Η ΔΕΥΑΣ αποδέχεται την περικοπή υπέρ του Νεωρίου
- Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2018 - 06:20
- / Eνημέρωση: 30 Αυγ. 2018 - 20:00
Δεν θα ασκήσει παρέμβαση κατά της συμφωνίας εξυγίανσης η ΔΕΥΑ Σύρου παρά το μεγάλο ύψος οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση, με το ΔΣ της να ακολουθεί τη “γραμμή” του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και να αποδέχεται ουσιαστικά την περικοπή των οφειλόμενων ποσών κατά ποσοστό 85%.
Πρόκειται για “πολιτική απόφαση” που βάζει “πλάτη” στη νέα πορεία του Νεωρίου, όπως αναδεικνύεται μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου της, Γιώργου Παπαμανώλη, η οποία κινείται μάλιστα αντίθετα στην εισήγηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑ Σύρου, όπως παρομοίως, αντίθετα και στην εισήγηση του Διευθυντή της, Γιώργου Βακόνδιου.
Η συνεδρίαση με θέμα την άσκηση ή μη κύριας παρέμβασης κατά των όσων προβλέπονται στον φάκελο εξυγίανσης της επιχείρησης του Νεωρίου πραγματοποιήθηκε προχθές, στα γραφεία της ΔΕΥΑ Σύρου στην Ερμούπολη, με μοναδική αρνητική ψήφο στην πρόταση Παπαμανώλη, να αποτελεί η στάση του εκπροσώπου των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου.
Πρέπει να σημειωθεί πως, δικαίωμα ψήφου δεν έχει ο κ. Βακόνδιος ως Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, ο οποίος όμως τόνισε στην γραπτή τοποθέτησή του, την απαίτηση ως υπηρεσιακός παράγοντας να προασπίσει ως οφείλει το συμφέρον του Νομικού Προσώπου.
Υπενθυμίζεται πως, το ποσό των οφειλών του Νεωρίου, δηλαδή της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση με τις προσαυξήσεις (που δεν αποτυπώνονται στον φάκελο εξυγίανσης) ανέρχεται σε 670.000 ευρώ, ενώ βάσει του κουρέματος κατά 85%, τελικώς, το ποσό που υπολογίζει η ΔΕΥΑ Σύρου ότι θα λάβει πέφτει στα 96.371,32 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης και τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό, φθάνει σε 68.963,65 ευρώ.
Διευκρινίζεται εξ αρχής, πως η ΔΕΥΑ Σύρου όπως και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει συμπεριληφθεί στους ουσιώδεις προμηθευτές του Νεωρίου κι ως εκ τούτου, “δεν προστατεύεται το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών”.
Τεκμηριωμένη αντίθεση του Δ/ντη της ΔΕΥΑΣ. Κοινωνική προσέγγιση και ισότιμη αντιμετώπιση
Ιδιαιτέρως σαφής στην τοποθέτησή του υπήρξε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Βακόνδιος, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρη τη θέση του, πως το Νεώριο οφείλει να καταβάλει τουλάχιστον το καθαρό ποσό της αξίας του νερού που έχει δαπανήσει ως τώρα και άρα, η ΔΕΥΑ Σύρου να αντιμετωπιστεί ως ένας ουσιώδης προμηθευτής, καθώς η παροχή της προς την επιχείρηση τη βοηθά να πραγματοποιεί τις κύριες εργασίες της.
