Οι μικροί ζωγράφοι ξαναπιάνουν τα πινέλα τους
- Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, 2018 - 06:17
Το έργο καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών θα γνωρίσουν οι συμμετέχοντες του φετινού Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου, που διοργανώνεται για τρίτη φορά από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης σε συνεργασία με μία αξιόλογη ομάδα καλλιτεχνών, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στο νησί.
Το Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών και στοχεύει στην προσωπική εικαστική έκφρασή τους, στη σύνδεσή της με το περιβάλλον και την προσέγγιση της εικαστικής δημιουργίας τοπικά και παγκόσμια. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις Εικαστικές Τέχνες, καθώς και με το έργο ορισμένων διάσημων προσωπικοτήτων της Τέχνης.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 και θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα από τις 16:00 έως τις 18:00, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ υπευθύνων και γονέων, κατά την οποία θα καταστεί γνωστή η φιλοσοφία και η κατεύθυνση του εργαστηρίου.
Δωρεάν μαθήματα στα παιδιά του νησιού
Την ικανοποίησή της για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, η οποία αγκαλιάζεται θερμά τόσο από τα παιδιά του νησιού, όσο και από εικαστικούς που πρόθυμα και ανιδιοτελώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εξέφρασε στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού. «Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εκπαιδευτικούς, που για μία ακόμη χρονιά συμμετέχουν εθελοντικά, μεταδίδοντας την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους στους μικρούς συμμετέχοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να προσφέρονται από το Δήμο δωρεάν εικαστικά μαθήματα στα παιδιά, που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές δεξιότητές τους και να δημιουργήσουν, με βάση το έργο μεγάλων μορφών της Τέχνης.
Στο εργαστήρι θα λάβουν μέρος περίπου 65 παιδιά, τα οποία θα χωριστούν σε δύο τμήματα. Το ένα θα λειτουργεί την πρώτη ώρα (16:00-17:00), δίνοντας τη σκυτάλη στο δεύτερο (17:00-18:00).
Για τις ανάγκες των μαθημάτων, έχουν εξασφαλιστεί καινούρια έπιπλα, χορηγία μεγάλης επιχείρησης.
Η ομάδα των εικαστικών, που θα διδάξουν στο 3ο Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι αποτελείται από τους: Δανάη Κοκκίνου, Λίλιαν Αρεταίου, Σοφία Εμμανουήλ, Γιάννη Δανέλη, Χρυσάνθη Ζαράρη, Αργυρώ Διαμαντάκη, Αγγελική Μπρισνόβαλη.
«Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το έργο Ελλήνων εικαστικών και με αφορμή αυτό θα δημιουργήσουν δικά τους εικαστικά έργα, τα οποία θα εκτεθούν στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος, στην αίθουσα Βάτη», σημείωσε ο κ. Δανέλης, μέλος της οργανωτικής ομάδας του Εργαστηρίου.
Ο κάθε διδάσκων θα επιλέξει έναν εικαστικό και με βάση του έργου θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα ασκήσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες με στόχο την εφαρμογή της κάθε τεχνικής για τη σύνθεση πρωτότυπων έργων με την προσωπική τους υπογραφή.
Σημαντικές μορφές της τέχνης
Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες είναι ο ζωγράφος, Παναγιώτης Τέτσης (1925-2006), που διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα έργα του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέρα από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτίρια.
Τα παιδιά, θα γνωρίσουν επίσης το έργο του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), το οποίο διακρίνεται από μία μαγική αφηγηματικότητα και μία παιδική γραφή. Παρόλα αυτά, αντικατοπτρίζει την ιδέα της ένωσης, της τέχνης και της ζωής που απασχολούσε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα εκείνη την εποχή.
Μία θέση στο φετινό Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι θα έχει και ο Θανάσης Τσίγκος (1914-1965), που θεωρήθηκε ως ο μεγάλος ανθογράφος του 20ου αιώνα για τα συγκλονιστικά λουλούδια που κυριαρχούν στα έργα του.
Αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει επίσης το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (1906- 1994). Εκτός από τη ζωγραφική, όπου είχε μεγάλη και πολύ σημαντική παραγωγή, ο Γκίκας ασχολήθηκε με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων αλλά και την κριτική τέχνης. Συνέγραψε βιβλία, άρθρα και μελέτες για την Αρχιτεκτονική και την Αισθητική, καθώς και δοκίμια για την ελληνική τέχνη.
Τέλος, τα παιδιά θα γνωρίσουν το έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιώργου Λάππα (1950-2016) και του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη (1916-2009).
Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, είναι (χαρτόνια, στρατσόχαρτα, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι και ακουαρέλες).
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Αρχίζει το 8ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου
7 Νοε. 2023 - 13:41 - “Τα Άλογα του Αχιλλέως” μια έκθεση για τη ζωή και τον θάνατο
5 Αυγ. 2022 - 6:17 - Μία γκαλερί για τα «μάτια» των μικρών καλλιτεχνών
18 Νοε. 2019 - 6:17 - «Η Τέχνη είναι αλληλένδετη με την κοινωνία»
7 Νοε. 2019 - 6:16 - Έμπνευση από το γυναικείο καλλιτεχνικό ρεύμα
4 Νοε. 2019 - 6:16