, συνοδεία των μουσικών: Απόστολου Μάρη (κανονάκι - βιολί), Αθανασίας Μπόλια (λαούτο), Σταμάτη Μπενέτα (κρουστά) και Ευάγγελου Αραγιάννη (κοντραμπάσο). Η χορωδία αποτελείται από μαθητές των μεγάλων τάξεων του σχολείου και τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και έχει κάνει ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη. Τόσο τα μέλη της, όσο και ο δάσκαλος κ. Ιωάννης Ρηγούτσος τιμήθηκαν από τον Μουσικό Όμιλο Σύρου για τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ, η οποία θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλα σχολικά σύνολα που επιθυμούν να προβάλουν τη δουλειά τους.
Στη συνέχεια, το κοινό υποδέχτηκε τη μικτή γαλλόφωνη χορωδία «cHoralia», η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 μετά την ένταξη της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας με σκοπό την προώθηση της γαλλικής γλώσσας μέσω της μουσικής, που φέρνει πιο κοντά ανθρώπους και πολιτισμούς. Αποτελεί τόπο συνάντησης και επικοινωνίας 25 μελών, τα οποία εκπροσωπούν έξι διαφορετικές χώρες. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τραγούδια κατά κύριο λόγο στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα καθώς και αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Τη χορωδία διευθύνει ο Gil Gourdier-Leroy.
Η μικτή χορωδία Διονύσου «Σεμέλη» δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 από ομάδα χορωδών του Διονύσου και της ευρύτερης περιοχής. Τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο μαέστρος Ματθαίος Λεγάκης και τη συνοδεία πιάνου η πιανίστα και υψίφωνος Μυρτώ Ακριβού. Απαρτίζεται από πενήντα μέλη περίπου, άντρες και γυναίκες. Η αγάπη τους για το χορωδιακό τραγούδι και τη μουσική τους ωθεί να καταθέτουν τη δική τους σφραγίδα σε κάθε μουσική σύνθεση. Στο ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνονται πολυφωνικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Μεταξύ άλλων, ο φορέας έχει θεσπίσει το «Χορωδιακό Φεστιβάλ Σεμέλης Διονύσου» που πραγματοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Διόνυσο.
Η Χορωδία Χίου (πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε το 1982 και μέχρι σήμερα η παρουσία της στην πολιτιστική ζωή του νησιού είναι όχι μόνο συνεχής, αλλά και με πρωτεύουσα θέση στα δρώμενα που αφορούν στον σύγχρονο και παραδοσιακό μουσικό πολιτισμό. Ο μακρόβιος, ισχυρός και αμφίδρομος δεσμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μελών της χορωδίας και της κοινωνίας της Χίου, δημιουργεί μια δυναμική καλλιτεχνική δημιουργία, που χαρακτηρίζει και αποτυπώνεται στις προσπάθειες για όσο το δυνατόν υψηλότερου επιπέδου μουσικές αποδόσεις. Τον τελευταίο χρόνο η Χορωδία Χίου έχει την τύχη να διευθύνεται από μία νέα και ταλαντούχα μαέστρο, την Αγγέλα Τσιμπιρλού με πολυετείς ανώτατες σπουδές στη διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας στην Αυστρία και στη Γερμανία. Στα 35 και πλέον χρόνια της καλλιτεχνικής δράσης της, η Χορωδία έχει πραγματοποιήσει 159 συναυλίες, εκ των οποίων οι 14 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας, οι 32 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι 113 στη Χίο.
Οι συμμετοχές της 2ης ημέρας
Η «Μπαλάντα του Ούρι», το «Χάρτινο το φεγγαράκι» και άλλα κορυφαία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αποδόθηκαν μοναδικά από τη μικτή χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, στην έναρξη του δεύτερου μέρους του Φεστιβάλ. Η Χορωδία αποτελεί εξέλιξη της ανδρικής, πολυφωνικής, εκκλησιαστικής χορωδίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, με την προσθήκη γυναικών. Μαέστροι έχουν διατελέσει στο παρελθόν οι: Νικήτας Δενδρινός, Βασίλης Φρατζίσκος, Δημήτρης Γκογκόσης, Εμίλ Χατζίεφ, Δημήτρης Παπαθεοδώρου και περιστασιακά ο Γιάννης Αργυρίου, ενώ σήμερα τη διεύθυνση της χορωδίας έχει η Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Alice Labarche. Το ρεπερτόριο της χορωδίας αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και συγχρόνων Ελλήνων και ξένων δημιουργών και συνεχώς εξελίσσεται.
Το Πολιτιστικό κέντρο Δ.Ε.Η. Λάρισας ιδρύθηκε το 1989 και απαρτίζεται κυρίως από εργαζομένους αλλά και συνταξιούχους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. Το 2016 δημιούργησε ένα τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού που είναι ανοιχτό τόσο στα μέλη όσο και στους πολίτες κάθε ηλικίας που τους ενδιαφέρει η ενασχόληση με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Μαζί με το νέο αυτό τμήμα ενσωματώθηκε και μια μουσική παρέα γυναικών από τη Χάλκη Λάρισας, που διαθέτει αντίστοιχο μεράκι και μεγάλη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική του τόπου τους. Μαζί με το Τμήμα εμφανίστηκε και ένα κλιμάκιο της χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού του «Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ ο Θετταλός». Υπεύθυνος και καθοδηγητής του μουσικού συνόλου, από την ίδρυσή του, έως σήμερα, είναι ο καθηγητής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, Γεώργιος Τερζούδης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αταλάντης «Η Πρόοδος» ιδρύθηκε το 1966 με σκοπό να πρωτοστατήσει στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε και δραστηριοποιήθηκε αντρική χορωδία. Το 1979 ο σπουδαίος δάσκαλος και μαέστρος, μαθητής του μεγάλου Αλέκου Αινιάν, Γιώργος Κακίτσης, ανέλαβε την ανδρική χροωδία Αταλάντης και έφτιαξε ένα φωνητικό σύνολο υψηλών προδιαγραφών, πειθαρχημένο, μουσικά συγκροτημένο και άρχισε τις εμφανίσεις. Σήμερα, τη χορωδία διευθύνει ο νέος μαέστρος και μουσικός Γιώργος Κοσμίδης με φιλοδοξία να παραμείνει ψηλά και να πάει μαζί του ακόμη υψηλότερα.
Το 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης ολοκληρώθηκε με τη Χορωδία «Λιόπετρα» του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» Δήμου Ευρώτα, η οποία ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό τη γνώση και προβολή της ελληνικής μουσικής και της παράδοσης της χώρας, την προώθηση χορωδιακών συναντήσεων σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και την ανάδειξη του ρόλου της χορωδίας σε ζωντανό φορέα διάδοσης της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι η μοναδική αναγνωρισμένη χορωδία του Δήμου Ευρώτα, μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος. Αριθμεί 40 μέλη και είναι μικτή χορωδία, την οποία διευθύνει ο μαέστρος Δημήτριος Πάντος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Δάσκαλε που δίδασκες..." από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
31 Μαρ. 2023 - 6:16 - Η δημιουργικότητα των μαθητών «κουρδίζει» το ενδιαφέρον
8 Φεβ. 2021 - 6:18 - «Θα σεβαστούμε τον κανονισμό λειτουργίας»
23 Οκτ. 2019 - 6:17 - Πολύχρωμα και συναισθηματικά «Χοροχριστούγεννα»
20 Δεκ. 2018 - 6:15 - Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι
13 Δεκ. 2017 - 14:06