“Η ΔΕΥΑΣ, όλα τα προηγούμενα έτη, μέσα από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης, παροχέτευε νερό στο ναυπηγείο το οποίο χρησιμοποιείτο πέραν των αναγκών ύδρευσης και στην παραγωγική του διαδικασία, π.χ. πλύσιμο πλοίων, καθαρισμοί μηχανημάτων κλπ, όπως αποδεικνύεται από τις υψηλές καταναλώσεις τριμήνου” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας μάλιστα πως, “Το νερό αυτό δεν προέρχεται από την εκμετάλλευση φυσικού πόρου (δηλ. από πηγές ή υδρογεωτρήσεις) αλλά είναι προϊόν βιομηχανικής παραγωγής αφού παράγεται από τις ιδιόκτητες μονάδες αφαλάτωσης της ΔΕΥΑΣ και μάλιστα με σημαντικό κόστος λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας”. Διευκρίνισε δε, πως, “Για το ναυπηγείο που συγκαταλέγεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποτελεί πρώτη ύλη, ίδιας και ίσως περισσότερο βαρύνουσας σημασίας με άλλα υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την σωστή του λειτουργία” και κατά συνέπεια, υποστήριξε ο ίδιος πως, “θεωρούμε ως πρέπον την αποπληρωμή τουλάχιστον της αξίας του “προϊόντος” νερού σε διαδικασία όμοια με την προτεινόμενη για τους ουσιώδεις προμηθευτές”.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που ακολουθείται στον φάκελο εξυγίανσης γι αυτούς τους προμηθευτές, ο κ. Βακόνδιος τάσσεται υπέρ της “μη πληρωμής των προσαυξήσεων” αλλά “της εξόφλησης ολοσχερώς εντός εξήντα εργασίμων ημερών” της οφειλής. Στην ανωτέρω επιχειρηματολογία, ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως, “ενισχυτικό της κατάταξης της ΔΕΥΑΣ στους ουσιώδεις προμηθευτές αποτελεί το γεγονός ότι η συνεργασία με την νέα εταιρεία είναι δεδομένη”.
Εκτός των προαναφερθέντων, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, ξεκαθάρισε πως η στάση του αυτή δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στο Νεώριο και τη λειτουργία του, αλλά δεδομένης της θέσης που έχει, εξηγεί πως οφείλει να πράξει υπέρ της Δημοτικής Επιχείρησης.
“Γνωρίζω πολύ καλά, προσωπικά, πως η εισήγησή μου αυτή στενοχωρεί αρκετούς, σας υπενθυμίζω όμως ότι δεν είμαι πολιτικός, είμαι διευθυντής μιας δημοτικής επιχείρησης και φέρω ευθύνη προς την ίδια την επιχείρηση, τους εργαζομένους σε αυτήν και τους πολίτες της Σύρου για ίση μεταχείριση” τόνισε κατηγορηματικά, σχολιάζοντας μάλιστα την αυτονόητη σκέψη πως, “Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα είναι αυτοί που ποτέ δεν θα πληρώσουν”.
Για να καταστήσει περισσότερο σαφή τη θέση του, ανέφερε μάλιστα πως, “Είναι απαράδεκτο να επιβάλλουμε την διακοπή νερού για την αποπληρωμή των οφειλών από τους ιδιώτες καταναλωτές και να γίνεται διακριτική μεταχείριση σε μια επιχείρηση η οποία έχει οφειλές από το 3ο τρίμηνο του 2011 έως και το 1ο τρίμηνο του 2017, οπότε σφραγίστηκε το υδρόμετρο και η επιχείρηση διέκοψε ουσιαστικά την λειτουργία της”. Στον επίλογό του, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως, “Οι οφειλές του ναυπηγείου προς τη ΔΕΥΑΣ κατά την προηγούμενη τετραετία, εκτός της κατ’ επανάληψη απειλής διακοπής της υδροδότησης, έχουν απαιτηθεί και δικαστικά”.
Νομικός Σύμβουλος ΔΕΥΑΣ: Υπέρ της άσκησης παρέμβασης στη δίκη της 9ης Σεπτεμβρίου
Από τη νομική σκοπιά και ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑ Σύρου, αναπτύσσοντας συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, κατέληξε στην πρόταση πως η Δημοτική Επιχείρηση “ πρέπει να προχωρήσει στην άσκηση κύριας παρεμβάσεως κατά της συμφωνίας εξυγίανσης στην εκκρεμή δίκη της 06.09.2018 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου”.
