Ευρωπαϊκή ημέρα ίσης αμοιβής
- Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, 2018 - 09:27
Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής (ή Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες) θα είναι η 3η Νοεμβρίου. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί τη συμβολική στιγμή (καθώς απομένει ακόμα 16% των ημερών για το τέλος του 2018) που οι γυναίκες σταματούν να πληρώνονται σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους, λόγω του υφιστάμενου μισθολογικού χάσματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έτους 2016, σε επίπεδο ΕΕ, η αμοιβή των γυναικών ανά ώρα ήταν συνολικά κατά μέσο όρο 16,2 % χαμηλότερη από αυτή των ανδρών.
Ειδικά για τη χώρα μας, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αντιπροσωπεύει το 12,5%, ενώ η διαφορά των συνολικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών αντιπροσωπεύει το 41,4% (Eurostat, 2014).
Το μισθολογικό χάσμα, ως χαρακτηριστική έκφραση των διακρίσεων που σχετίζονται με τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν τα παρακάτω:
-
Παρατηρείται έμφυλος επαγγελματικός καταμερισμός και διαχωρισμός της αγοράς εργασίας σε ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα, κάτι που οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση των φύλων σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ περαιτέρω οι γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν θέσεις με χαμηλότερες αμοιβές.
-
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δυσκολία στην επαγγελματική εξέλιξη (“γυάλινη οροφή”), κάτι που συνδέεται και με την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
-
Εξακολουθεί να υφίσταται δυσκολία εναρμόνισης της ιδιωτικής/οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, με αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες είτε να αποχωρούν από την εργασία τους (προσωρινά ή οριστικά) είτε να καταλαμβάνουν θέσεις μερικής απασχόλησης.
-
Επιπρόσθετα, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι σταθερά υψηλότερο.
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι, παρά τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί (π.χ. ολοήμερο σχολείο), ακόμα χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας αποτέλεσε μια από τις θεμελιώδεις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ το 1957, ενώ αντίστοιχη διάταξη περιέχεται και στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 22, παρ. 1, εδ. 2).
Υπενθυμίζεται ότι στις υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας) του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχονται, πέρα από την εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα ισότητας των φύλων και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, καθώς και την ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, είναι και η εργασιακή στήριξη/συμβουλευτική απασχόλησης, στο πλαίσιο ΔΩΡΕΑΝ στήριξης γυναικών που ενδιαφέρονται για την εργασιακή τους ένταξη ή επανένταξη.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή για το κλείσιμο ραντεβού, οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν με το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Ανοικτές Πόρτες"
20 Νοε. 2018 - 15:11 - Δωρεάν παροχή συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες
15 Ιαν. 2018 - 12:25 - Αγώνες για την ουσιαστική ισότητα των φύλων
8 Μαρ. 2016 - 6:10 - “Εκτοπίστηκε” και πετάχτηκε στην άκρη του δρόμου
10 Ιαν. 2025 - 6:14 - Χρειάζονται καθαρισμό και συντηρήσεις
9 Ιαν. 2025 - 6:14