Ομαλά συνεχίζεται η πορεία των εργασιών για το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης με τον εργολάβο να έχει συνεπή στάση

Υλοποίηση εντός χρονοδιαγράμματος

Μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή του εργολάβου, “πάγωσε” λίγες ημέρες την παρουσία στο εργοτάξιο

Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της Βάρης, με τον εργολάβο και τα συνεργεία να υλοποιούν τα προβλεπόμενα, εντός χρονοδιαγράμματος και με συνέπεια.

Η σύντομη και ειδικότερα ολιγοήμερη “παύση” των εργασιών που είχε καταγραφεί προ μικρού χρονικού διαστήματος στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, εξαιτίας της ρύθμισης διαδικαστικών θεμάτων που σχετίζονταν με την πληρωμή του πρώτου λογαριασμού του αναδόχου, δεν εμπόδισαν την απρόσκοπτη συνέχισή του και μάλιστα βάσει του προγραμματισμού που είχε συμφωνηθεί από όλες τις αρμόδιες πλευρές (Δήμος κι εργολάβος), με αρκετές βαριές εργασίες σήμερα να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Αναφορικά με τα ανωτέρω και καθώς το νέο Δημοτικό Σχολείο Βάρης είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία της Σύρου προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες μαθητικές ανάγκες της εν λόγω περιοχής και των γειτονικών χωριών, κλήθηκε να ενημερώσει για τη σημερινή πρόοδο των εργασιών ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των παρεμβάσεων στον χώρο που θα οικοδομηθεί το νέο κτίριο του σχολείου, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για τη σύντομη “παύση” των εργασιών, που παρατηρήθηκε προσφάτως από κατοίκους της περιοχής.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2018 κι έχει περιθώριο ολοκλήρωσης δύο έτη. Η χρηματοδότησή του προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και ο προϋπολογισμός του ανήλθε σε 2.623.840 ευρώ.

Ολοκληρώθηκαν οι εκσκαφές. Σύντομα και η σκυροδέτηση

Ερωτηθείς αρχικά ο κ. Διακοδημητρίου να απαντήσει στην ερώτηση αν είχαν διακοπεί οι εργασίες, ο ίδιος υπήρξε σαφής, αναφέροντας παράλληλα πως, σήμερα η υλοποίηση προωθείται απρόσκοπτα.

Αναφορικά με τις εργασίες που έχουν γίνει, εξήγησε πρωτίστως πως, “Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, τελείωσαν και είναι σε εξέλιξη και προς το τέλος της, η θεμελίωση του σχολείου”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Δεν είχαν διακοπεί οι εργασίες. Είχε σταματήσει ένα διάστημα ο εργολάβος για να κάνει τις παραγγελίες των υλικών και να κλείσει τις συμφωνίες του για τον οπλισμό και τα σκυροδέματα” εξηγώντας πως, “Μπορεί να είχαν σταματήσει οι εργασίες του έργου αλλά γινόταν μία γραφειοκρατική διαδικασία”.

Ερωτηθείς αν η εργολαβία εξελίσσεται ομαλά, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας σχετικά πως, “Ο εργολάβος είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμά του, το οποίο εκτείνεται σε δύο χρόνια”. Εκτίμησε μάλιστα πως, “Όπως βλέπω την πορεία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρώ πως τα σκυροδέματα τουλάχιστον θα ολοκληρωθούν σχετικά σύντομα. Ενδεχομένως σε ένα εξάμηνο να είναι έτοιμα”. Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με το αν η Τεχνική Υπηρεσία παρακολουθεί συστηματικά τις παρεμβάσεις, πρόσθεσε πως, “Παρακολουθούμε την πορεία και πηγαίνει αρκετά καλά το έργο αφού υπάρχει ο επιβλέπων μηχανικός μας και ο βοηθός επιβλέποντα. Προχωράμε” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή. Εξοφλούνται ομαλά οι λογαριασμοί

Προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σχετικά με την διαπίστωση της μικρής παύσης των εργασιών που υπήρξε, ο κ. Διακοδημητρίου ξεκαθάρισε πως δεν προέκυψε ουσιαστικό πρόβλημα, αλλά ανάλογη “πορεία” ακολουθείται στα δημόσια έργα, διαβεβαιώνοντας πως, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την εκτέλεση του σημαντικού έργου.

“Η πρώτη πληρωμή καθυστέρησε γιατί πάντα οι πρώτες πληρωμές στα έργα καθυστερούν μέχρι να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες για τις εκταμιεύσεις κλπ. Η δεύτερη πληρωμή προχώρησε μέσα σε λίγες ημέρες” δήλωσε, εξηγώντας παρακάτω πως, “Σε όλες τις εργολαβίες γίνεται το εξής: Ο εργολάβος συνεργάζεται με διάφορα συνεργεία. Τα συνεργεία αυτά όταν τελειώσουν τις εργασίες τους, απαιτούν την αμοιβή τους. Ο εργολάβος πληρώνει. Άρα, περιμένουν να πληρωθούν οι εργολάβοι από τον Δήμο το τμήμα των χρημάτων που αναλογεί στις εργασίες, για να τους αποδώσουν αυτό που έχουν συμφωνήσει”.

Διευκρίνισε με φόντο τα παραπάνω, πως, “Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως και όλα προχωρούν κανονικά. Όσοι ασχολούνται με δημόσια έργα, τα γνωρίζουν αυτά και ξέρουν τις διαδικασίες”.

Αξιοποίηση διαστήματος θερινής περιόδου για μεγάλες εργασίες

Δεδομένης της μη λειτουργίας του σχολείου σήμερα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των μαθητών, ο κ. Διακοδημητρίου ρωτήθηκε αν το συγκεκριμένο διάστημα ως την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό για την προώθηση μεγάλων εργασιών που απαιτούν μηχανήματα έργου και μοιραία “γεννούν” θόρυβο.

“Σύμφωνα με όσα βλέπουμε, ο εργολάβος μέσα στο καλοκαίρι θα συνεχίσει να κάνει τις σκυροδετήσεις, τους οπλισμούς κλπ.” παρατήρησε, λέγοντας παράλληλα πως, “Οπότε αυτές οι βαριές εργασίες θα τελειώσουν σχετικά σύντομα”. Εκφράζοντας ήπια επιφύλαξη ωστόσο, τόνισε πως, “Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε αν θα τελειώσουν πριν από τη νέα σχολική χρονιά, αλλά σίγουρα θα προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών”.