Αξίζει να αναφερθεί πως, ο νομικός σύμβουλος σημείωσε ξεκάθαρα ως λόγους που οδηγούν στο σκεπτικό του, τα εξής: Α. Λόγω της έντονης αμφισβήτησης του εάν και κατά πόσον το Δ.Σ. των ΔΕΥΑ νομιμοποιείται να προβαίνει άμεσα ή εμμέσως (δια της συναινέσεως του) σε διαγραφή μέρους ή του συνόλου της κύριας οφειλής, των τόκων και λοιπών προσαυξήσεων πελατών του (βλ. και υπ’ αριθ. 4/2018 ομόφωνη γνωμοδότηση ΝΣΚ), β) Λόγω της προφανούς αποκλίσεως του αναφερόμενου στην αίτηση επικύρωσης ως οφειλόμενου ποσού στην ΔΕΥΑΣ (481.177,18€) από την πραγματική υφιστάμενη κατά την 30.04.2018 οφειλή των 545.686,61€, γ) Της μη σαφούς αναφοράς και πρόβλεψης στην συμφωνία εξυγίανσης σχετικά με το ποιος αναλαμβάνει την δέσμευση για την τμηματική καταβολή και εξόφληση του ανωτέρω ποσού προς την ΔΕΥΑΣ, δ) Tης αυθαίρετης και αναιτιολόγητης ένταξης της ΔΕΥΑΣ στην κατηγορία των “μη ουσιωδών” προμηθευτών οι απαιτήσεις των οποίων διαγράφονται κατά ποσοστό 85,67%, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς και αιτήματα πού περιλαμβάνονται στην αίτηση εξυγίανσης, δια της οποίας ζητείται η άμεση μεταφορά της σύνδεσης παροχής ύδατος στην νέα εταιρία, γεγονός πού αναμφίβολα καθιστά την ΔΕΥΑΣ στην προνομιακή θέση του αναγκαίου και “ουσιώδους” προμηθευτή και ε) του γεγονότος ότι η περιλαμβανόμενη στην αίτηση επικύρωσης διάταξη περί άμεσης μεταφοράς της συνδέσεως ύδατος στην νέα εταιρία έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22παρ.4 του εφαρμοστέου Κανονισμού Δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΣ.
Γ. Παπαμανώλης: Πολιτική απόφαση. Υπήρχε δεδικασμένο... από το Δημοτικό Συμβούλιο
Δεδομένου ότι δεν εστάλη πρόσκληση προς τα ΜΜΕ για τη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΣ, η Κοινή Γνώμη επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπαμανώλη προκειμένου ο ίδιος ως πρόεδρος να τοποθετηθεί και να γνωστοποιήσει τις όποιες εξελίξεις σχετικά με τη σοβαρή υπόθεση των οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ και(!) προς τη Δημοτική Επιχείρηση.
“Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί η ΝΑΒΙΕΣ, η νέα εταιρεία ONEX κι εκπρόσωποι του Σωματείου. Πέρασε με 6 – 1 η μη άσκηση παρέμβασης και καταψήφισε ο εκπρόσωπος τον εργαζομένων της ΔΕΥΑΣ που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο” δήλωσε προλογικά ο Γιώργος Παπαμανώλης, εξηγώντας πως το ΔΣ κατά πλειοψηφία ακολούθησε τη γραμμή του δημοτικού συμβουλίου.
“Είχαμε το δεδικασμένο του δημοτικού συμβουλίου. Ένα κομμάτι από το σκεπτικό της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είχε εφαρμογή στην απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης” πρόσθεσε σχετικά με την αποδοχή της πρότασης περί μη άσκησης παρέμβασης κατά της εξυγίανσης, εξηγώντας συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους τάχθηκε υπέρ του προτεινόμενου “κουρέματος” το διοικητικό συμβούλιο.
“Πρώτα είναι η προσδοκία εσόδων από την υγιή επαναλειτουργία του ναυπηγείου. Τα έσοδα που προσδοκά η ΔΕΥΑΣ από το Νεώριο και θα πληρώνει από τους λογαριασμούς ξεπερνά τις 20.000 ευρώ ανά λογαριασμό (κάθε τρίμηνο, ετήσιο ποσό άνω των 80.000 ευρώ)” ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως, “Είναι ένα σημαντικό ποσό. Είναι ένας μεγάλος πελάτης το ναυπηγείο, σημασία έχει να είναι και συνεπής”.
Επιπλέον, ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως, “Αφετέρου το συνολικό ποσό είχε καταστεί μη εισπράξιμο κι επισφαλές από χρόνια” οπότε, εξήγησε πως, “όταν έχει συσσωρευθεί τέτοια οφειλή, δεν είναι εισπράξιμη” διευκρινίζοντας μάλιστα πως έγινε τέτοια, “όσο σταδιακά διογκωνόταν το ποσόν”.
