Σταθερά προσηλωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης η Ελλάδα
- Τετάρτη, 18 Ιουλίου, 2018 - 06:11
Την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση (VNR) της Ελλάδας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ παρουσίασε εχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (High Level Political Forum - HLPF) που λαμβάνει χώρα από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ.
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των SDGs και ειδικότερα:
α) στον θεσμικό διϋπουργικό μηχανισμό που διαμορφώθηκε για τη διασφάλιση υψηλής πολιτικής δέσμευσης, αλλά και για τον κοινωνικό διάλογο για την επιτυχή εφαρμογή των Στόχων,
β) στην κυβερνητική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δίκαιη ανάπτυξη που συνδυάζονται με την επίτευξη των SDGs στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα,
γ) στα βασικά μέσα εφαρμογής και παραδείγματα ολοκληρωμένης διασύνδεσης πολιτικών όπως τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία και την κοινωνική πολιτική, και
δ) στα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής των SDGs που θα συνδέεται με την νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση εφαρμογής των Στόχων.
Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων εστιάστηκε στην εισαγωγή των αρχών της βιωσιμότητας στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας, στην ανάγκη μακροπρόθεσμων πολιτικών για την παραγωγή και εργασία και στην εισαγωγή καινοτόμων και ψηφιακών εργαλείων που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά και στην αναπτυξιακή διαδικασία. Επίσης, αναδείχθηκε από τον Αν. ΥΠΕΝ το ζήτημα της αξιολόγησης των πολιτικών και της ανάπτυξης με βάση τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων για την αειφορία των πόρων και της βιωσιμότητας της οικονομίας, αλλά και η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων για μία κοινωνία και μία ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
Ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα το σεβασμό που η Ελλάδα αποδίδει στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταξύ άλλων, μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε δομές υγείας και παιδείας. Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ «απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του προσφυγικού ζητήματος γιατί δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με όπλα και πολέμους».
Καθ' όλη τη διάρκεια της παρουσίασης ο Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 SDGs, δεδομένου ότι παρέχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο για μετασχηματισμό προς μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, που διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, καθώς επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικολογικού πλούτου της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η αρχή της «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» που διέπει την Αgenda 2030 στο σύνολό της αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, με απώτατο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, υπό το πρίσμα των SDGs και προς όφελος της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.
Ο Αν. ΥΠΕΝ, κατά την παρουσίασή του, έκανε ειδική εκτενή αναφορά στην υλοποίηση των SDGs στους οποίους εστιάζει το φετινό HLPF και οι οποίοι είναι «περιβαλλοντικής φύσεως», καθώς αφορούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού, ενέργειας, βιώσιμων πόλεων και οικισμών, βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και προστασίας χερσαίων και θαλασσίων οικοσυστημάτων.
Στην παρουσίαση του VNR της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ, συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) και η Κατερίνα Ιγγλέζη, Βουλευτής, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας τη συνεργασία της κυβέρνησης με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θεσμών για την επίτευξη των Στόχων, στο πλαίσιο μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας, που αφορά το σύνολο των φορέων, θεσμών και πολιτών. Ειδικότερα, ο κ. Βερνίκος τόνισε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την επιτυχή υλοποίηση των SDGs, αναφερόμενος στον εκτενή διάλογο που πραγματοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, ενώ η κ. Ιγγλέζη ανέλυσε εν συντομία τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση της εφαρμογής των Στόχων, μέσω του έργου των Μόνιμων Επιτροπών του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ισοτιμία και διαφάνεια στην επιχειρηματικότητα"
4 Οκτ. 2018 - 6:24 - Η Εθνική Στρατηγική για τα Δάση υπό τελική διαβούλευση με την κοινωνία
16 Αυγ. 2018 - 6:23 - Σύστημα καταγγελιών και ελέγχων για την αυθαίρετη δόμηση
7 Αυγ. 2018 - 6:24 - Το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια με ΑΠΕ
20 Ιουν. 2018 - 6:23 - Πολεοδομικό-χωροταξικό των Δήμων
8 Αυγ. 2016 - 6:14