Η επίθεση του Ηλία Πελέκη στον Γιώργο Χάλαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης

Ο ξυλοδαρμός που οδήγησε σε παραίτηση

  • Παρασκευή, 10 Αυγούστου, 2018 - 06:19

Σε φορτισμένο κλίμα συζητήθηκε η παραίτηση του Προέδρου του Λ.Τ. Σαντορίνης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Παρέμβαση του Δημάρχου, κ. Ζώρζου προς όλες τις πλευρές να διασφαλιστεί η δημόσια παρουσία όλων.

Η παραίτηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης Ηλία Πελέκη, μετά από την επίθεση που εξαπέλυσε στον επικεφαλής της παράταξης «Σαντορίνη Ενωτική Πορεία», Γιώργο Χάλαρη, τέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, η οποία «στιγματίστηκε» από τους έντονους διαξιφισμούς μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Πελέκη και της παράταξης του Γιώργου Χάλαρη.

«Διασφαλίστε το δημόσιο διάλογο και την παρουσία μας»

Την εισήγηση της παραίτησης του κ. Πελέκη έκανε ο Δήμαρχος, κ. Ζώρζος, ο οποίος απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές σημείωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να έχει εποικοδομητική και θετική έκβαση, χωρίς να επικρατήσει η λογική της μίας ή της άλλης παράταξης.

«Θα πρέπει να δούμε το θέμα ως ηγήτορες της κοινωνίας, ως εκπρόσωποι του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν γεγονότα που εάν τα δει κάποιος από μία άλλη οπτική, τότε αυτά μπορούν ενώσουν και όχι να διαιρέσουν. Πρέπει να αναζητήσουμε τον πυρήνα της αλήθειας και το ρόλο του κάθε οργάνου και το ρόλο που διατελεί».

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι σκοπός της συζήτησης είναι η επεξεργασία της υπόθεσης και η βελτίωση της πολιτικής διαδικασίας, η οποία, όπως είπε, πολλές φορές βρίσκεται σε «εκτροπή», όπως γίνεται και σε άλλα συλλογικά όργανα, με αποτέλεσμα να παραχθεί πολιτισμός. «Δεν πρέπει να προκαλούμε την ενεργοποίηση των ενστίκτων μας με λόγο ή με πράξεις. Πρέπει να διαφυλάξουμε το δημόσιο λόγο, την παρουσία μας και να μην οδηγηθούμε σε χαρακώματα», σημείωσε κλείνοντας την εισήγησή του.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξαν έντονες αντιδράσεις επί της διαδικασίας, με τον επικεφαλής της παράταξης «Σαντορίνη Ενωτική Πορεία», Γιώργο Χάλαρη να κάνει λόγο για «ταφόπλακα του θέματος», αλλά και για ενέργειες με τις οποίες παραβιάζεται ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χάλαρης χαρακτήρισε ως τραγικό λάθος του Προέδρου το χαρακτηρισμό της βιαιοπραγίας εναντίον του ως «γεγονός», σε αντίθεση με το χαρακτηρισμό «τραμπουκισμός», που είχε αποδώσει στην επίθεση που είχε δεχθεί ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Θήρας. «Η επίθεση εναντίον μου δεν είναι γεγονός. Η πρόσκληση που βγήκε για τη συνεδρίαση βγήκε με εσκεμμένο τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Με ύβρεις άρχισε να με γρονθοκοπεί»

Στην τοποθέτησή επί του θέματος ο κ. Χάλαρης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για αφαίρεση πρακτικών της συνεδρίασης.

«Είναι εγκληματική η πράξη η αποκοπή κομματιού της συνεδρίασης για να ακουστεί μία λέξη. Ξέρετε πολλές φορές πως μπορεί να αλλοιωθεί στη συνείδηση του ανθρώπου ένα αποτέλεσμα όταν αποκόπτουμε μία λέξη ή μία φράση, αφαιρώντας ακόμα και ένα κόμμα;  Εγώ σας δηλώνω ότι εάν η κοινωνία ακούσει καλά τη συνέντευξη που έδωσα, θα καταλάβει τι γίνεται. Εγώ ερωτήθηκα από τη δημοσιογράφο για την κατάσταση του λιμανιού και απάντησα ότι εάν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτή τη λογική στο λιμάνι, είμαστε ηλίθιοι. Κρατήστε τη λέξη για να δείτε τι τραγικό λάθος έχετε κάνει να χρησιμοποιείται εσείς αυτή τη λέξη, προσπαθώντας να το γυρίσετε εναντίον μου».

Ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε στο θέμα της επίθεσης που δέχθηκε από τον πρώην Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε για την απαράδεκτη, όπως χαρακτήρισε, κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του νησιού, δίνοντας μάλιστα προς το σώμα έγγραφο (2013) που έχει αποστείλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και προς τον Εισαγγελέα, κατηγορώντας το Δήμαρχο ότι αυτό το έχει αποκρύψει.

«Ποιός έχει σήμερα την ευθύνη που το λιμάνι είναι κατεστραμμένο και έχει δώσει έξι φορές η Περιφέρεια άρση επικινδυνότητας; Επ΄ αυτού μίλησα, διότι έχω κληθεί και από τον Εισαγγελέα και έχω καταθέσει. Ποιός παρέλαβε το σπασμένο λιμάνι; Γιατί το παρέλαβαν; Ποιός έπρεπε να κάνει μελέτη; Εγώ λοιπόν στη συνέντευξη είπα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο IPSκαι ότι είναι ηλίθιος όποιος πάει να το κάνει. Και αφού λοιπόν ολοκλήρωσα τη συνέντευξη μου και πριν προλάβω να εξέλθω του χώρου του ραδιοφωνικού σταθμού, εισβάλλει ο κ. Πελέκης και με ύβρεις αρχίζει να με γρονθοκοπεί. Ήρθε με πρόθεση να με χτυπήσει. Εισέβαλε σε έναν ιδιωτικό χώρο και χωρίς να τον έχει καλέσει κανένας. Αυτό λοιπόν δεν είναι γεγονός. Είναι τραμπουκισμός. Είναι επίθεση. Με έσωσαν οι δημοσιογράφοι.

Δημόσια συγνώμη προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Ηλίας Πελέκης, ο οποίος εξέφρασε τη δημόσια συγνώμη του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για το περιστατικό, όπως είπε, που διαδραματίστηκε στις 19 Ιουλίου, δίνοντας στη συνέχεια τη δική του εκδοχή για το περιστατικό που έστειλε – σύμφωνα με τα στοιχεία – τον Γιώργο Χάλαρη στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

«Η αλήθεια έχει ως εξής: Στις 19 Ιουλίου ο κ. Χάλαρης σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφερόμενος σε εμένα, με χαρακτήρισε επανειλημμένως ηλίθιο και άσχετο αναφορικά με την προσπάθεια του Λιμενικού Ταμείου να εφαρμόσει τον κώδικα IPS στο λιμάνι. Τις φράσεις αυτές προς το πρόσωπό μου τις άκουσα εγώ, αλλά δέχθηκα και τηλεφωνικές παρεμβάσεις από άλλα πρόσωπα που άκουσαν τις ίδιες φράσεις», σημείωσε ο κ. Πελέκης, ενώ για το θέμα του ξυλοδαρμού είπε ότι: “Έφτασα στον ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να μπορέσω να μιλήσω και εγώ στην εκπομπή, αλλά δυστυχώς που είπαν ότι είχε τελειώσει. Βλέποντας τον κ. Χάλαρη τον ρώτησα γιατί αναφέρθηκε με αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου  όμως εκείνος δε μου απάντησε, αλλά έκανε κάποιους άσχημους μορφασμούς  προς εμένα. Τότε εγώ κινήθηκα προς την πλευρά του και τον έσπρωξα. Εκείνος με χτύπησε στο πόδι και τότε ενστικτωδώς χειροδίκησα εναντίον του, αλλά δεν τον γρονθοκόπησα, όπως αναληθώς διαδόθηκε».

Ο πρώην Πρόεδρος του Λ.Τ ισχυρίστηκε επίσης ότι και οι δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο όπου εκεί ζήτησε συγνώμη από τον κ. Χάλαρη για την συμπεριφορά του και ότι η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με μηνύσεις που κατέθεσαν αμφότεροι.