Για να καταλήξουν στην απόφαση της μη άσκησης παρέμβασης στο Δικαστήριο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ εξήγησε πως, “Επιπλέον, από τη γνωμοδότηση που μας είχε δοθεί στο δημοτικό συμβούλιο αξιοποιήσαμε και κάποια άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι επιτρέπεται σε διοικητικά συμβούλια και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δήμων αλλά και γενικά σε ΔΣ που διαχειρίζονται δημόσια περιουσία εν γένει, ακόμη και να παραιτούνται από ειδικά προνόμια και να συναινούν σε μερική διαγραφή των χρεών εφόσον υπάρχει βεβαιότητα για είσπραξη μέρους του ποσού (σσ. 15%)”.
Επιπλέον, παρατήρησε πως, “Ένας άλλος όρος που βάζει η νομοθεσία για να “ανεχθεί” αυτήν την περικοπή ένα ΔΣ είναι το ποσό που εν τέλει θα εισπράξει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα εισέπραττε σε μία βίαιη εκποίηση, έναν πλειστηριασμό της επιχείρησης”. Από την πλευρά του, θέλησε να εξηγήσει πως, “Αυτό το ποσοστό που θα εισπράτταμε κατ΄ άλλους προσεγγίζει το μηδέν αν έκλεινε το Νεώριο κι έβγαινε σε πλειστηριασμό” όπως επίσης, ανέφερε πως, “οι ορκωτοί που εκτίμησαν την περιουσία του Νεωρίου και συμπεριλαμβάνεται η έκθεσή τους στην εξυγίανση, έχουν εκτιμήσει το 11%”. Ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως δείχνει να έχει εξασφαλισμένο ελάχιστο όφελος η ΔΕΥΑΣ σύμφωνα με την οδό της εξυγίανσης, σημειώνοντας πως, “Εμάς σε δύο χρόνια θα μας αποδοθεί το 15%”.
Περίπτωση διεκδίκησης...
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης κατέστησε σαφές πως, το ΔΣ της ΔΕΥΑΣ δεν υιοθέτησε συνολικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς όπως τόνισε, αυτό δεν είναι εφικτό αφού η Δημοτική Επιχείρηση έχει διαφορετική στόχευση.
“Εξαίρεση αποτελεί το επιχείρημα της μείωσης της ανεργίας στο νησί για το κοινό καλό. Αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιχειρηματολογία της Δημοτικής Επιχείρησης, αφού στους στόχους της δεν είναι η τοπική ευημερία και ανάπτυξη” υπογράμμισε, λέγοντας μάλιστα πως, “Ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο συναινεί στο σχέδιο εξυγίανσης ενώ εμείς δεν έχουμε την ίδια κατάληξη”. Προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα ανωτέρω, τόνισε πως, “η διαφορά είναι ότι αποφασίζουμε ως ΔΕΥΑΣ να μην ασκήσουμε παρέμβαση στη δίκη. Η συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου σημαίνει συναίνεση στην περικοπή. Με οποιονδήποτε τρόπο κι αν εξελιχθεί η δίκη της 9ης Σεπτεμβρίου, ο Δήμος έχει κλειδώσει στο ποσοστό που θα πάρει”.
Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΥΑΣ, διασαφήνισε πως, “Αν ενδεχομένως η ΔΕΗ παρέμβει ή δεν ξέρω τί μπορεί να αλλάξει – δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται – τότε, δεν έχουμε δώσει εμείς ρητή συναίνεση στο κούρεμα. Αν η ΔΕΗ ενδεχομένως πάρει ένα ποσό παραπάνω, αυτό θα συμπαρασύρει και τη ΔΕΥΑΣ”.
“Δεν θα έστεκε να ψηφίσω κάτι διαφορετικό”
Κληθείς να απαντήσει για την διαφορετική προσέγγιση του θέματος, κόντρα στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΣ, ο Γιώργος Παπαμανώλης υπήρξε σαφής: “Τις λάβαμε υπόψιν τις παρατηρήσεις του, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε. Ήταν η δυσκολότερη απόφαση”.
Ωστόσο, όπως επανέλαβε, “ξιοποιήσαμε σημεία της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και της γνωμοδότησης του άλλου δικηγόρου. Πατήσαμε εκεί για να έχουμε την ίδια πολιτική γραμμή”.
Υπογράμμισε ξεκάθαρα δε, πως, “Το δημοτικό συμβούλιο έδωσε την κατεύθυνση και προσωπικά για εμένα, δεν θα έστεκε να ψηφίσω κάτι διαφορετικό από αυτό που είπα στο δημοτικό συμβούλιο”.
