Κορυφώνεται η αγωνία
- Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2013 - 09:00
Στον “αέρα” εξακολουθούν να βρίσκονται ωφελούμενοι και εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, καθώς πέρα από τις προφορικές διαβεβαιώσεις τις κυβέρνησης ότι η δομή θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα επίσημη ενημέρωση. Παρά το γεγονός ότι, έχουν απομείνει λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη της χρηματοδότησής του στις 31 Μαρτίου, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το μέλλον των εξυπηρετούντων ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, στην περίπτωση που το πρόγραμμα περάσει στην ιστορία. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του είναι η κατ' οίκον παροχή φροντίδας σε άτομα που χρήζουν υποστηρικτικών, ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους, αλλά και να αποφευχθεί η χρήση ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού.
Αναπλήρωτο κενό, η ενδεχόμενη παύση του
Για τη λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο υπάλληλος του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αλεξανδρής, υπογραμμίζοντας ότι η ενδεχόμενη διακοπή του θα αποτελέσει ένα αναπλήρωτο κενό για το νησί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποτελείται από δύο επιμέρους δομές που η κάθε μία εξυπηρετεί μία διαφορετική περιοχή του δήμου. Το ένα πρόγραμμα καλύπτει την Ερμούπολη, το Μάννα και την Αζόλιμνο και το άλλο καλύπτει τα χωριά που ανήκαν στον πρώην δήμο Ποσειδωνίας, καθώς και τις εργαζόμενοι ανάγκες ψυχολογικής υποστήριξης εξυπηρετούμενων που διαμένουν στο Γαλησσά. Στο δυναμικό του ανήκουν έξι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ (δύο ψυχολόγοι, δύο νοσηλευτές και δύο κοινωνικοί φροντιστές), ενώ εξυπηρετούνται συνολικά 120 τακτικά και 300 μη εγεγραμμένα άτομα τα οποία χρειάζονται τις υπηρεσίες του προγράμματος. Επιπλέον, το πρόγραμμα πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση αιμοληψίες στο ιατρείο του Φοίνικα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες.
Λαμβάνοντας υπόψη την υποδειγματική λειτουργία του και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, όπως υφίσταται σε έτερους δήμους, ο κ. Αλεξανδρής υποστηρίζει ότι η πιθανή παύση της θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα τόσο στους ωφελούμενους, όσο και στο προσωπικό το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφηθεί σε κάποια άλλη δομή του Οργανισμού.
“Με το ένα πόδι εκτός” οι εργαζόμενοι
“Αν το πρόγραμμα σταματήσει να συγχρηματοδοτείται ή δεν παραταθεί, αυτομάτως λήγουν και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι στην περίπτωση που η χρηματοδότησή της, ύψους 100.000 ευρώ ετησίως, περνούσε στα χέρια του δήμου θα έπρεπε να προκηρυχθούν εκ νέου θέσεις εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ. Όπως υπογραμμίζει αυτό θα ήταν ένα “μαχαίρι” στην καρδιά για τους εργαζομένους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν συμπληρώσει αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. “Υπάρχει νοσηλευτής στην Ποσειδωνία ο οποίος εργάζεται από το 2002” λέει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά, εάν το πρόγραμμα παρέμενε συγχρηματοδοτούμενο.
Εκτιμά ακόμη, ότι η πολυπόθητη παράτασή σου θα έβαζε τέλος στη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί σήμερα. “Οι ωφελούμενοι περιμένουν μέρα με τη μέρα τους εργαζόμενους να πάνε στο σπίτι τους, να τους πουν μια καλημέρα και να έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Αν διακοπεί το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες” επισημαίνει, καθιστώντας σαφές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιβάρυνε σημαντικά τις δομές που ασχολούνται με αντίστοιχες υπηρεσίες. “Μία εξ' αυτών, είναι και ο Σύλλογος παροχής φροντίδας και κατ' οίκον νοσηλείας, που ασχολείται με τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι έχει μεγάλα περιθώρια για να δεχθεί όλους τους ωφελούμενους από το “Βοήθεια στο Σπίτι. Επιπλέον, υπάρχει ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής στην Άνω Σύρο οι οποίοι, συγχρηματοδοτούμενοι από ίδρυμα της περιοχής εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένο κόσμο”, προσθέτει. Επιπροσθέτως εξηγεί, ότι η ενδεχόμενη παύση του προγράμματος θα αποτελέσει πλήγμα και για τον ίδιο τον Οργανισμό του οποίου οι δραστηριότητες θα συρρικνωθούν σε ένα μεγάλο βαθμό.
Στροφή προς την Κοινωνική Οικονομία
Όσον αφορά στο μέλλον των κοινωνικών δομών, ο κ. Αλεξανδρής σημειώνει ότι υπάρχει μία γενικότερη τάση ακραιφνούς ιδιωτικοποίησής τους. “Έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η πρόταση για συγκρότηση επιχείρησης από τους ίδιους τους εργαζομένους στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας. Δεν υπάρχουν αρκετές στημένες επιχειρήσεις, αλλά είναι κάτι που θα δούμε τα επόμενα χρόνια” αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι αντίστοιχο πρόγραμμα είναι το ΤοπΕΚΟ, που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, μέσω της ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. “Δεν ξέρω αν αυτή θα είναι η λύση και στην περίπτωση του “Βοήθεια στο σπίτι”. Παρόλα αυτά επικρατεί η άποψη ότι κάποια στιγμή τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να φύγουν, για να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό” εξηγεί.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ραντεβού το Σεπτέμβρη
2 Απρ. 2013 - 6:00 - Επιτυχής ένταξη χρηματοδότησης 150.000 ευρώ για το έργο του Δήμου Μυκόνου
11 Απρ. 2019 - 16:52 - Μεγάλη και άμεση είναι η ανταπόκριση της θηραϊκής κοινωνίας
26 Ιουλ. 2018 - 19:14 - Διευρύνονται οι δικαιούχοι
23 Σεπ. 2013 - 6:00 - Καθηλωμένα τα υπηρεσιακά οχήματα
17 Ιουν. 2013 - 6:00