«Τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη επένδυση» | Κοινή Γνώμη
Τροποποίηση της αρχικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο

«Τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη επένδυση»

Περισσότερες αίθουσες από αυτές που είχαν αρχικά οριστεί για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία στην Έπαυλη Τσιροπινά, προτίθεται να παραχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να καταστήσει πιο ισχυρή τη σχετική πρότασή του προς το Υπουργείο Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι, με την υπ’ αριθμ. 453/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σύρο με σκοπό την αύξηση ποιοτικού μαθητικού τουρισμού στη Σύρο, την προβολή και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου του νησιού, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την κατάκτηση γνώσεων καθώς και την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και ενηλίκων σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε προτείνει την παραχώρηση της αίθουσας Μανώλη Δάσκου, 30 τ.μ. (πρώην αίθουσα τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ποσειδωνίας), της αίθουσας 40 τ.μ. (πρώην Αντιδημάρχων) στον 1ο όροφο της Έπαυλης Τσιροπινά, καθώς και του προαύλιου χώρου 10.000 τ.μ.

Προσθήκη επιπλέον αιθουσών στην πρόταση του Δήμου

Κατόπιν κοινοποίησης των παραπάνω χώρων και προκειμένου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καλύπτει τα προαπαιτούμενα του Υπουργείου κατ’ υπόδειξη της αρμόδιας Διεύθυνσης για την έγκαιρη έγκριση και λειτουργία του Κέντρου, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού – Τουρισμού προέβη στην τροποποίηση της παραπάνω απόφασης, προσθέτοντας δύο ακόμη αίθουσες.

Ειδικότερα η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού εισηγήθηκε επιπλέον την παραχώρηση της αίθουσας 15 τ.μ., όπου στεγαζόταν η πρώην Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ποσειδωνίας, καθώς και του εκθεσιακού χώρου 200 τ.μ., στον ισόγειο χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά για την υλοποίηση προγραμματισμένων επισκέψεων σχολείων, κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Μενδρινού υπογράμμισε ότι αμέσως μετά τη λήψη της αρχικής απόφασης, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο τόσο την έγκριση ίδρυσης του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο νησί μας, όσο και την έγκαιρη στελέχωση και λειτουργία του. Παρά το γεγονός ότι, το Υπουργείο εξέτασε θετικά την πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την πρώτη κιόλας στιγμή, σταδιακά, επισημάνθηκε από την πλευρά του η ανάγκη διάθεσης περισσοτέρων χώρων. «Στο τέλος μας ζητούσαν όλη την Έπαυλη Τσιροπινά για τη λειτουργία, που όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν θα ήταν θετικό για το Δήμο. Ως εκ τούτου, καταλήξαμε στις συγκεκριμένες προσθήκες και ελπίζουμε στη θετική έκβαση του θέματος»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοίγουν καινούριες θέσεις εργασίας

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο έχει θέσει, εκτιμώντας πως η ίδρυση ενός Περιβαλλοντικού Κέντρου Εκπαίδευσης στη Σύρο αποτελεί ένα σημαντικό έργο που θα μείνει προς όφελος των παιδιών.

«Γνωρίζοντας πως τη δεδομένη στιγμή, το Υπουργείο κινεί τις διαδικασίες για την κατανομή των εκπαιδευτικών στα Κέντρα, ασκούμε πίεση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ίδρυση αυτής της δομής». Σημειώνεται ότι, στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία θα απορροφηθούν εκπαιδευτικοί, που θα ορίσει το Υπουργείο Παιδείας. Κατόπιν έγκρισης του αιτήματος, θα υπογραφεί 15ετής σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η κ. Μενδρινού παραμένει αισιόδοξη, θεωρώντας ότι η τροποποίηση της αρχικής απόφασης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα λάβει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. «Είχαμε κολλήσει στο θέμα των αιθουσών, ωστόσο βρήκαμε λύση και ελπίζω να μην προκύψει κάτι άλλο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», εξηγώντας ότι μετά την έγκριση της ίδρυσής του, το Κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά.

Συγκριτικό πλεονέκτημα ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος του νησιού

«Το χρονικό σημείο που η Σύρος αιτείται τη δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία είναι πολύ καίριο, καθώς αυτή τη στιγμή διενεργείται έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία των υπαρχόντων Κέντρων, ενώ εξετάζεται η ίδρυση νέων», επεσήμανε η Αντιδήμαρχος. Πρόσθεσε μάλιστα πως το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τόσο τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που έχει να επιδείξει η Σύρος, όσο και τη θέση της που διευκολύνει την επικοινωνία της με άλλα νησιά του νομού, αποδέχτηκε εξ’ αρχής θετικά την πρόταση του Δήμου. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του σκοπού είναι θέμα πολιτικής απόφασης, για την οποία θα ληφθεί υπόψη η θέρμη με την οποία υποστηρίζεται η προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς.  

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει καλή πρόθεση. Εμείς κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύω ότι, θα τα καταφέρουμε», σημείωσε η κ. Μενδρινού. Τέλος, έκρινε ότι η Έπαυλη Τσιροπινά αποτελεί ιδανικό χώρο για τη λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης. «Τα παιδιά δεν θα μπαίνουν σε ένα σχολείο ή ένα παλιό κτίριο, αλλά σε έναν χώρο μαγικό, πραγματικά μέσα στη φύση. Είναι σημαντικό να γίνονται εκδηλώσεις, αλλά πέρα από αυτό, πιστεύω ακράδαντα πως η μεγαλύτερη επένδυση είναι τα παιδιά».

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την εισήγηση του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου επικρότησε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την προσπάθεια για την ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού στη Σύρο, καθώς και τη μελλοντική δημιουργία ενός γεωπάρκου στις Κυκλάδες.