“Οι δημότες σήκωσαν ήδη τις οφειλές. Το Νεώριο πρέπει να ανταποδώσει”
Ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να τοποθετηθεί και με τη λογική παρατήρηση της μη ισότιμης μεταχείρισης των οφειλετών της ΔΕΥΑΣ από την ίδια τη Δημοτική Επιχείρηση.
Στην ερώτηση αν το ΔΣ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ο ίδιος υπογράμμισε πως, “Το κούρεμα, τη διαγραφή των οφειλών ουσιαστικά (σσ. του Νεωρίου) δεν την κάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου, αλλά θα την κάνει το δικαστήριο. Δηλαδή προκύπτει από τη νομοθεσία και τον πτωχευτικό κώδικα και η εναλλακτική θα ήταν αν έκλεινε το ναυπηγείο να μην πάρει τίποτα η Δημοτική Επιχείρηση”. Βάσει αυτών, πρόσθεσε πως, “Την απόφαση του κουρέματος θα την λάβει το δικαστήριο και είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις αυτές είναι από όλους σεβαστές”.
Ωστόσο, θέλησε να εξηγήσει από την πλευρά του πως, “Η οφειλή έγινε μη εισπράξιμη κι επισφαλής όταν συσσωρευόταν, την τελευταία δεκαετία”. Σχετικά με το κενό... σε επίπεδο εσόδων που δεν αποτυπώνεται στους απολογισμούς, ο ίδιος δήλωσε πως, “Ήδη το κόστος του νερού έχει επιμεριστεί στους καταναλωτές τους συνεπείς της τελευταίας δεκαετίας. Δεν έρχεται σήμερα να πληρώσει κάτι ο δημότης. Δεν έρχεται σήμερα κόστος για τον δημότη”.
Υποστήριξε δε πως, “Και για τον Δήμο ισχύει αυτό” παρατηρώντας μάλιστα πως, “Και στην εισήγηση του Δ/ντη της Οικονομικής Υπηρεσίας προς το δημοτικό συμβούλιο, οι απολογισμοί κάθε έτους είναι ισοσκελισμένοι”.
Αναγνώρισε ωστόσο πως η οφειλή του Νεωρίου είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν συγκρίνεται σε σχέση με οφειλές άλλων ιδιωτών ή επιχειρηματιών, σχολιάζοντας μάλιστα πως, “Το ποσό που συσσωρεύθηκε είναι υπερπολλαπλάσιο οποιουδήποτε άλλου”.
Επαναλαμβάνοντας πως, “Ήταν μία δύσκολη απόφαση και προβληματιστήκαμε σε σχέση με τη γνωμοδότηση του δικηγόρου και του διευθυντή”, ο κ. Παπαμανώλης έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως το συνολικό ποσό του 1 εκ. Ευρώ που δεν θα σηκώσει το Νεώριο (από χρέη της ΝΑΒΙΕΣ προς Δήμο και ΔΕΥΑΣ), θα πρέπει να επιστραφεί ανταποδοτικά στη Συριανή κοινωνία.
“Αυτό που είπα και στη συνεδρίαση είναι ότι πιστεύω ότι το ναυπηγείο “χρωστάει” στην τοπική κοινωνία. Είναι η τοπική κοινωνία που έχει αναλάβει ήδη την περικοπή και σε Δήμο και σε ΔΕΥΑΣ. Είναι ένα “χρέος” του Νεωρίου – ανεξαρτήτως διοίκησης – που θα πρέπει να το ξεπληρώσει με κάποια ανταποδοτικότητα, με το όφελος που προσδοκάμε προς την τοπική κοινωνία. Ας ευχηθούμε το καλύτερο” υποστήριξε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Άστοχες επιθέσεις κι επιβεβαίωση πολιτικής γραμμής
5 Σεπ. 2018 - 6:20 - Παρέμβαση Π. Χρυσαφίδη στο θέμα "της αποδοχής κουρέματος 1 εκ. ευρώ"
21 Αυγ. 2018 - 19:08 - "Τελευταία συνεισφορά του ΔΣ στην προσπάθεια επίλυσης της χρονίζουσας κρίσης"
21 Αυγ. 2018 - 10:32 - Αποδοχή του κουρέματος των οφειλών προς τον Δήμο
21 Αυγ. 2018 - 6:20 - Πολιτική απόφαση για τις οφειλές του Νεωρίου
8 Αυγ. 2018 - 6:20